iCulture vergelijkt: beste chat-apps voor iPhone en iPad

De beste berichtenapps voor iPhone voor chatten: WhatsApp, Telegram, iMessage, Facebook Messenger, Snapchat, Skype, LINE, MessageMe, Treema en Hangouts.

WhatsApp iOS 7-logoSms’en? Ouderwets. De standaard berichtendienst op de iPhone is iMessage, maar ook die wordt vaak aan de kant geschoven voor apps waarmee je ook makkelijk video’s, stickers en geluidsopnames deelt. WhatsApp is met z’n meer dan 450 miljoen gebruikers ook in Nederland de grote favoriet. Maar zoals alles in de wereld van iPhone en iPad kunnen diensten en apps net zo snel weer verdwijnen als opkomen. We bespreken de verschillende gevestigde berichtenapps die voor iOS beschikbaar zijn. Van Snapchat tot Telegram, van BBM tot KIK.

Dit artikel verscheen eerder op iPhoneclub en is nu bijgewerkt met de nieuwste informatie.

In dit artikel zie je veel apps voorbij komen die gratis zijn en ook praten we veel over privacy. Dit zijn belangrijke onderwerpen bij instant messaging-apps. Sommige Chat-apps zijn namelijk gratis, maar verzamelen informatie over hun gebruikers voor commerciële doeleinden, zoals advertenties. Het is ook mogelijk dat de dienst in-app aankopen bevat. En daarnaast zijn er ook veel chat-apps waarvoor je moet betalen. Per dienst verschilt het enorm hoe men met de privacy van de gebruikers om gaat. In ons artikel Zo verdienen chat-apps geld aan je: over privacy, advertenties en abonnementen, vindt je veel meer informatie over dit onderwerp.

WhatsApp

whatsapp-telefoon

Het geliefde WhatsApp voor iPhone heeft meer dan 800 miljoen actieve gebruikers die de messagingdienst minstens één keer per maand gebruiken. Ter vergelijking: Twitter heeft 302 miljoen actieve gebruikers. Het is dan ook geen wonder dat Facebook vorig jaar de applicatie kocht voor 19 miljard dollar. Ook in Nederland is WhatsApp extreem populair. Ruim 75 procent van de smartphonebezitters gebruikt de app. Zij doen dit in 80 procent van de gevallen dagelijks. In Nederland staat WhatsApp tijden bovenaan de lijst met de meest gedownloade iPhone-apps. Een van de voornaamste redenen voor het succes van WhatsApp was het feit dat de berichtendienst al snel voor meerdere platformen beschikbaar was, in tegenstelling tot bijvoorbeeld BlackBerry Messenger en Pingchat (nu Touch).

WhatsApp_bellen_iPhoneAls berichtendienst staat WhatsApp niet bekend om zijn grote vernieuwingen. Het had beduidend minder opties dan veel andere berichtendiensten, al is er wel het een en ander bijgekomen, zoals bellen via WhatsApp. Het succes van Whatsapp heeft dan ook vooral te maken met timing en naamsbekendheid. De dienst was een van de eerste stabiele grote spelers op de markt voor instant messaging en is succesvol gebleven omdat gebruikers niet makkelijk overstappen. Dat betekent namelijk fragmentatie van vrienden en contacten. Veel iPhone-bezitters vinden twee apps om mee te chatten, bijvoorbeeld iMessage en WhatsApp, meer dan genoeg.

Beschikbaar voor: iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Nokia.

iMessage

Berichten foto'sApple’s eigen iMessage is ook een populaire berichtendienst, met meer dan 300 miljoen iCloud-gebruikers die samen meer dan 2 miljoen berichten per dag verzenden. Tijdens de afgelopen WWDC 2013 maakte Apple bekend dat er tot nu toe 800 miljard berichten en 7,4 biljoen (inderdaad, met twaalf nullen) pushnotificaties via iMessage zijn verzonden. iMessage laat gebruikers gratis berichten, foto’s, documenten, locaties, video’s en contactinformatie naar elkaar zenden. Groepsgesprekken behoren ook tot de mogelijkheid. Bij iMessage wordt jouw gebruikersaccount aan je telefoonnummer en Apple-ID gekoppeld. De verzendknop is blauw als de ontvanger ook iMessage heeft geactiveerd en internetverbinding heeft. Zo weet je altijd wanneer je gratis berichten kunt versturen. Alle berichten worden versleuteld verstuurd en na ontvangst van Apple’s servers verwijderd. Na zeven dagen worden berichten sowieso verwijderd. Duidelijk minpunt: iMessage werkt alleen voor Apple-gebruikers onderling, en bijna iedereen kent natuurlijk wel iemand met een ander merk smartphone.

