Soulpicks-app

Review: Soulpicks-app wil je nieuwe plekken leren ontdekken

Aanbevelingen van vrienden en experts

Soulpicks is een nieuwe Nederlandse (maar Engelstalige) app om je nieuwe plekken in een stad te laten ontdekken. De app maakt daarbij gebruik van aanbevelingen van vrienden en experts.

Soulpicks is een nieuwe Nederlandse app waarmee je favoriete plekken kunt vastleggen en sneller kunt zien waar je moet zijn. Het idee is dat daarbij je vrienden en een rijtje ‘influencers’ het werk doen. Het gaat daarbij om authentieke ervaringen. De app concurreert naar eigen zeggen met TripAdvisor, Lonely Planet en Facebook, maar volgens ons zijn er nóg twee concurrenten: Foursquare en Google Maps. Steeds meer mensen gebruiken de functie ‘Buurt verkennen’ van Google en deze nieuwe app zal wel iets te bieden moeten hebben om mensen over te halen nog een extra app te installeren.


Disclaimer: Het team van Soulpicks is gevestigd in hetzelfde pand als iCulture (en zijn zelfs onze directe buren). We zijn echter niet betrokken geweest bij de ontwikkeling of het testen van de app. We bespreken deze app dan ook op onze gebruikelijke, onafhankelijke manier, ongeacht het vestigingsadres van de makers.

Als je ons (@jphorn en @gonny) op Instagram volgt, dan weet je dat we niet alleen heel veel apps testen, maar ook heel regelmatig erop uit trekken om nieuwe steden te ontdekken en leuke plekken vast te leggen. Meestal gebruiken we daarvoor Foursquare aangevuld met Google Maps-data. Blogs en Instagram-accounts bekijken kan natuurlijk ook, maar daarvan weet je niet of er sprake is van sponsoring. Een andere optie is TripAdvisor, maar daarvan vinden we de meningen te algemeen. Bij Foursquare kun je tenminste zien waar je vrienden zijn geweest en welke tips ze hebben achtergelaten.

Aanbevelingen van vrienden (voorzover aanwezig)
Soulpicks kiest ook voor die insteek: op basis van aanbevelingen van vrienden kun je zien wat er te doen is. Heb je geen vrienden, dan kun je ook een aantal experts op het gebied van travel, lifestyle, food en leisure volgen om te zien welke plekken zij aanbevelen, al merkten we wel dat niet alle experts de moeite hebben genomen om uit te leggen waaróm een bepaalde plek uniek is. Er komen (nog) geen sponsors of adverteerders aan te pas. Eerst moet het aantal gebruikers groeien.

Soulpicks app

Maar juist dat zal de grootste uitdaging zijn voor Soulpicks. We horen steeds vaker dat gebruikers geen zin hebben om nóg een extra app te installeren, tenzij het meteen bruikbaar profijt oplevert (zoals kortingen). Bij deze app zul je eerst tijd moeten investeren in het aanmaken van een account, het aanmaken van lijstjes en het uitnodigen van voldoende vrienden, die ook een account moeten aanmaken en lijstjes maken, voordat je er iets aan hebt. Of je die investering in tijd en moeite waard vindt, is een persoonlijke afweging.

Het toevoegen van een eigen ‘Experience’ staat standaard ingesteld op ‘Just for me’, wat natuurlijk fijn is voor je privacy, maar wat ook betekent dat jouw vrienden de tekst niet te zien zullen krijgen. Als iedereen dat doet, schiet het niet op.

