Gerucht: ‘3D Touch verdwijnt in alle 2019 iPhones’

Er zijn opnieuw aanwijzingen dat 3D Touch verdwijnt op de volgende generatie iPhones. Bronnen beweren dat makers van schermonderdelen minder verdienen per onderdeel, omdat het drukgevoelige aspect er niet meer in zit.

De ene iPhone-gebruiker maakt er dagelijks gebruik van, terwijl de andere het geen seconde zou missen. 3D Touch zit al sinds 2015 in bijna elk nieuwe model, maar lijkt nu toch aan zijn einde te lopen. Deze keer is het Digitimes die beweert dat 3D Touch verdwijnt, op basis van bronnen uit de productieketen. Wat heeft dit voor gevolgen?

‘3D Touch verdwijnt uit 2019 iPhones’

De afgelopen maanden hebben al meerdere analisten zich uitgesproken over het al dan niet verdwijnen van 3D Touch. Met 3D Touch kun je bijvoorbeeld stevig op het scherm drukken om extra opties te gebruiken. Zo druk je hard op een appicoontje om snel naar bepaalde opties te gaan of gebruik je Peek en Pop om een voorvertoning van een website te krijgen. TPK en GIS, twee leveranciers van schermonderdelen, zouden volgens Digitimes de verkopen het tweede half jaar zien stijgen, ondanks dat 3D Touch mogelijk verdwijnt.

In iOS 13 zijn al duidelijke aanwijzingen gevonden dat 3D Touch verdwijnt op toekomstige modellen. Heel veel acties waar voorheen een drukgevoelig scherm voor nodig waren, zijn dankzij iOS 13 ook mogelijk op toestellen zonder 3D Touch, zoals de iPhone XR en iPad. Dit is mogelijk dankzij de verdere uitbreiding van Haptic Touch in iOS 13.

Bekijk ook

Haptic Touch breidt verder uit: Quick Actions ook op iPhone XR en iPad

Haptic Touch breidt verder uit en neemt nog een aantal functies van 3D Touch over. Het lijkt er dus op dat het einde van 3D Touch nu echt nabij is. Zo kun je ook op toestellen zonder drukgevoelig scherm Quick Actions gebruiken.

Eerder schreven we al waarom het niet erg is als 3D Touch verdwijnt. Heel veel acties zijn nu al mogelijk zonder drukgevoelig scherm en daar komen dankzij iOS 13 dus nog meer mogelijkheden bij. Uit onze eerdere poll blijkt ook dat het merendeel het niet erg vindt als 3D Touch verdwijnt. Het heeft er dus alle schijn van dat het over en uit is met 3D Touch, al blijft het op de huidige modellen uiteraard wel gewoon werken.

Bekijk ook

Opinie: Waarom het niet erg is als 3D Touch verdwijnt

Het lijkt erop dat we 3D Touch niet meer terug gaan zien. Maar is dat wel zo erg? Welke functies ga je mogelijk missen? Gelukkig heeft Apple een goed alternatief klaar staan.

Digitimes meldt verder ook nog dat Apple in zee gaat met een nieuwe leverancier voor OLED-schermen. Het gaat om BOE Technology. Nu is Apple nog voor een groot deel afhankelijk van Samsung, die veel schermen levert voor de iPhone. Onlangs kreeg Apple nog een boete, omdat ze volgens eerdere afspraken te weinig schermen verscheept zouden hebben. Met een extra leverancier ben je minder afhankelijk van één partij, waardoor ook de prijs mogelijk omlaag gaat.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.