Beschikbaar voor: iOS en Mac OSX.

Meer lezen: De complete handleiding van iMessage.

Snapchat

snapchat-vrienden-toevoegenMet het zeer populaire Snapchat kun je tijdelijke berichtjes, foto’s en video’s uitwisselen. Omdat de berichtjes zich na een paar seconden vernietigen, zijn ze met name geschikt voor teksten of foto’s waarvan je liever niet hebt dat anderen ze delen. Tenzij je wil dat de ontvanger ze vaker mag bekijken. In tegenstelling tot WhatsApp en sms heb je in Snapchat geen verschillende lopende conversaties die je stuk voor stuk kunt bekijken. In plaats daarvan maak je eerst een bericht, foto of video en bepaal je daarna wie hem ontvangt. Met een knop geef je aan hoe lang de ontvanger hem mag zien: van 1 tot maximaal 10 seconden. Met één druk op ‘Clear’ wis je de laatste sporen van de berichten op je mobiel. Leuk is dat je eigen beelden kan voorzien van tekst en tekeningen.

Beschikbaar op: iOS en Android.

Skype

Skype iPhone iOS 8 appMSN Messenger, een van de bekendste online chatdiensten van het afgelopen decennium, is sinds kort in de internettelefoniedienst Skype geïntegreerd. Via de app van Skype kunnen gebruikers met contactpersonen chatten met emoticons, bellen of videobellen. Skype heeft wereldwijd meer dan 299 miljoen gebruikers, maar dat is inclusief mensen die de dienst vooral gebruiken om te bellen of alleen vanaf hun desktop gebruiken. Hoeveel gebruikers de app precies heeft, en hoeveel berichten deze versturen, is niet bekend. Wel bracht Skype naar buiten dat hun app sinds de lancering eind 2012 meer dan 100 miljoen Android-gebruikers heeft.

Beschikbaar voor iOS, Windows Phone, Android, BlackBerry, Mac, Windows, Linux, PlayStation 3, PS Vita, Xbox 360, smart-tv’s.

Telegram Messenger

telegram-captions-foto-bijschriftenTelegram heeft een paar voordelen ten opzichte van WhatsApp en sms. De applicatie maalt niet om de grootte van de bestanden die je stuurt, waardoor je anderen ook lange video’s kan versturen. En: je kan met elkaar in een privéchat gaan. Telegram claimt dat alle berichten en bestanden die je daarin verstuurt naar andere gebruikers, nergens worden opgeslagen en nooit meer achterhaald kunnen worden. Op de telefoon van de ontvanger hebben de berichten bovendien een tijdslimiet, zodat ze daar ook na enige tijd verdwijnen. De app biedt bovendien tweestapsverificatie aan en kun je beveiligen met Touch ID. Telegram is opgericht door de man achter VKontakte, het Russische alternatief voor Facebook. De app heeft inmiddels 62 miljoen actieve gebruikers.

Beschikbaar op: iOS en Android

Google Hangouts

Google Hangouts chat overzichtHangouts, de berichtenservice van Google, werd in mei 2013 in gebruik genomen. Met Google Hangouts kan je berichten, foto’s, links en video’s versturen. Maar je kan ook een groep mensen verzamelen om live te videochatten met elkaar, ongeacht op welk platform iemand zit. De app ondersteunt ook het versturen van locaties, tekeningen, stickers en contactgegevens. De opties binnen de gesprekken in Hangouts zijn handig. Met een knop stel je snel in of je pushberichten van het gesprek wilt ontvangen en of je de geschiedenis binnen afzienbare tijd wilt wissen. Daarnaast kan je hier snel een hangout met derden starten, een gebruiker blokkeren, een gesprek archiveren of zelfs helemaal verwijderen. Het handige van Hangouts is dat alle apparaten die je gebruikt onderling worden gesynchroniseerd. Je kunt dus op één apparaat beginnen met de hangout en later op een ander apparaat verder gaan.

