Nederlandse bibliotheek brengt LuisterBieb uit: luisterboeken op iPhone

LuisterBieb is een initiatief van de Nederlandse Bibliotheek waarmee je gratis luisterboeken, hoorcolleges en meer kan afspelen.

LuisterBieb iPhone luisterboekenDe Bibliotheek in Nederland heeft zich een nieuwe missie aangemeten: het onderbrengen van alle Nederlandse luisterboeken in een iPhone-app. De vandaag uitgebrachte applicatie LuisterBieb is gratis te downloaden en zal voorlopig ook gratis in gebruik zijn voor alle gebruikers. Aan het einde van dit jaar wordt er content geïntroduceerd die alleen voor leden van de Bibliotheek beschikbaar zal zijn. Dat worden luisterboeken die je drie weken kan ‘lenen’, net als papieren boeken bij bibliotheken.

Je kan luisterboeken dan downloaden en drie weken in je bezit hebben op de iPhone om te beluisteren. Maar zover is het nog niet. Voorlopig is de content in de applicatie voor iedereen beschikbaar en is de hoeveelheid bovendien goed te behappen. Hij wordt in een menu aan de linkerkant van de app onderverdeeld in twee genres: fictie en non-fictie. Bij de eerste vind je één ingesproken sprookje van Hans Christian Andersen.

Non-fictie lijkt de klapper te worden voor gratis content: de inhoud daaronder is onderverdeeld in algemeen, filosofie, literatuur en muziek, gedichten en cabaret, geschiedenis, wetenschap, religie, biologie, sociologie en politiek. Het gaat daarbij om onder andere interviews, sfeerbeschrijvingen en hoorcolleges. De rubrieken staan willekeurig door elkaar. Je kan luistercontent ook sorteren op titel, auteur, lengte en waardering. Een zoekfunctie ontbreekt vooralsnog.

LuisterBieb luisterboeken bieb LuisterBieb luisterboeken app iPhone

Van elk verhaal zie je een cover centraal in beeld en zie je de datum van de publicatie. Je kan een luisterfragment beluisteren en als die bevalt, download je het verhaal en komt hij terecht onder de kop Mijn Bibliotheek in het menu. Vanaf dat moment gedraagt een verhaal zich alsof je een podcast luistert. Je speelt, pauzeert, gaat naar het volgende of vorige hoofdstuk, naar het volgende verhaal, bepaalt de snelheid en met een knop ga je snel dertig seconden terug. Bovendien kan je bladwijzers toevoegen met een naam, zodat je snel op een fragment kan terugvallen. Een knop rechtsboven leidt naar de hoofdstukken, je kan delen naar Twitter, Facebook, sms en e-mail en kan zelf ook een oordeel achterlaten. Een verhaal blijft doorspelen als de app op de achtergrond draait.

In de aankomende periode belooft LuisterBieb zo’n 100 Nederlandse ingesproken, rechtenvrije fictieverhalen aan te bieden. Het gaat daarbij om titels als: Reinaert de Vos, De Kleine Zielen door Louis Couperus, De drie musketiers door Alexander Dumas, Dik Trom door C.J. Kievit en 20.000 Mijlen onder Zee door Jules Verne. Het aanbod komt overeen met de onlangs door ons besproken betaalde applicatie AudioBooks HQ.

Downloaden: LuisterBieb (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 april 2013, 14:29
Categorieën Boeken, Nederlandse apps
Onderwerpen bibliotheek, boeken, luisterboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.