Wikitude op iPhone: in de App Store, maar nog niet bruikbaar (preview)

Wikitude voor iPhone is in de App Store aangeland, maar is op dit moment nog niet goed bruikbaar. Bovendien is Wikitude alleen in de Amerikaanse en Duitse App Store te vinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Rondkijken in de omgeving, helaas zonder de beloofde informatielayer. Nog even geduld dus.Wikitude is sinds afgelopen weekend in de Amerikaanse en Duitse App Store te vinden. Wikitude is een augmented reality-applicatie waarmee je net als met Cyclopedia in je omgeving kunt rondkijken. De applicatie gebruikt het ingebouwde kompas van de iPhone 3GS om je locatie te bepalen, waarna je via de iPhone-camera interessante informatie over je omgeving ziet. Maar Wikitude bevat meer: naast Wikipedia-artikelen krijg je ook reviews van Qype te zien en gegevens die andere gebruikers aan de Wikitude-database hebben toegevoegd. Je kunt als gebruiker met je iPhone 3GS zelf rondlopen en annotaties toevoegen.


Wikitude is op dit moment met onderhoudswerkzaamheden bezig en de applicatie is nog steeds niet in de Nederlandse App Store verschenen, dus ons advies is om nog even met de installatie te wachten. Om te kunnen installeren heb je iPhone OS 3.1 of hoger nodig, vanwege de ondersteuning voor augmented reality. Installatie op de iPhone 3G lukt niet. Er verschijnt dan een waarschuwingspop-up dat de applicatie niet geschikt is. Installatie lukt vervolgens niet.

Wikitude laat zien hoe nauwkeurig de plaatsbepaling is (in ons geval 65 meter). Met een schuifbalk onderin het scherm geef je aan binnen welke straal je wilt zoeken. Verder is er een wit rondje zichtbaar, die een indruk geeft van de informatielabels die in jouw omgeving te vinden zijn. Je ziet daarbij ook meteen in welke richting je kijkt. Ga je naar de instellingen, dan heb je de mogelijkheid om de contentproviders Wikipedia, Qype en Wikitude.Me aan en uit te zetten. Klik je door naar Categories, dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat je bezienswaardigheden en shopping wilt zien, maar geen natuur en verkeer. Blader je naar de lijst met POI’s (POI staat voor place of interest, dus interessante plaats), dan zie je de POI’s die voor jou relevant zijn. Je zou op deze manier je werklocatie, je favoriete winkel, de Utrechtse Dom of een andere populaire locatie opnemen, zodat je altijd weet in welke richting je moet kijken.

Zoals gezegd levert de applicatie wegens onderhoudswerkzaamheden nog geen bruikbare informatie op, waardoor de lancering eigenlijk wat ongelukkig is uitgepakt. Op Android was Wikitude al vanaf het begin een erg populaire applicatie, die ook erg geschikt is om in Nederland te gebruiken. We hebben er dan ook alle vertrouwen in, dat het uiteindelijk wel gaat werken. Vergeleken met de dingen die Layar voor iPhone in het vooruitzicht stelt, is Wikitude toch nog wel wat beperkt. Informatie van Wikitude-gebruikers is best aardig, maar het is praktischer als contentleveranciers informatielagen met een complete lijst van pinautomaten, café’s, winkels en dergelijke toevoegen, in plaats van de toevallige toevoegingen die door Wikitude- en Wikipedia-gebruikers zijn gedaan. Niet ieder café zal immers een eigen Wikipedia-pagina hebben, terwijl je wel wil weten dat er een café in de buurt is.

Info: Wikitude

  • Ontwikkelaar: Mobilizy GmbH
  • Applicatie: Wikitude voor iPhone
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 0,6MB
  • Cijfer: 7 (er vanuit gaande dat de content na het huidige onderhoud wel gewoon zichtbaar is)

De makers van Wikitude zijn op het Android-platform alweer een stap verder: ze hebben Wikitude Drive ontwikkeld, bedoeld om met augmented reality te kunnen navigeren. Hieronder zie je een preview:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Tipgever: Gerd

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2013 om 15:44
Categorieën
Navigatie, Reizen

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.