whatsapp-logo-groen

Ontvang jij meer WhatsApp-berichten dan de gemiddelde Nederlander?

Er lijkt geen einde te komen aan de populariteit van WhatsApp in Nederland. Een nieuw onderzoek laat zien hoe vaak we de berichtendienst gebruiken, en op welke manier we dit doen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp-logo-tilt

Een nieuw marktonderzoek van Multiscope bevestigt maar weer eens hoe graag we berichten naar elkaar sturen via WhatsApp. De gemiddelde Nederlander ontvangt maar liefst 65 berichten per dag, en de app staat op negen van de tien Nederlandse smartphones geïnstalleerd.

Het onderzoeksbureau vroeg 1372 Nederlanders naar hun WhatsApp-gewoontes. In negen van de tien gevallen stond de app op de smartphone, en bij acht van de tien Nederlanders heeft WhatsApp Messenger een plekje veroverd op het eerste scherm of in het favoriete dock. Niet zo gek voor een app die zo regelmatig wordt gebruikt.

65 berichten per dag

Per dag ontvangen we gemiddeld zo’n 65 berichten, terwijl we er zelf dertig versturen. De leeftijdsgroep tussen de 18 en 34 jaar draagt hier vooral aan bij. Zij versturen als meest actieve groep 60 berichten per dag en ontvangen er 150. Ook maken we gemiddeld deel uit van zeven groepsgesprekken tegelijk, terwijl de actiefste groep in tien groepen zit.

De beruchte blauwe vinkjes zijn door de meeste WhatsApp-gebruikers inmiddels geaccepteerd, al zegt één op de acht gebruikers ze uitgeschakeld te hebben. Geluidsfragmenten versturen we nauwelijks. Van de ondervraagden zegt 18 procent af en toe een gesproken bericht te verzenden.

Lees ook: iCulture vergelijkt: beste chat-apps voor iPhone en iPad

WhatsApp zakelijk?

Concurrenten als Telegram en Messenger hebben er dus een hele kluif aan om WhatsApp van de troon te stoten, al valt er nog wel wat te winnen op het gebied van zakelijke communicatie.

Uit het onderzoek van Multiscope blijkt namelijk dat 38 procent van de ondervraagden WhatsApp ook zakelijk gebruikt, terwijl dertien procent zich hier negatief over uitspreekt. Werkgerelateerde zaken via WhatsApp bespreken zou de balans tussen werk en privé verstoren en is bovendien ‘niet professioneel’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juli 2015, 15:43
Categorie Apps
Onderwerpen nederland, onderzoek, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.