Apple over Sony Reader-app: ‘Wij hebben onze regels niet gewijzigd’

Apple heeft via een woordvoerster gereageerd op de situatie omtrent het afwijzen van de e-bookapplicatie Sony Reader dat het bedrijf haar voorwaarden en richtlijnen niet heeft aangepast maar deze slechts strikter hanteert.

App StoreApple heeft een officiële verklaring gegeven over het afwijzen van de Sony Reader iPhone-applicatie, waarover wij eerder vandaag berichtten. De e-bookapplicatie om boeken te lezen en aan te schaffen werd door Apple afgewezen omdat deze een andere afrekenmethode gebruikte dan die van Apple’s eigen In App Aankopen. Omdat ook Amazon en allerlei tijdschriftenwinkels deze methode hanteren werd gevreesd voor het voortbestaan hiervan. Onterecht, zo stelt Apple.

Bij monde van woordvoerster Trudy Miller laat het bedrijf aan All Things Digital weten dat de situatie niet veranderd is:

Wij hebben onze ontwikkelaarsvoorwaarden en -richtlijnen niet aangepast. Wij vereisen nu dat als een app de mogelijkheid om boeken buiten de app te kopen aanbiedt, dezelfde mogelijkheid ook binnen de app beschikbaar is door middel van een In-app aankoop.

Het gaat dus om bestaande voorwaarden en richtlijnen, die Apple nu strikter gaat hanteren. Apple verplicht gebruikers dus niet om louter content via een applicatie te kopen. Het mag nog steeds buiten de applicatie om aangekocht worden, maar dan moet dat tevens in de applicatie mogelijk zijn. Als Sony zijn applicatie aan Apple’s eisen aanpast, zou deze in principe gewoon opnieuw goedgekeurd moeten kunnen worden.

Evenals van gewone app-aankopen krijgt Apple ook dertig procent van alle in-app aankopen. Het strikter toepassen van de regels zou dan ook kunnen betekenen dat Apple zijn inkomsten wil garanderen. Anderzijds neemt Apple hiermee wel een risico nu Google’s Android-besturingssysteem in populariteit groeit, zo stelt All Things D. Voor ontwikkelaars wordt het ingewikkelder omdat ze nu twee afrekenmethoden moeten faciliteren, terwijl het voor de eindgebruiker waarschijnlijk makkelijker wordt: de in-app aankopen zijn gekoppeld aan het iTunes Store-account en door het invoeren van het wachtwoord kan meteen afgerekend worden.

Dit verhaal staat overigens niet op zichzelf. Vorige maand werd duidelijk dat Apple uitgevers van kranten en tijdschriften wil dwingen om hun abonnementen alleen in de app te verkopen, en niet buiten de applicatie om — in combinatie met een abonnement op de papieren krant — zoals nu nog vaak het geval is. De VVD Tweede Kamer-fractie pleitte daarop voor een onderzoek van het kabinet naar deze nieuwe regels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2011, 21:14
Categorie Boeken
Onderwerpen app store, apple, ereader, facebook, in app aankopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.