VVD wil onderzoek naar Apple’s nieuwe regels voor iPad-krantenverkoop

Twee VVD-kamerleden willen dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit zich gaat bemoeien met Apple's nieuwe beleid, waarbij kranten alleen nog maar via Apple's betaalsysteem mogen worden verkocht.

ipad nrc nextDe VVD-kamerleden Afke Schaart en Joost Taverne willen dat de politiek zich gaat bemoeien met het beleid van Apple. De twee kamerleden dringen via kamervragen aan minister Maxime Verhagen aan op een onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Het gaat daarbij om de vraag of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik, als ze uitgevers dwingen om voortaan krantabonnementen via Apple’s betaalsysteem af te rekenen. Verhagen moet volgens de kamerleden ook contact opnemen met Europees Commissaris Neelie Kroes, die betrokken is bij de Digitale Agenda van Europa.

Gisteren kon je op iPadclub lezen, dat NRC haar bestaande abonnees van de papieren krant niet langer gratis toegang mag geven tot de digitale editie. In plaats daarvan moeten de abonnementen via Apple’s eigen App Store lopen. Apple krijgt daarbij 30 procent van de verkoopprijs en de uitgeverijen hebben niet meer toegang tot de contactgegevens van de kopers. Naast NRC kreeg ook de Volkskrant met de regel te maken. Apple dreigt de applicaties uit de App Store te halen, als de uitgevers zich niet aan het beleid houden. De VVD is bang dat de vrije marktwerking in gevaar komt en pleit voor een Europese aanpak.

Foto: NRC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2011, 7:42
Categorie Kiosk
Onderwerpen kranten, nrc reader, politiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.