Beschikbaar op: iOS, Android en Google+.

Facebook Messenger

facebook-messenger-web-press

Messenger is Facebooks berichtenapplicatie waarmee je in een sms-achtige interface berichten kunt uitwisselen met je vrienden. Het is ook mogelijk om met andere Facebook Messenger-gebruikers te bellen. Ook kun je sinds april 2015 videobellen via Wi-Fi of het mobiele netwerk van je provider. Hoewel de ‘gewone’ Facebook-app ook het versturen en ontvangen van berichten ondersteunt, is Messenger hier specifiek op toegespitst. Naast berichten, gesproken berichten en stickers verzenden kun je ook groepsconversaties houden. Die groepsconversatie blijven niet beperkt tot enkel Messenger. Als je de gewone Facebook-app of website opent staan de groepen daar ook. Net als iMessage is Facebook Messenger geïntegreerd met sms. In maart 2013 had de app 22 miljoen gebruikers, waarmee het qua populariteit nog niet in de buurt komt van het succes van WhatsApp. Mocht je je nog afvragen waarom Facebook WhatsApp kocht.

Beschikbaar op: iOS, Android, Blackberry, Windows en Firefox.

WeChat

wechat momentenMet meer dan 300 miljoen gebruikers en 500 miljoen geschatte registraties is WeChat een van de grootste en populairste instant messaging-apps ter wereld, al merk je daar Nederland en België eigenlijk niet zo veel van. In de basis vind je snel je weg in de app als je ook maar één van de andere applicaties in deze lijst eerder hebt gebruikt. Je voegt vrienden toe en begint privé of in groepsverband met ze te chatten. Daarnaast biedt WeChat ingesproken berichten en een walkie talkie-stand waarin je met 40 mensen tegelijk (!) realtime tegen elkaar kan praten, door steeds alleen maar een knop in te drukken. WeChat biedt verder de mogelijkheid om te (video)bellen met elkaar, maar je kan ook een chat met onbekenden in de buurt beginnen. En er is nóg een bijzondere functie: je kan los van de chats momenten delen met vrienden in de app, die vervolgens openstaan voor likes en reacties. Geanimeerde smileys en de mogelijkheid verder te chatten op de desktop, zorgen tenslotte voor een totaalpakket dat uitgebreider is dan veel concurrenten.

Beschikbaar op: iOS, Mac, Android, Windows Phone, BlackBerry en Nokia.

Viber

Viber openbare chat met Next Models iOSWat begon als app om gratis naar elkaar te bellen, is inmiddels een volwaardige messenger-app. Inmiddels lijkt Viber als twee druppels water op apps waarmee je tegen elkaar chat. Die omgekeerde volgorde heeft de app geen windeieren gelegd: de dienst zegt maar liefst meer dan 200 miljoen gebruikers te hebben. Het verdienmodel van de app is inmiddels ook duidelijk: Viber probeert telefoontjes van mobiele netwerken door te schakelen naar ontvangers, een model dat losstaat van de app. Daarin word je niet lastig gevallen met reclame en Viber zegt je privacy te bewaken. Het hoofdmenu onderscheidt groepschats en individuele chats en je kan tot en met 100 personen in één groep kwijt. In elke chat stuur je elkaar berichten, foto’s, video’s of stickers. De belknop in de hoek volstaat om iemand aan de lijn te krijgen. Viber laat de telefoon bij de ander niet overgaan, maar zorgt er met een pushbericht voor dat de ander jouw oproep wel ontvangt. De app doet het bovendien goed in Nederland en België: de kans is behoorlijk dat je vrienden Viber ook hebben. De integratie met pc en Mac bevalt veel gebruikers uitstekend. Laatste toevoegingen aan de app zijn videogesprekken en de mogelijkheid om met internationale beroemdheden te kletsen via een openbare chat.

