Review: Catchr – hoe wordt je iPhone gebruikt als je weg bent?

Met de iPhone-app Catchr achterhaal je hoe je iPhone wordt gebruikt als je zelf even niet oplet. Slim of doortrapt?

Catchr vingerafdruk op iPhone achterlatenWat gebeurt er met je iPhone als je er even geen zicht op hebt? Als je zelf druk in gesprek bent op een feestje, terwijl je telefoon aan de stereo hangt voor de muziek? Vanaf nu is het kinderlijk eenvoudig te achterhalen. Met de applicatie Catchr zie je of de iPhone is bewogen toen je weg was, welke apps zijn opgestart en welke weer zijn afgesloten. Zo weet je zeker dat je vriendin niet stiekem in je Tinder-dates snuffelt.


Of misschien wil je juist wel dat hij of zij je fotoalbum induikt en ‘per ongeluk’ op een foto of video stuit. Je vindt vast een weloverwogen reden om Catchr te gebruiken.

Apps afsluiten

Het is dan goed om te weten dat Catchr zijn werk goed doet. In verschillende tests wordt duidelijk dat de applicatie echt registreert wat er gebeurt met de telefoon als je de app op de achtergrond hebt geactiveerd. Niet op het niveau binnen de app. Je ziet niet wélke foto iemand heeft gezien. Wel dat de foto-app is geopend. Om Catchr goed te gebruiken, sluit je alle openstaande applicaties af in het multitask-scherm. Doe je dat niet, dan herkent Catchr niet wanneer er een app wordt geopend en verliest de app zijn nut. Daarna kan het opnemen beginnen.

Chaatz tijdens het opnemen iPhone Catchr sessie terugkijken

Opnemen en opname terugkijken

Tijdens het opnemen ziet Catchr welke apps er worden geopend, welke worden gesloten en doet de app een beroep op je locatiegegevens. Zo kan worden achterhaald of de telefoon verplaatst is. Er zijn drie handelingen die ervoor kunnen zorgen dat het opnemen weer stopt. De telefoon wordt uitgezet, Catchr zelf wordt afgesloten in het multitask-scherm of je stopt de opname zelf in de app.

Je kan de app beveiligen met een pincode. Die moet je dan invoeren als je de opname wilt stoppen. Kom je tijdens een opname in de app, dan zie je een overzicht van de recent geopende en gesloten applicaties. Heeft je verdachte de foto-app opgestart en daarna weer afgesloten? Dan zie je dat ook. De applicatie leest de naam van de app uit en zo wordt zelfs de meest onbekende, nieuwe app geïdentificeerd door Catchr. Als je een opname afsluit, zie je nog meer gegevens. Dan lees je ook of de iPhone is bewogen, hoe lang de sessie was, wat de reden van beëindiging van de sessie was (als Catchr afgesloten wordt, herkent de app dat) en zie je een overzicht van alle opgestarte en afgesloten apps. Ook zie je de locatie op kaart. Als de telefoon ergens heen is gegaan dan.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Scherpe randjes

Omdat Catchr gebruik maakt van je locatie, doet de app een zwaarder-dan-normaal beroep op de batterijduur van de iPhone. Volgens ontwikkelaar NordLogic is de app echter zo ontwikkeld, dat de applicatie alleen actief registreert als de iPhone wordt gebruikt. Dat moet batterijbesparend werken. Wat de applicatie doet met de verzamelde kennis over de apps die gebruikt worden is niet bekend, maar NordLogic zegt in ieder geval dat je locatiegegevens voor niks anders wordt gebruikt dan je eigen gebruik. De laatste scherpe randjes aan de app zijn dat de app soms het openen van de standaard Mail-app en bel-app niet registreert. Het sluiten ervan dan weer wel. NordLogic zegt er niks aan te kunnen doen.

Tijd voor een goed gesprek

Catchr log van afgelopen gebruikssessiesEen verbeterpunt voor Catchr zou zijn dat je ook op een ander apparaat kan inloggen om de informatie van de app te zien. Zo kan Catchr ook nuttig zijn als je de telefoon kwijt bent. Maar verder doet de app wat ie moet doen. Dat je het opnemen in Catchr kan stoppen door de app af te sluiten in het multitask-scherm, is natuurlijk wel bezwaarlijk. Maar als je zelf opneemt met Catchr en de ander is zo slim de app meteen uit te schakelen, weet je in ieder geval dat je iets voor elkaar te verbergen hebt. Want ook het afsluiten van de app zie je in Catchr. Slim of dootrapt? Dat is aan jou.

Downloaden: Catchr (€1,79 ter introductie, daarna €2,69, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.