1Password 6 voor de Mac

Ontwikkelaar belooft: 1Password voor Mac blijft lokale kluizen ondersteunen

Ontwikkelaar AgileBits van 1Password reageert op de commotie rond lokale kluizen, die in de nieuwe Windows-versie ontbreken. De huidige en toekomstige Mac-versie van 1Password blijven lokale kluizen ondersteunen, verzekert de ontwikkelaar.

Misschien heb je het de afgelopen dagen elders gelezen: hackers en beveiligingsexperts zijn boos op de makers van wachtwoordbeheerder 1Password. Die zou nieuwe gebruikers dwingen om gebruik te maken van de eigen online opslagdienst. Volgens hen is dit minder veilig dan een lokaal opgeslagen wachtwoordenkluis. In een uitgebreide blogpost stelt maker AgileBits Mac-gebruikers gerust. De huidige en toekomstige versie van 1Password voor Mac blijven lokale kluizen ondersteunen.

1Password voor Mac, iPhone, iPad

Kritiek op Windows-versie van 1Password

Aanleiding voor de plotselinge ophef vormt de nieuwe Windows-versie, waarin gebruikers beperkt zijn tot het opslaan van hun wachtwoorden in de clouddienst van 1Password. Eerder dit jaar maakte 1Password de overstap naar een abonnementsmodel met cloudopslag van wachtwoorden. Voor nieuwe gebruikers is dit gebruiksvriendelijker dan lokale kluizen, benadrukt oprichter Dave Teare op het blog. Maar beveiligingsexperts zien het nu als reden om 1Password niet meer aan te bevelen.

Lokaal opslaan op iPhone of Mac
Die lokale kluizen vormden een belangrijke reden waarom beveiligingsexperts 1Password aanbevelen. Daarmee heb je als gebruiker volledige controle over de opslag van je wachtwoorden. Mocht iemand kwade bedoelingen hebben dan moet hij bovendien eerst je smartphone of computer zien te hacken. Volgens Teare leidt dat onder 1Password-gebruikers, die niet allemaal even technisch zijn, vaak tot problemen. Synchronisatie werkt niet, kluizen zijn opeens verdwenen en nog meer van dat soort ongemakken, die door de klantenservice van 1Password vaak moeilijk te verhelpen zijn.

Lokale kluizen in 1Password voor Mac blijven
Hoewel AgileBits dus van mening is dat de cloudopslag van 1Password voor de meeste (nieuwe) gebruikers veel voordelen biedt, is het bedrijf niet van plan om te tornen aan de ondersteuning voor lokale kluizen en andere synchronisatiemogelijkheden. In de huidige versie 6 van 1Password voor Mac blijft die ondersteuning aanwezig. Op iets langere termijn lijkt aan die houding ook niets te veranderen. Teare verzekert dat ook in 1Password voor Mac 7 ondersteuning voor andere opslagmogelijkheden aanwezig blijft. Hetzelfde geldt voor Dropbox, iCloud of lokale synchronisatie via Wi-Fi.

Losse licenties
Vanwege de overstap naar abonnementen kun je 1Password sinds februari dit jaar gratis downloaden. Nieuwe gebruikers van de Mac-versie worden daardoor al gepusht naar een abonnement, was een van de kritiekpunten. In de huidige versie blijft het echter wel gewoon mogelijk om een losse licentie voor de app te kopen. Die optie is te vinden onder ‘meer opties’ in het instellingenscherm dat je als nieuwe gebruiker ziet. Uitzondering hierop vormt de nieuwe Windows-versie. Die blijft vooralsnog beperkt tot abonnementen.

Een overzicht van alternatieven voor iPhone en iPad vind je in onze gids met wachtwoordenapps. De meeste hebben ook desktopversies voor Mac en/of Windows.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2017, 15:45
Categorie Apps
Onderwerpen 1password, beveiliging, wachtwoorden

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password.

1Password

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.