Beschikbaar op: iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Mac en PC.

BBM – BlackBerry Messenger

BBM app screenshotBlackBerry zet BlackBerry Messenger (BBM) in op iPhone en Android als laatste strohalm om niet helemaal weg te zakken als telefoonmaker. Dat doet het Canadese bedrijf aardig. BBM laat je niet alleen chatten, foto’s en video’s versturen, maar biedt ook de mogelijkheid om andere gebruikers van de app te bellen. Een andere bijzonderheid is BBM Channels en dat kan je vergelijken met de chatgroepen uit de begindagen van het internet. Je meldt je aan voor onderwerpen die je interessant vindt en kan er volgens over mee chatten met onbekenden. De app kun je begin 2015 beveiligen met Touch ID. BBM zegt 80 miljoen actieve gebruikers te hebben.

Beschikbaar op: iOS, Android en BlackBerry

Threema

ThreemaThreema heeft je veiligheid en privacy hoog in het vaandel staan. Alle berichten, afbeeldingen, video’s en locaties worden versleuteld naar de ontvanger verstuurd en bij aankomst meteen van de server verwijderd. Berichten die niet aankomen worden slechts 7 dagen vastgehouden, waar bijvoorbeeld WhatsApp 30 dagen hanteert. Threema geeft je bovendien geheel de controle met instellingen voor onder meer het synchroniseren van je contacten en zelfs een toegangscode. En je beveiligingssleutel maak je zelf aan. De app werkt soepel, is qua snelheid vergelijkbaar met WhatsApp en heeft bovendien een helder verdienmodel: je betaalt eenmalig voor de app.

Beschikbaar op: iOS en Android

LINE

LINE gesprekTerwijl we in West-Europa helemaal verslingerd zijn aan WhatsApp, is het soms maar moeilijk voor te stellen dat WhatsApp in andere landen helemaal niets voorstelt. In Azië zijn ze gek op LINE, een app voor messaging en telefonie met meer dan 300 miljoen actieve gebruikers en naar verluid 430 miljoen geregistreerde gebruikers. LINE heeft een enorme aantrekkingskracht op Japanse gebruikers die van tierelantijntjes houden, omdat je honderden geanimeerde stickers in je berichten kunt gebruiken. Ook kun je video’s, plaatjes en doodles in berichten insluiten. Daarnaast heeft de gratis belfunctie in de app volgens veel gebruikers een snelle en goede verbinding. Inmiddels is LINE zo populair dat de ontwikkelaars het aandurven om allerlei nieuwe wegen in te slaan. Zo heeft LINE heeft een eigen cartoonserie, doen ze cultureel onderzoek om te kijken welke geanimeerde stickers in Europa en de VS aanslaan en geven ze op grote schaal games uit.

Beschikbaar op: iOS, Windows Phone, Android, Blackberry, Nokia Asha, Windows en Mac.

KIK Messenger

KIK Messenger iOS 7Volgens een Amerikaans onderzoek is KIK Messenger een van de sociale netwerken die tieners weghoudt van Facebook. Een groot privacyvoordeel van KIK is dat je andere gebruikers een kan KIK-code geven, zodat ze niet over je mobiele nummer beschikken. Een van de voornaamste functies van KIK is dat je elkaar foto’s, schetsen, maar ook YouTube-video’s kan sturen zonder het huidige gesprek te verlaten. De app heeft bovendien een ingebouwde webbrowser. Daarmee kan je nu nog wat spelletjes en fotobewerkingen doen in de app, maar KIK ziet een toekomst voor zich waarin allerlei mobiele toepassingen speciaal voor de app zijn ingericht. De applicatie wil geld verdienen aan KIK-sites die zichzelf extra in de schijnwerpers willen positioneren.

Beschikbaar op: iOS, Android, Windows Phone, Symbian en BlackBerry.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen hangouts, imessage, snapchat, whatsapp
Devices iPad, iPhone
Software iOS

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp