tldr-app-icoon-groot

Review: TL;DR leert je om kortere e-mails te schrijven

TL;DR is een nieuwe e-mailapp waarmee je wordt uitgedaagd om kortere e-mailberichten van 30 woorden te schrijven. De app kan alleen Gmail aan.

tldr-app-icoon-grootEr zijn al heel wat e-mailapps voor de iPhone. Dus als je als ontwikkelaar indruk wilt maken, moet je ook wel écht met iets nieuws op de proppen komen. De makers van de app TL;DR hebben dat begrepen: ze gaan de barricaden op om te zorgen dat mensen minder lange e-mailberichten schrijven. TL;DR is een afkorting voor ‘too long, didn’t read’, een term van geeks om aan te geven dat een tekst op internet te lang is om helemaal door te lezen. E-mailberichten hebben ook nogal eens de neiging om langer te zijn dan nodig is. Vandaar dat deze app wil zorgen dat jij voortaan e-mailtjes schrijft die niet langer dan 30 woorden zijn.


TL;DR werkt met een wachtlijstsysteem, maar toen ik de app installeerde lukte het om meteen binnen te komen. Volgens het startscherm waren op dat moment 821 van de 1000 invites al weggegeven. Misschien klopt dat, misschien is het ook bewust gecreëerde schaarste. In ieder geval: het gaat hier om het kort houden van berichten. Bij het schrijven van een nieuwe e-mail probeert TL;DR je aan het maximum van 30 woorden te houden. Heb je meer woorden nodig, dan moet je bewust op een knop drukken om een langere tekst te mogen schrijven. Een teller rechtsboven in het scherm houdt bij hoeveel woorden je nog over hebt.

tldr-openingsscherm tldr-email-lezen-2

TL;DR voor korte e-mails

TL;DR werkt momenteel alleen met Gmail (aan ondersteuning voor Outlook wordt nog gewerkt, net als aan een Android-versie). Ik merkte dat de app ook geschikt is voor mijn zakelijke Google Apps-account. De aanmoediging tot het schrijven van kortere e-mails bleek daadwerkelijk te werken. Ik kwam sneller tot de kern van de zaak en probeerde om mijn antwoorden wat bondiger te formuleren dan ik gewend ben. Het gevaar als je met 10 vingers op een toetsenbord tikt, is dat je binnen een minuut een heel epistel hebt getypt, die bij de ontvanger als een ‘wall of text’ binnenkomt. De iPhone ontmoedigt zelf al het intikken van langere teksten (omdat het nu eenmaal trager gaat) en deze app versterkt dat nog eens. Via knoppen onderin het scherm kun je je e-mail een bepaalde achtergrondkleur geven. Moet je vaak e-mailen met dezelfde mensen (bijvoorbeeld collega’s), dan kun je ook kleurcodes afspreken. Rood is bijvoorbeeld belangrijk, groen is een bericht dat later beantwoord kan worden.

tldr-archiveren tldr-later-antwoorden

TL;DR om e-mail te lezen

Je kunt met TL;DR ook binnenkomende e-mail lezen en erop antwoorden. De app toont de berichten in een Facebook-achtige nieuwsfeed, met gekleurde blokken. Het was me aanvankelijk niet helemaal duidelijk waarom e-mails bepaalde kleuren hebben. Een mailtje van een collega kwam de eerste keer binnen als wit, daarna als blauw en vervolgens (via Datumprikker) als groen. Zoals gebruikelijk bij hedendaagse e-mailapps zitten er swipi-bewegingen in: naar links vegen om later te beantwoorden, naar rechts vegen om te archiveren. Je hebt daarbij geen mogelijkheid om ‘Later’ nader te specificeren, bijvoorbeeld over een uur of de volgende ochtend. Alle mailtjes die je wilt uitstellen worden verplaatst naar de map Later. Er lijkt geen sprake van een herinneringsfunctie zoals in Mailbox.

Open je het e-mailbericht, dan kun je antwoorden, doorsturen, wissen, als spam markeren, een label toewijzen en andere gebruikelijke e-mailacties doen. Maar ook hier: geen optie om door te schuiven naar een zelf te kiezen later moment. De blokken tijdens het doorlezen van e-mail vond ik persoonlijk wat groot. Er staat relatief weinig tekst in omdat je alleen de eerste 30 woorden te zien krijgt – in lijn met de filosofie van deze app. De weergave van HTML-mail gaat daarbij wel eens mis, waardoor het niet zo mooi eruit ziet. De kleuren van de blokken zorgen dat je makkelijker het onderscheid tussen de e-mails kunt zien, maar door de minimale hoeveelheid tekst moet je behoorlijk bladeren om de meest recente e-mail te zien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

TL;DR is bedacht door Ami Ben David, een ontwikkelaar die eerder de Android-app Everything.Me uitbracht. Hij kreeg geld van de oprichter van berichtenapp Yo, ook al zo’n app waarbij het om beknopt communiceren gaat.

Conclusie TL;DR review

De insteek van TL;DR is goed en origineel, maar als e-mailapp valt er nog wel wat te wensen. Je kunt niet meerdere e-mailaccounts instellen en bij de weergave van e-mailberichten met HTML-opmaak gaat het helemaal mis. TL;DR kan wel helpen om je gedrag te veranderen. Als je je hebt voorgenomen om kortere e-mailberichten te schrijven, dan kan TL;DR je daarbij helpen. Maar waarschijnlijk wordt het dan wel een tweede app, naast je normale e-mailapp. Zodra je een paar mailtjes wilt gaan sturen, pak je deze app erbij om je te dwingen wat beknopter te schrijven. Voor het snel doorkijken van binnengekomen e-mail is TL;DR eigenlijk te onhandig. Door de grote blokken en grote teksten krijg je wel snel te zien waar een mailtje (waarschijnlijk) over gaat, maar het overzicht over je complete mailbox wordt er wel wat moeilijker door.

tldr-antwoorden tldr-email-schrijven

Pluspunten

  • Handig om jezelf te trainen om beknopter te schrijven
  • Blokkenweergave laat alleen de eerste 30 woorden van een e-mail zien, daardoor snel indruk van de inhoud

Minpunten

  • Geen volwaardige vervanger voor je dagelijkse e-mailclient
  • Kan maar één account aan en werkt alleen met Gmail
  • Gaat niet goed om met HTML-berichten

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.