Review: Smakelijk Amsterdam, iPhone-applicatie van het Parool

Review van Smakelijk Amsterdam, de restaurant-applicatie van het Parool. De applicatie laat restaurantrecensies zien aan de hand van je locatie, maar is nog niet echt soepel in gebruik.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De hoogste score tot nu toe: een 10-Het Parool heeft een rubriek waarin ze elke dag een iPhone-applicatie bespreken. Dat is mooi: hoe meer aandacht voor iPhone-applicaties, hoe beter. Anderzijds is het ook wat vreemd: bij kranten komt technologienieuws vaak op de tweede plaats en die dagelijkse aandacht voor de iPhone lijkt dan wat overdreven. Natuurlijk kan het Parool met zoveel iPhone-enthousiasme zelf ook niet achterblijven: ze hebben vorige week een iPhone-applicatie gelanceerd met restaurantrecensies van Johannes van Dam. De applicatie Smakelijk Amsterdam is voor €2,99 te downloaden via iTunes en is gemaakt door BubbleFoundry en Million Pieces, twee relatief onbekende namen, al zijn de mensen erachter wel bekend: Peter Robinett organiseerde eerder Mobile Dev Camp en Gerard van Enk beheert de website gvenkdaily.


Dagelijkse bezoekers van de Parool-website kunnen niet om de reclame voor Smakelijk Amsterdam heen, maar als niet-Paroollezer moet je al bij toeval tegen deze applicatie aanlopen. Veel ruchtbaarheid is er, buiten het Parool om, niet aan gegeven. Het duurde dan ook even voordat we contact hadden met de ontwikkelaar om een review te schrijven. Johannes van Dam schrijft al twintig jaar restaurantrecensies voor het Parool. Zijn schrijfstijl wordt door velen gewaardeerd omdat het zo eerlijk en direct is. Natuurlijk is zo’n restaurantrecensie maar een momentopname en zal elke Amsterdamse restauranthouder Johannes van Dam al van mijlenver herkennen en misschien wel een stapje harder lopen als hij in de zaak wordt gesignaleerd, maar dat doet niets af aan de lol die mensen hebben bij het lezen van de recensies.

De iPhone-applicatie start met de vraag of je huidige locatie gebruikt mag worden. Smakelijk Amsterdam laat daarna een kaart van Amsterdam zien met icoontjes bij de restaurants die al getest zijn. Je eigen locatie is ook te zien met een blauwe Google Maps-pin. Het bekijken van restaurants op de kaart is wat lastig, want de kaart reageert erg traag als je inzoomt en bij het aantikken van een restaurant-icoontje krijg je niet meteen een informatielabel te zien. Zoom je in op een bepaald gedeelte van de kaart, dan kan het een behoorlijke tijd duren voordat de icoontjes weer in beeld verschijnen. Het aantikken van icoontjes vergt ook een gebruiksaanwijzing: het is niet de bedoeling dat je op een icoontje gaat drukken, maar je moet het even kort aantikken. Het labeltje verschijnt daarna meteen elders op de kaart (“huh, daar zat ik toch helemaal niet te tappen?”), maar als je de applicatie even de tijd geeft om de locatie aan te passen zal de kaart centreren rondom het aangetikte restaurant.

Sneller gaat het via de Lijst-weergave, het tweede tabblad onderin het scherm. Hier kun je de restaurants sorteren op datum, naam, cijfer en afstand. Het derde tabblad Zoek geeft aan de hand van Keuken, Specialiteit, Afstand, Cijfer of Prijsklasse de mogelijkheid om precies te achterhalen wat je zoekt: een Italiaans restaurant bijvoorbeeld of een restaurant waar je voor maximaal 20 euro terecht kan. Een pluspunt van de applicatie is dat je iedere week de nieuwste aflevering van Proefwerk via de applicatie kunt zien, nog voordat deze in de (gedrukte) krant verschijnt.

Bij het maken van de applicatie is gedacht aan handige extra’s, zoals het rechtstreeks bellen van een restaurant door het aantikken van een linkje in de applicatie of het plannen van een route met Google Maps vanaf je huidige locatie. Toch is de applicatie me een beetje tegengevallen: het opstarten van de applicatie duurt te lang, het inzoomen op de kaart werkt niet soepel en bij het bladeren door de restaurantrecensies treedt er ook een rare vertraging op. Terwijl je bij het bladeren door een webpagina gewend bent om realtime reactie te krijgen op je vingerbewegingen, gaat het bij Smakelijk Amsterdam iets schokkeriger en trager. Blader je in een applicatie zoals NU (of een willekeurige andere nieuwsapp) door een lijst, dan reageert de app meteen op een swipe-beweging, maar bij Smakelijk Amsterdam schiet de lijst soms een stuk verder, terwijl je al niet meer aan het bladeren was. De applicatie is ook wat slordig geprogrammeerd: als je iets te lang op één van de tabknoppen onderin het scherm tikt, wordt er een kopieeractie gestart (zie screenshot).

Conclusie

De ontwikkelaars van de applicatie Smakelijk Amsterdam stonden voor een relatief eenvoudige taak: lees een hoeveelheid restaurantreviews in en koppel ze aan locaties op de kaart. Er zijn genoeg ontwikkelaars die al een soortgelijk klusje hebben geklaard, met veel grotere databases die informatie over lokale bedrijven bevatten. In vergelijking daarmee valt Smakelijk Amsterdam een beetje tegen: de applicatie is traag en niet prettig in gebruik. Het is te hopen dat de ontwikkelaars daar nog iets aan kunnen doen, want inhoudelijk is de applicatie best interessant. Het relatief lage cijfer 6,5 is dan ook vooral te danken aan de matige prestaties en het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid.

Info: Smakelijk Amsterdam

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.