Experts of toch influencers?
Je zult voorlopig afhankelijk zijn van het enthousiasme van de experts, die in feite toch ook weer influencers zijn. Ze worden weliswaar niet betaald door adverteerders, maar juist het feit dat ze gratis meewerken brengt weer andere bezwaren met zich mee: hoe zorgt Soulpicks dat ze gemotiveerd blijven en hoe voorkom je dat ze echt onafhankelijke aanbevelingen doen? Zo beveelt de oprichter van de Avocado Show (een winkel gespecialiseerd in avocado-gerechten) zijn eigen restaurant en boetiek aan. Prima natuurlijk, want hij zal er ongetwijfeld enthousiast over zijn, maar het was geloofwaardiger geweest als een van de andere experts de Avocado Show had aanbevolen.

Soulpicks app

Een ander punt is dat de app wat onnodige drempels opwerpt. Na het installeren moesten we eerst privégegevens zoals telefoonnummer, voor- en achternaam opgeven, voordat je überhaupt de privacy- en gebruikersvoorwaarden kunt inzien, en voordat je weet wat de app te bieden heeft. Die informatie is wel in de App Store te vinden, maar dat lezen mensen zelden. Een korte “onboarding” tour was welkom geweest. We hebben nagevraagd waarom dat zo is en het blijkt dat het een bewuste keuze is. Eerder kreeg je wel een aantal schermen met uitleg na het installeren van de app, maar dit is er op advies van de adviseurs die Soulpicks heeft geraadpleegd, uit gehaald. Verder is het zo dat je bij gebruik van de app automatisch akkoord gaat met de Google-gebruiksvoorwaarden, want dat vormt samen met Foursquare de belangrijkste databron.

Positief is dat er een importfunctie voor Foursquare en Google Maps in zit, vooral als je besloten hebt om definitief over te stappen naar Soulpicks.

Uitbreiding naar andere steden zou handig zijn, want voorlopig focust de app zich vooral op Amsterdam, waar al genoeg informatie over leuke plekken voorhanden is. Zoek je op Breda of Groningen, dan is er niets. Om in eigen land door te breken zal de app een veel breder algemeen publiek moeten aanspreken en dat is op dit moment lastig. Het gaat om kleine dingen, zoals het feit dat de app momenteel alleen Engelstalig is.

Fanatieke reizigers die elk weekend een andere stad aan het ontdekken zijn (zoals wij), zullen het ook al snel onhandig vinden dat zo weinig leuke plekken te vinden zijn, terwijl dat op basis van Foursquare-data best mogelijk was geweest. Je laat gewoon alles zien met een cijfer 9 of hoger. Ik probeerde de afgelopen weken in Parijs, Singapore en Taipei iets leuks te vinden, maar kwam niet verder dan de Notre-Dame en Centre Pompidou, zonder dat daar aanbevelingen van vrienden of experts bij zaten. Soulpicks stelde ook Café de Paris voor, maar die zit hier iets verderop in de straat.

Score

7

Soulpicks

Soulpicks

gratis

Voordelen +

  • Probeert concreet probleem op te lossen
  • Mogelijkheid om eigen notities per locatie vast te leggen
  • Je kunt terugvallen op experts, voor als je vrienden niet willen meedoen
  • Geen reclames en gesponsorde items

Nadelen

  • Weinig info over andere steden dan Amsterdam (waar al voldoende info over te vinden is)
  • Nederlandse app, maar tekst is niet Nederlandstalig
  • App nodigt niet uit tot installatie en gebruik
  • Inzet van (onbetaalde) experts brengt bezwaren mee

Conclusie Soulpicks review

Soulpicks probeert een herkenbaar probleem op te lossen: vrije tijd is schaars, dus als je ergens naartoe gaat, wil je zeker weten dat het leuk is. Aanbevelingen van vrienden en experts zijn dan een goed aanknopingspunt, alleen hoe vind je die? Misschien lukt dat op termijn via Soulpicks, al hebben we onze twijfels hoe makkelijk het zal zijn om je vrienden over te halen om de app ook te gaan gebruiken. Pas dan wordt de app ook echt nuttig. De app heeft momenteel een aantal (in onze ogen onnodige) obstakels die wat minder uitnodigend zijn om de app te installeren en een account aan te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.