Opinie: Nederlandse prentenboeken voor kinderen op de iPad uitgeven is een vak apart

Er zijn inmiddels de nodige prentenboeken voor kinderen beschikbaar voor de iPad, maar de ene app is zeker de andere niet. Uitgeven op de iPad lijkt dan ook voorlopig nog een vak apart. Wat zijn momenteel de toppers?

Het is inmiddels 2011 en de iPad is meer dan een jaar te koop. Het afgelopen jaar verschenen er veel Nederlandse prentenboeken voor kinderen. Een aantal ervan heb ik zelf gerecenseerd. Het is onmogelijk een compleet overzicht hiervan te maken. Toch heb ik een klein rondje App Store gedaan, een aantal Nederlandse prentenboeken bekeken die in 2011 zijn verschenen en hiervan de de recensies van de kopers en/of lezers gelezen. En die liegen er soms niet om. De ene app is de andere niet. Er wordt nog veel geëxperimenteerd met interactie en mogelijkheden. Aan de hand van een aantal recent verschenen iPad-prentenboeken voor kinderen probeer ik samen met jullie te achterhalen waar kopers blij en tevreden van worden.

Voordat jij er was

Voordat jij er was (€3,99) is winnaar van de Gouden Griffel 2010 en de Vlag en Wimpel 2010 van de Penseeljury. Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman combineren hun talenten in dit schitterende boek. Voor de app heeft Jan Meng het verhaal voorgelezen en is een soundtrack gemaakt. Dit laatste is een voorbeeld van een extra van de iPad ten opzichte van het normale boek. Recensies:

Mooie digitale versie van dit boek. Wat erg leuk is, je kan kiezen tussen voorgelezen worden (Jan Meng, stem van Harry Potter) of zelf voorlezen met muziek en achtergrondgeluiden. Leuk!

Mooi verhaal, prachtige illustraties en mooie muziek. Een top-app!

Maar niet iedereen is zo enthousiast:

Was enthousiast door eerdere verhalen, vind het zelf nog al een dom verhaal en doordrenkt met geloof. Niet leuk dus

Fiet wil rennen

Fiet wil rennen (€3,99) is Prentenboek van het jaar 2011 en winnaar van een Zilveren Griffel 2010. Fiet is een struisvogel en rent het liefst de hele dag. Maar de wind die houdt hem tegen… Fiet wordt boos, hij moet en zal rennen! Schrijfster Bibi Dumon Tak en illustratrice Noëlle Smit hebben hun talenten gebundeld in dit voorleesboek. Zelf lees ik het normale prentenboek vaak voor als ik mijn dochter bij het kinderdagverblijf breng. Voor de app is het boek volledig geanimeerd zodat het te bekijken is als een tekenfilm. Frank Groothof (Sesamstraat) leest het verhaal voor, vrolijke muziek en de suizende wind maken het geheel compleet. De iPad-app is van de dezelfde uitgeverij als “Voordat jij er was”, maar de insteek is anders. En dat wordt niet gewaardeerd door de kopers. Een van de kopers schrijft:

Wat een gemiste kans. Van het boek is een (mooie) animatiefilm gemaakt, maar de app biedt daarnaast helaas geen mogelijkheid om het boek zelf (voor) te lezen. En dat is erg jammer. Bij “Voordat jij er was” is dit veel beter aangepakt. Op je gemak de tekeningen bekijken, je eigen tempo bepalen, eens terugbladeren, kortom stil staan bij wat je ziet en leest (of hoort) is niet mogelijk. De film zoeft aan je voorbij, het tempo is voor de doelgroep echt veel te hoog en nodigt niet uit tot nog eens kijken. Het boek op zich is prachtig en de animaties zijn prachtig, maar 1 en 1 is in dit geval niet 2.

Mormels

Mormels (€1,59) is een prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. In 14 pagina’s wordt het verhaal verteld over mormels die voor papa’s en mama’s wel een beetje gevaarlijk zijn, maar niet voor kinderen. Het verhaal is een beetje spannend dus, maar vooral erg vrolijk. Om zelf te lezen of voor te lezen. Dit lijkt niet goed gelukt. Een koper schrijft:

Dit is gewoon compleet onleesbaar; kleine, dunne letters in elkaar gepriegeld, soms wit op donkere achtergrond. Ik kan mijn kindjes dit niet voorlezen hoor terwijl zij plaatjes kijken; onmogelijk! Is gewoon 1:1 het boek, niets interactief, geen geluid, nix. Het geld niet waard. 0 sterren van mij, maar je moet een ster geven helaas

Engelstalige hits

Het lijkt er op dat de mooiste prentenboeken helaas alleen in het Engels beschikbaar komen, zoals Jack and the Beanstalk (€2,99) en Thomas & Friends Misty Island rescue (€3,99). Wellicht is Het avontuur van Mika een uitzondering. De app die recent in het Nederlands beschikbaar is gekomen ziet er veelbelovend uit, al kost hij wel 7,99 euro. Helaas zijn er nog geen Nederlandse recensies in de App Store.

Kenmerken van een goed prentenboek

Wat zijn kenmerken van een kinderprentenboek voor de iPad waar gebruikers blij en tevreden worden? Ik denk zelf aan:

  • Interactief maken van het normale prentenboek zoals bewegende animaties, verhaallijn beïnvloeden, achtergrondgeluiden, etc
  • Kracht van het apparaat gebruiken: een iPad is wat anders dan een boek
  • Keuze maken tussen voor laten lezen en zelf kunnen voor lezen
  • Duidelijke en eenduidige navigatie
  • Bonusmateriaal in de vorm van spelletjes, puzzels, etc

Waar denken jullie aan? En welk recent verschenen prentenboek voor kinderen is een absolute aanrader?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2011, 16:44
Categorie Kinderen
Onderwerpen ipad, kinderen, prentenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.