iOS 13 en iPadOS 13

iPadOS 14 preview: een eerste indruk van al het nieuws voor iPad

Wat zijn de beste nieuwe functies van iPadOS 14? Is het echt de moeite waard om te updaten? Antwoord op die vragen en meer lees je in deze iPadOS 14 preview. Wij zijn in een vroege testversie gedoken en delen onze eerste indrukken in deze iPadOS 14 preview.

iPadOS 14 preview

Vorig jaar kreeg de iPad de grootste update tot dan toe. Wij vonden dan ook dat iPadOS 13 de iPad volwassen maakte. Hoewel het qua bugs niet altijd van een leien dakje liep was de iPad toe aan de update. Dit jaar bouwt Apple met iPadOS 14 minder nieuwe functies in en we vragen ons in deze preview dan ook af: is het genoeg?

Over het testen van beta’s
Wij hebben de eerste beta van iPadOS 14 geïnstalleerd op een 9,7-inch iPad uit 2019 en 11-inch iPad Pro uit 2018. Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit te doen op een extra iPad, bijvoorbeeld een model dat je niet meer zo vaak gebruikt. Er zitten nog bugs en andere foutjes in die het dagelijks gebruik kunnen belemmeren.

Uitgebreide Apple Pencil ondersteuning
De meest prominente functie van iPadOS 14 is tegelijkertijd een functie die je écht alleen op de iPad vindt. Vanaf dit najaar kunnen liefhebbers van de Apple Pencil de slimme pen op meer plekken gebruiken. Zo kun je in een zoekveld gewoon met de hand schrijven en worden vormen nu automatisch herkend tijdens het tekenen. Er is ook geavanceerde ondersteuning voor handschriftherkenning tijdens het noteren van tekst.

Apple zegt dat dit alleen in het Engels en Chinees werkt, maar bij ons werkte het ook gewoon bij zinnetjes in het Nederlands: handgeschreven teksten selecteren, verplaatsen en omzetten naar getypte tekst. OK, als je slordig schrijft maakt Apple nog wel wat tikfouten en bij de automatische aanvulling heeft iPadOS nog wel wat moeite, maar we hadden ook niet gedacht dat het helemaal perfect zou werken.

Scribble Nederlands

Na nog wat beter lezen van de tekst op de iPadOS 14 preview-pagina van Apple lijkt het erop dat Apple er alleen maar extra nadruk op wilde leggen dat het in het Chinees werkt en in een mix van Engels en Chinees. Een voetnoot wekt daarentegen weer de indruk dat het toch alleen om die twee talen gaat. Al die onduidelijkheden maken het er voor een gewone gebruiker wel onoverzichtelijk: je hoort of leest over leuke nieuwe functies en moet vervolgens maar afwachten of het ook in het Nederlands werkt.

Beginschermen en widgets
In iOS 14 voor iPhone vind je een nieuw beginscherm met veel meer opties dan voorheen. Je kunt widgets (bijna) overal op je beginscherm zetten, er is een Appbibliotheek met al je apps en je kunt beginschermen verbergen als je dat wil. Al die functies missen in iPadOS 14 en dat vinden we een grote misser. Uitgerekend een groot scherm van de iPad is geschikt om veel widgets met informatie te tonen.

iPadOS 14 beginscherm

We zouden graag de mogelijkheid zien om op z’n minst één of twee widgets toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld per appcategorie een pagina maken op je beginscherm. Apple probeert de iPad steeds meer te promoten als een echt werkpaard. Dan vinden we de optie om widgets overal te plaatsen niet zo gek.

Gelukkig wel nieuwe design voor widgets

Wel krijgt de iPad dezelfde nieuwe widgets als de iPhone. Je vindt ze net als in iPadOS 13 aan de linkerkant van het beginscherm en je kunt erbij vanuit het Berichtencentrum. De nieuwe widgets zijn ondanks de beperkingen een fijne toevoeging aan de iPad. We moeten nog wachten tot ontwikkelaars hun eigen widgets kunnen implementeren in de nieuwe stijl, maar met Apple’s eigen uitwerkingen komen we ook een heel eind. Met name de slimme stapel widget is erg nuttig.

Betere navigatie door apps
De iPad lijkt vanaf iPadOS 14 meer op de Mac met onder meer een nieuwe zijbalk in apps. Je kunt nu op een gestroomlijnde manier door apps navigeren. Een zijbalk kun je bijvoorbeeld gebruiken om mappen te openen zonder dat je helemaal naar het vorige scherm moet gaan. Het lijkt een beetje op de Finder-interface op de Mac.

Je vindt ook een nieuwe datumkiezer in de Agenda-app in de vorm van een kalender. We vinden dit een fijne toevoeging, want je kunt zo sneller zien op welke dag een bepaalde datum valt (of andersom). Verder vind je onder meer in de Agenda-app een nieuwe toolbar. Hiermee schakel je snel naar je inkomende uitnodigingen, een lijstweergave van de agenda of een overzicht van al je agenda’s.

