Linkedin op een iPhone met koffie

Accounts Tumblr en LinkedIn op straat; scherp je beveiliging aan met deze tips & tricks

Heb jij je accounts goed beveiligd? Zodra er hacks in het nieuws zijn is het verstandig om weer even te checken of je alles wel goed hebt geregeld. Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Ben je opgeschrikt door het recente nieuws dat een groot deel van de gebruikersnamen en wachtwoorden van LinkedIn en Tumrlr bekend zijn geworden (lees er meer over hier en hier), dan is het hoog tijd om weer eens na te denken over de beveiliging van je accounts. Is je Apple ID voldoende beveiligd met Apple tweestapsverificatie? Heb je al eens nagedacht over tweefactor-authenticatie? En wordt het niet eens tijd om een wachtwoordenapp te gaan gebruiken?


Linkedin op een iPhone met koffie

Het ging bij de hacks bij Linkedin en Tumblr gelukkig om oude wachtwoorden van een paar jaar geleden, maar er zijn genoeg mensen die hun wachtwoord niet regelmatig wijzigen. Als je een heel sterk en uniek wachtwoord per dienst hebt ingesteld, hoeft dat ook helemaal niet. Dergelijke hacks drukken ons telkens weer met de neus op de feiten, dat het echt nuttig is om regelmatig weer eens naar je beveiligingsmaatregelen te kijken.

Apple heeft tweestapsverificatie ingevoerd voor je Apple ID, iCloud, iTunes, FaceTime en allerlei andere diensten. Maak er gebruik van! Het zorgt er namelijk voor dat kwaadwillenden geen toegang hebben tot al je andere accountgegevens, mocht je wachtwoord ooit in verkeerde handen vallen. Als iemand toegang heeft tot jouw mail via iCloud, kan hij/zij ook het wachtwoord van allerlei andere diensten opvragen of resetten.

Steeds meer apps bieden zelf ook tweestapsverificatie aan, om te voorkomen dat accounts gemakkelijk kunnen worden gehackt. Instagram is een voorbeeld daarvan, maar er zijn nog veel meer apps zoals Telegram en 1Password. Om makkelijk die wachtwoorden te kunnen beheren zijn er apps voor tweestapsverificatie. Een goed overzicht vind je op deze site: twofactorauth.org.

Sinds iOS 9 is het ook mogelijk om tweefactorauthenticatie te gebruiken. Daarbij moet je op het ene toestel toestemming geven als je op een ander toestel met je Apple ID of iCloud-account wilt inloggen. Alle apparaten waarop je al bent ingelogd worden automatisch gezien als vertrouwde apparaten.

We hebben op iCulture nog veel meer artikelen over het beter beveiligen van je accounts en het verstandiger omgaan met wachtwoorden. Check hieronder of je alles goed hebt geregeld:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2016, 17:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple id, beveiliging, tweestapsverificatie
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.