Apple dwingt uitgevers om kranten via app te verkopen

NRC meldt, dat uitgevers niet langer toegang mogen geven tot krantenapps aan bestaande abonnees. Apple dwingt de uitgevers om via de App Store te kopen, zodat er 30% bij Apple achterblijft.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nrc handelsblad ipadApple gaat strengere regels opstellen voor uitgevers die hun kranten en tijdschriften op de iPad willen aanbieden. NRC Media en andere uitgevers hebben te horen gekregen, dat ze niet langer een abonnementsvorm mogen aanbieden, waarbij de krant ook op de iPad te lezen is. Uitgevers hebben tot 31 maart de tijd om hun apps aan te passen. Zo niet, dan verdwijnen de applicaties uit de App Store. Digitale kranten mogen in de toekomst alleen nog worden aangeschaft via de App Store. Op die manier verdient Apple mee aan de losse verkoop van kranten én aan de vaste abonnees.

Via deze constructie verdient Apple 30 procent van het betaalde bedrag. NRC bood tot nu toe bestaande abonnees van de papieren NRC Handelsblad en nrc.next de mogelijkheid om hun krant ook digitaal te lezen op de iPad, zonder verdere kosten. Vanaf 1 april mag dat waarschijnlijk niet meer. Apple dwingt de uitgevers nu om voor verkoop via de App Store te kiezen. Er is dan niet langer een rechtstreekse relatie tussen uitgever en lezer; in feite weten de makers van de krantenapps niet meer wie de krant gekocht heeft. Al eerder toonden uitgevers zich bezorgd over deze ontwikkeling. Ze hebben de klantgegevens het liefst zelf in de hand, zodat ze marketingacties en dergelijke kunnen uitvoeren.

Chef internet NRC Ernst-Jan Pfauth zegt hierover:

“Door de registratie en betaling van de uitgevers over te nemen nestelt het bedrijf zich tussen de uitgever en de abonnee. Apple neemt de relatie met de klant over en reduceert daarmee de uitgevers tot contentfabriekjes. In dit scenario wordt Apple wat ons betreft veel te dominant.”

NRC Media beraadt zich nog op stappen en is in gesprek met Apple. Eventueel wordt er voor gekozen om de digitale editie van NRC Handelsblad via de iPad-browser toegankelijk te maken voor abonnees.

Meer info: NRC
Tipgever: Rob

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2011, 3:10
Categorie Kiosk
Onderwerpen abonnementen, kranten, nrc reader, uitgevers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.