Emoji feest 10 jaar op iPhone

10 jaar emoji op de iPhone: zo gaf Apple er een eigen gezicht aan

Het is vandaag 10 jaar geleden dat de eerste emoji op de iPhone verscheen. Waarschijnlijk kun je je een leven zonder de kleurrijke plaatjes niet meer voorstellen.

De eerste emoji op de iPhone

Op 21 november 2008 bracht Apple voor het eerst een emoji-toetsenbord voor de iPhone uit. Aanvankelijk was het alleen beschikbaar in Japan, voor mensen die beschikten over iPhone OS 2.2. Het was de tijd dat de iPhone 3G het allernieuwste toestel was en ook de periode dat de App Store net was geïntroduceerd. Het lukte enkele inventieve appontwikkelaars om het emoji-toetsenbord ook toegankelijk te maken voor gebruikers buiten Japan. Apple baseerde zich op de plaatjes van de Japanse provider Softbank en dat is duidelijk te zien aan de stijl. Bij de latere emoji is het juist Apple geweest, die erg bepalend is geweest voor het design. Als er nieuwe emoji ingevoerd worden, kijken designers vaak eerst hoe Apple het heeft aangepakt.


Welke emoji er in iOS zitten wordt echter niet bepaald door Apple zelf, maar door het Unicode Consortium. Zij maken jaarlijks de nieuwe lijst van emoji bekend die vervolgens door techbedrijven zoals Apple worden toegevoegd aan de software die erop draait.

Apple emoji 10 jaar

Er is nogal wat veranderd aan het uiterlijk van de emoji. Zo zag een computer er vroeger uit als een beeldscherm met toetsenbord, terwijl er nu is gekozen voor een MacBook:

Computer 2008-2018

De afbeelding van een telefoon is nog maar kortgeleden vernieuwd. Apple laat de thuisknop onder het scherm voortaan weg en de schermen zijn veel smaller geworden.

Telefoon 2008-2018

En tenslotte nog eentje die je waarschijnlijk niet zo vaak gebruikt: de trilmodus. Ook daarvoor blijkt een emoji te bestaan, die aanvankelijk eruit zag als een telefoon met hartje.

Trilmodus 2008-2018

Sinds iOS 4 en Mac OS X Lion konden steeds meer mensen gebruik maken van emoji, al gebeurde dat nog nauwelijks. Pas in iOS 5 kwam er een emoji-toetsenbord die voor iedereen beschikbaar was. Sinds iOS 8.3 is er een constante stroom van nieuwe emoji, waardoor er veel meer keuze is uit haar- en huidskleuren en gezinssamenstellingen.

Snel door emoji scrollen.Tussen 2008 en 2018 is het aantal beschikbare emoji gestegen van 471 naar 2776 en het houdt nog steeds niet op. Ze zijn trouwens niet allemaal uniek: het hoge aantal van bijna drieduizend stuks is vooral te danken aan de vele variaties die tegenwoordig mogelijk zijn, bijvoorbeeld door haarkleur en andere eigenschappen te variëren.

Bij Emojipedia vind je een uitgebreider verhaal over 10 jaar emoji op de iPhone en zie je nog meer voorbeelden hoe het design in de loop van de tijd is veranderd. Ook op andere platformen zijn emoji gaandeweg veranderd. Zo hadden Android-gebruikers aanvankelijk te maken met emoji in de vorm van een soort uitgezakte pudding, terwijl de huidige icoontjes wat meer in Apple-stijl zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2018, 20:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp emoji

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij, bepaalt door het Unicode Consortium.

Emoji
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.