Popover in Mail app iPadOS 14

Als laatste heb je bijvoorbeeld in de Mail-app een nieuwe functie genaamd ‘Popover’. Hiermee schakel je snel tussen inboxen zonder dat je de huidige inbox moet verlaten. Wederom: net als op de Mac. Het zijn kleine toevoegingen aan de navigatie door apps, maar ze maken apps wel beter.

Spotlight lijkt meer op die van Mac

Ook de zoekfunctie Spotlight is aangepakt. Deze lijkt nu meer op die van de Mac en maakt nu bijvoorbeeld ook je woorden automatisch af. Wat het beste is aan Spotlight in iPadOS 14? Het werkt overal! Voorheen moest je persé naar het beginscherm gaan om door je iPad te zoeken, ook als je een extern toetsenbord gebruikte. Vanaf iPadOS 14 opent Spotlight precies in de app die je op dat moment gebruikt mits je een toetsenbord gebruikt.

Het voordeel hiervan is dat je een app kunt aflezen tijdens het zoeken. Moet je bijvoorbeeld een specifiek bestand zoeken met een lastige naam, dan kun je die overtypen vanuit Safari als je dat had geopend. Spotlight lijkt hiermee dus veel meer op de Mac-variant.

Appkiezer en multi-window ondersteuning nog te beperkt
In aanloop naar WWDC hoopten we dat de iPad wat meer ging doen met de appkiezer. Voor een ‘computer’ vinden we deze nog erg beperkt. Je ziet nog steeds alleen je recent gebruikte apps. Dat is op zich oké, maar iets geavanceerdere functies zoals het sorteren op appgroep zou fijn zijn geweest.

Verder zouden we graag zien dat Apple nog wat tijd besteedt aan multi-window ondersteuning. Op dit moment kun je maximaal 2 apps tegelijk gebruiken, maar de iPad kan wat processorkracht betreft veel meer aan. Daarom had Apple best 4 apps tegelijk kunnen ondersteunen die bijvoorbeeld allemaal 25% van het scherm innemen (vooral op een 12,9-inch iPad moet dat passen), maar dat is helaas nog toekomstmuziek.

iPadOS 14 mist veel (kleine) iOS 14 functies

We hebben het al uitgelicht wat widgets betreft, maar er zijn heel wat functies die de iPad niet heeft en de iPhone wel. Zo kun je geen emoji zoeken, is er geen Vertaal-app en nog stééds geen Weer-app. Het zijn functies die prima op de iPad kunnen, maar Apple kiest ervoor ze niet te maken.

Zeker een Vertaal-app van iOS 14 is een no-brainer voor de iPad. Het is nota bene een apparaat waarop je tekst moet kunnen verwerken. Het gaat ook niet om een app met een ingewikkelde interface. We hopen dat Apple de app alsnog toevoegt in een komende beta. Ook willen we emoji kunnen zoeken met tekst, zodat je niet meer door het oerwoud aan emoji moet scrollen.

Sommige iOS-functies zijn wel overgenomen

Sommige kleine functies zijn wel beschikbaar op de iPad, zoals het vernieuwde belscherm van iOS 14. Ook Siri heeft een nieuwe interface op de iPad. Ook is er ondersteuning voor de nieuwe iMessage functies in groepsgesprekken. Het is dus niet zo dat Apple totaal niks heeft overgenomen. Toch vinden we het na 10 jaar iPad wel tijd voor op z’n minst een Weer-app.

Conclusie iPadOS 14 preview

Al met al zijn we gematigd tevreden met deze update. We hadden meer verwacht van Apple, als we kijken naar alle functies die naar iOS 14 komen. Een grote misser zijn de ontbrekende widgets op het beginscherm. Dit had de iPad echt beter kunnen maken.

Wel zijn we tevreden over de nieuwe Apple Pencil-functies, maar of iedereen daar gebruik van wil maken is nog maar de vraag. Het is leuk dat je nu in je Safari-zoekbalk kunt schrijven, maar het is vaak toch gewoon efficiënter om je zoekopdracht te typen.

Toch wordt de iPad met iPadOS 14 een betere vervanger van je computer dan met iPadOS 13. Het vernieuwde Spotlight en de verbeterde navigatie binnen apps zijn daar goede voorbeelden van. Dat laat zien dat Apple niet vergeten is wat ze van de iPad willen maken.

Verder zijn de kleine verbeteringen die we ook in iOS 14 zien welkom. Het vernieuwde belscherm, een kleinere Siri-interface en de verbeteringen voor iMessage zijn allemaal fijn.

iPadOS 14 wordt op dit moment getest door ontwikkelaars. We verwachten dat de update (hopelijk zonder bugs) in het najaar van 2020 voor iedereen te downloaden is. Wil je meer weten over alle nieuwe functies van iPadOS 14 die niet in deze preview genoemd zijn? Lees dan ons overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!