Ultrakam: eerste iOS-app om 2K-video’s te filmen

Ultrakam is de eerste videocamera-app voor iOS waarmee je 2K beelden kunt filmen.

ultrakam-instellingenVideofilmen met de iPhone doen we allemaal wel eens. Toch zijn er ook professionele filmmakers die de iPhone hebben ontdekt. Het dwingt ze om rekening te houden met de beperkingen van de iPhone, maar tegelijk kan het zorgen dat je je creatieve grenzen wat meer opzoekt. Wie zich toch nog druk maakt over de resolutie, kan vanaf vandaag Ultrakam installeren. Deze app kan 2K video’s filmen in een hogere resolutie van Full HD.


Je kunt kiezen uit H.264 of M-JPEG in een resolutie van 2240 x 1672 pixels. Dat is een stuk hoger dan de resolutie 1920 x 1080 van Full HD.

De ontwikkelaar van Ultrakam is Hassan Uriostegui. Hij wilde een app maken die hoge resolutie en minimale compressie aan kon. Het werkt op de iPhone 5, 5c en 5s en op iPads vanaf de iPad 3 en iPad mini. De app past zich aan de technische beperkingen van het betreffende toestel aan. De hoogst mogelijke resolutie krijg je bij een iPhone 5s en de H.264 codec, waarbij je kunt kiezen uit 20, 24 of 30 fps. Op de iPhone 5 kun je met de H.264 codec alleen in de normale HD-resolutie filmen. Wil je meer, dan kun je met M-JPEG in een resolutie van 1936 x 1446 filmen, maar alleen met een framerate van 20 fps. Een balk onderin het scherm geeft aan welke instellingen je hebt gekozen. Op de website van Ultrakam staat duidelijk aangegeven welke mogelijkheden je met welk apparaat hebt.

Je kunt een proxy-versie in lagere resolutie maken om snel te kunnen kijken of de beelden gelukt zijn. De makers van Ultrakam richten zich vooral op onafhankelijke filmmakers, al mogen consumenten en professionele filmmakers natuurlijk ook de app installeren. Er zitten een aantal extra’s in om de app voor een bredere doelgroep interessant te maken, zoals special effects en slow motion-opnames. Een 120 fps video kan daarbij worden omgezet naar 12, 24 of 30 fps maar dat kan alleen in een wat lagere resolutie van 1280 x 720 pixels. Er zit ook een timelapse-functie in en je kunt geluid in CD-kwaliteit opnemen in ongecomprimeerd Stereo Linear PCM-formaat.

resolutie-2k

Eenmaal gemaakte filmpjes zijn beschikbaar in de fotorol, waar je ze kunt bekijken en verwijderen. Daarna exporteer je ze naar andere applicaties of naar de desktop om te bewerken. Er is een losse Ultrakam Remote Control-app (tijdelijk €2,69) beschikbaar voor iPhone en iPad, die via Bluetooth werkt en je in staat stelt om op afstand focus, belichting, witbalans en opname te regelen. Op het ene iOS-apparaat installeer je Ultrakam zelf (tijdelijk €5,99), op de andere de remote-app.

Downloaden:

ultrakam-in-actie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.