Reacties voor: Bibliotheekboeken lezen op iPhone en iPad: kwelling of genot?

Het e-bookaanbod van de bibliotheken is slecht, zegt een kenner. Wij probeerden het uit: is lezen van bibliotheekboeken op de iPhone en iPad een genot of een kwelling?
18 reacties
 1. De Bibliotheek WISE app is perfect en werkt erg goed, alleen kan je daar geen e-boeken mee lenen.

 2. Heb dezelfde ervaringen als genoemd. Ook zou je boeken moeten kunnen lezen op de e- reader via de bibliotheek. Ben er nog niet achter hoe ik dat voor elkaar moet krijgen.

 3. Wat ik me afvraag is hoe het gaat als je na 3 weken je boek nog niet uit hebt. Bij de ouderwetse methode kun je dan óf je boek verlengen, óf het nog een keer lenen. Kan dat digitaal ook?

  Ik houd het voorlopig nog wel even bij DRM-vrije gedownloade boeken, totdat de uitgevers met een meer klantvriendelijke oplossing komen (misschien de boeken-Spotify?)

 4. En dan hebben we het nog niet eens over hoeveel beter een echte E-Reader is t.o.v. welke iPad of iPhone dan ook. Ikzelf gebruik al meer dan een jaar een Sony e-reader omdat ik de iPad (2) gewoon te zwaar en onhandig vond om relaxed een boek te lezen. Die e-reader is wat dat betreft uitermate ideaal. Maar daar zijn de wifi zaken weer wat beperkt, dus tja…

 5. Ik zie dit project heel graag slagen, maar de boeken die wij hebben geprobeerd zijn onleesbaar op de iPad (2 en mini retina). Grootste probleem is het niet kunnen veranderen van de lettergrootte.
  De algehele indruk is dat de probleemstelling was dat er boeken digitaal beschikbaar moeten worden, met veiligheid (DRM) voorop. Dat is gelukt. Jammer dat er volledig is voorbijgegaan aan het doel van een boek en het medium waarop het gebruikt wordt.

 6. @Bram: Dan maar geen ebooks…! En vlgs mij mis ik daar niks aan. Wel ben ik enthousiast over de bibliotheek app van WISE (niet in dit artikel besproken). Werkt heel goed, en vooral de machtigingen voor het verlengen vind ik reuze handig.
  Zie het review van de iPhoneclub van 12 februari jl.

 7. Het is waardeloos, ik heb er veel tijd en in ingestoken, omdat mij het ideaal leek! Geen boetes, en, op heel groot lettertype lezen. ( ik ben slechtziend)
  Maar het werkt niet goed! Het lijkt allemaal wat haastig in elkaar gezet.

 8. @Alfred: Je kunt het boek dan opnieuw een keer lenen. Wel moet je dan de oude weggooien en een nieuwe versie downloaden. Dat heeft naar mijn idee te maken met het mechaniek: boek kiezen, downloadlink van server, link communiceert met (gecentificeerde) Adobe Digital Edition en die geeft weer toestemming het naar je (gecertificeerde) apparaat te sturen. Bij mijn weten is er geen communicatie terug mogelijk om de teller met drie weken op te hogen.

 9. Ik gebruik de bibliotheekapp op een android. Het vergroten van het lettertype werkt daar probleemloos. Het is even een handigheidje om de te lezen ebooks te downloaden via de website van bibliotheek.nl en daarna lezen via de bibliotheekapp. Ik besef dat het beperkte aanbod wordt veroorzaakt door de uitgevers. Maar verder ben ik zeer tevreden.

 10. Ebooks lezen op de iPhone doe ik niet. Is mij allemaal veel te priegelig.
  Op de iPad bevalt het ebookplatform prima.
  De ebooks bestel je via de website. Je kunt ze dan ook gelijk lezen. Echter niet offline.
  Daarvoor heb je de leesapp nodig. Het aanbod voor de tablet valt mee. Boeken vanaf 1 jaar oud.
  Voor de ereader is een ander verhaal. De bibliotheken ontkomen er niet aan (mede door de uitgevers en dat begrijp ik ook wel) om deze aan te bieden met een DRM beveiliging. Tsja en voor je dat door hebt hoe dit dan werkt , ben je een uurtje verder. Het aanbod voor de ereaders is bedroevend. Maar wie weet komt dat nog goed.
  Handleidingen zijn te vinden op Slideshare. Zoek met het woord ebookplatform

 11. App is inderdaad erg slecht. Loopt geregeld zelfs compleet vast. iPad moet dan helemaal uit voordat je weer verder kunt lezen.
  Onbegrijpelijk hoe dit kan. De vakantiebieb was een prima app, daar heb ik veel plezier van gehad.

 12. Met de app Bluefire Reader kun je ebooks van het biebabonnement op de iPad zelf lezen, dus niet streaming, maar net zoals op een ereader. BlueFire Reader leest ongeveer net zo prettig als iBooks, met verstelbare lettergrootte etc.

 13. Via de Bibliotheek WISE app kun je wel rechtenvrije e-books downloaden in iBooks op je iPhone/iPad. Mits jouw bibliotheek e-books in hun catalogus hebben.

 14. Inderdaad is de Bluefire Reader erg handig. iBooks gebruik ik niet meer. Nog een voordeel van BFR is dat je ebooks kunt versturen.

 15. @Alfred: Je kunt het betreffende boek gewoon opnieuw lenen.

 16. Helaas lukt het niet om op de Ipad mini de grootte van het lettertype te vergroten en 7 punts kan ik helaas niet lezen. Hopelijk wordt dit binnenkort nog gewijzigd want nu kan ik niets met de bieb boeken terwijl ik toch mijn lidmaatschap betaal. Jammer.

 17. Ze hebben een handleiding geplaatst waar in staat hoe je e-books op je e-reader kunt zetten. Daar staat dit beschreven met ADE maar Bluefire kan natuurlijk ook.

  Wellicht dat het helpt.

 18. Vreselijke app. De ene keer krijg je het boek in piepkleine lettertjes en kan je dit ook niet veranderen en de volgende keer is het weer goed. Nu probeer ik in te loggen. Dan word ik doorgestuurd om in te loggen….. ik log weer in en ik word weer doorgestuurd om in te loggen…. een grote ergernis. Waarom niet deze app op dezelfde manier als de vakantieapp, die werkte goed en veel gebruiksvriendelijker.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.