Apple kondigt iBooks Author aan, eenvoudig hulpmiddel om e-books te maken

Apple heeft iBooks Author aangekondigd - een nieuw softwarepakket voor Mac OS X waarmee iedereen e-books, interactieve studie- of lesboeken en andere digitale leeswaar kan produceren. iBooks Author wordt ook wel de Garageband voor iBooks genoemd vanwege het grote gemak.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iBooks AuthorApple heeft vandaag iBooks Author aangekondigd, een hulpmiddel om gemakkelijk zelf e-books en studieboeken te maken. Het gaat om een softwarepakket dat voorlopig alleen op Mac OS X te gebruiken is en die standaard al meerdere temptates bevat. Het lijkt dus op Pages – het al bestaande tekstverwerkingspakket – waarmee je ook allerlei templates krijgt meegeleverd. Met drag & drop kun je boeken samenstellen. Het gaat daarbij niet alleen om studieboeken, maar ook om gewone boeken.


Het maken van boeken is volgens Apple normaalgesproken nogal lastig. Met iBooks Author kan iedereen zijn eigen bestseller uitbrengen in de iBookstore. De templates die Apple meelevert bevatten lorem ipsum-tekst en stockfoto’s, die je door je eigen content kunt vervangen. Je klikt erop om het te bewerken. Links zie je een lijst met pagina’s, in het midden een preview van de huidige pagina waar je mee bezig bent. Foto’s en video’s kun je in een pagina slepen om ze toe te voegen. Apple kondigt daarmee min of meer de ‘Garageband for Books‘ aan, waarover eerder werd gesproken.

iBooks Author screenEr zijn twee manieren om een boek te schrijven: rechtstreeks in de app zelf, of door een bestaand (Word-)bestand erin te slepen. Secties en koppen worden automatisch toegevoegd en de tekst valt vloeiend om de plaatjes heen. Voor interactieve functies moet je bij de toolbar bovenin de app zijn. Die bestaat uit widgets, die je met drag & drop kunt invoegen. Hierbij geldt het WYSIWYG-principe: wat je ziet, is wat je krijgt. Je kunt ook Keynote-presentaties inladen in een boek. Ben je handig met JavaScript en HTML, dan kun je je eigen widgets maken. Alles wat je maakt is met drag & drop toe te voegen. Standaard is er al een woordenboektool aanwezig, zodat mensen woorden kunnen opzoeken.

Ben je klaar met schrijven, dan kun je meteen publiceren in de iBookstore met behulp van iTunes Producer. Je kunt op de iPad een preview bekijken, waarbij je heel makkelijk een boek kunt overzetten naar de iPad (die met een kabel is aangesloten). Alle interactieve elementen zijn meteen aanwezig. Aanpasbare widgets, multitouch-widgets, foto’s en video’s en ondersteuning voor HTML5 moeten de grote pluspunten van iBook Author zijn.

Een overzicht van Apple met allerlei voorbeeldfilmpjes van iBooks Author vind je op deze pagina: iBooks Author Gallery.

Apple kondigde vandaag ook iBooks 2 en een vernieuwde iBookstore aan, met interactieve studieboeken.

Downloaden: iBooks Author (gratis, Mac App Store)

iBooks Author

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 januari 2012 om 22:03
Categorieën
Apple, Apps, Round-up
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.