Review: olloclip fotolenzen voor iPhone

Review van olloclip, een set cameralenzen voor iPhone 5. De olloclip bevat een fisheye, groothoeklens en macrolens die je op de iPhone vastmaakt en makkelijk kunt opbergen.

olloclip iphoneDe iPhone is voor veel mensen de camera geworden die je dagelijks op zak hebt. Een compactcamera heb je niet meer nodig, want de foto’s zijn goed genoeg om op websites als Facebook, Foodspotting of je persoonlijke blog te zetten. Belangrijkste nadeel is dat je vastzit aan één lens, maar daar valt met losse lenzen wel een oplossing voor te vinden. De olloclip bestaat al een tijdje voor de iPhone 4 en iPhone 4S. Er zijn zelfs al speciale apps voor. Nu is er ook een olloclip-lenzenset voor de iPhone 5. De set bestaat uit een fisheye-, macro- en groothoeklens die je met een klem op de iPhone 5 kunt bevestigen. Leuk als cadeautje voor een iPhone-bezitter die graag foto’s maakt? We zochten het voor je uit.


De olloclip voor iPhone 5 is een compact pakketje, waarbij de lenzen aan elkaar zijn bevestigd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat één van de lenzen zoekraakt wanneer je tijdens een spontaan fotomoment even niet oplet. Je krijgt er een opbergzakje bij.

olloclip close-up

Design en uiterlijk olloclip

De olloclip bestaat uit een pakketje met drie lenzen die op twee manieren op de iPhone te bevestigen is. Zet je de fisheye-lens aan de voorkant, dan kun je een beeld van bijna 180 graden op de foto krijgen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een kleine ruimte wilt fotograferen en er geen problemen mee hebt als het beeld wat vervormd raakt. Het is vooral een grappig effect en minder geschikt voor serieuze foto’s. Je klemt de olloclip op het hoekpuntje van de iPhone. De lens die je wilt gebruiken zit aan de achterkant van de iPhone, over de ingebouwde cameralens heen. De andere lens zit niet in de weg, aan de voorkant van de iPhone.

olloclip iphone 5Huh, maar er waren toch drie lenzen? Dat klopt, de kant van de groothoeklens bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een macrolens die vastzit aan de olloclip en een groothoeklens die je er bovenop schroeft. Het mooie van deze oplossing is dat alles goed vastzit, zonder dat je een iPhone-beschermhoes nodig hebt waar je de lenzen op moet vastschroeven, zoals bij andere oplossingen. Je hebt ook niet te maken met magneetjes, waar je losse lenzen op moet vastklikken. De olloclip is zelfs het makkelijkst te gebruiken als je geen beschermhoes hebt. Je krijgt bij de olloclip lenskapjes en kunt het meegeleverde microfiber-zakje tegelijk als poetsdoek gebruiken.

De macrolens gebruik je (uiteraard) voor opnames dichtbij met een brandpuntsafstand van 13 mm. De groothoeklens is handig als je een landschap of een grote ruimte op de foto wilt zetten.

Olloclip in gebruik

Het plaatsen van de olloclip kost weinig moeite: als je de iPhone zonder beschermhoes gebruikt kun je het accessoire er meteen opschuiven. Door het ronde hoekje van de clip wordt de lens altijd precies goed uitgelijnd voor de standaard cameralens van de iPhone.

Natuurlijk krijg je niet hetzelfde effect als met een 850 euro kostende lens op je Nikon DLSR. Er is meer sprake van vervorming bij de groothoeklens en aan de randen kan het beeld wel eens minder scherp zijn. De macrolens is verbluffend goed; je had niet gedacht dat je met de eenvoudige camera van de iPhone zó goede close-ups kon maken. Het werkt ook wat verslavend: voor je het weet loop je door het huis te speuren naar allerlei voorwerpen die je van dichtbij kunt fotograferen.

olloclip macro

[flickr]set:72157632316514059[/flickr]

Bij fisheye-lenzen met een brandpuntsafstand van minder dan 8 mm krijg je een rond beeld met zwart eromheen. De fisheye die je in de Olloclip vindt zit er een beetje tussenin: je krijgt geen ronde foto met een zwarte cirkel eromheen, maar het is ook niet zo dat het beeld volledig wordt gevuld en daarbij volledig scherp is. Je moet de foto eventueel nog wel bijsnijden, als je de minder scherpe delen niet meer wilt zien.

De groothoeklens is waarschijnlijk de lens die je het meest gaat gebruiken. Deze lens zorgt ervoor dat je in krappe ruimtes nét iets meer in beeld hebt als je wilt fotograferen. Ook hier kun je de foto eventueel nog wat uitsnijden als de foto aan de randen niet helemaal scherp is. Het effect werkt het beste bij natuurfoto’s en landschappen, waar je weinig te maken hebt met rechte lijnen. Die rechte lijnen hebben bij een groothoeklens wel eens de neiging om een tonvormig uiterlijk te krijgen. Bij een natuur- of landschapsfoto ziet het er wat natuurlijker uit. De groothoeklens komt trouwens ook goed van pas tijdens het videofilmen, om je beeld net iets te vergroten. Wel waarschuwt olloclip dat het beeld bij het videofilmen iets anders kan uitpakken dan bij het maken van foto’s. Bij de fisheye wordt het beeld bijvoorbeeld iets uitgesneden.

De volgende foto’s laten zien welk effect de lenzen hebben. We hebben steeds hetzelfde tafereel gefotografeerd in de Apple Store aan het Leidseplein.

De foto zonder lens:

apple store 1-1

Met groothoeklens:

apple store 1-2

Met fisheye:

apple store 1-3

We maakten ook een foto vanaf de ballustrade. Allereerst de normale foto:

apple store 2-1

Met groothoeklens:

apple store 2-2

Met fisheye:

apple store 2-3

Natuurlijk, zoals bij alle iPhone-accessoires, is ook de olloclip al nagemaakt door de Chinese kopieermachines. De namaak-olloclips zijn goedkoper te krijgen maar dan lever je wel kwaliteit in: geen aluminium en glas, maar plastic en geen speciale coating om reflecties en lensflare te voorkomen. Zoals bij veel gadgets: wil je jezelf een plezier doen en niet met een wegwerpprul worden opgescheept, dan koop je het origineel. Ben je bang dat Apple toekomstige iPhones nóg dunner gaat maken, dan is daar bij de olloclip wel een mouw aan te passen: je plakt aan de binnenkant van de olloclip een stukje meubelvilt (de viltplakkers die je onder meubels kunt plakken om de vloer te beschermen). Dat is bij lensoplossingen die met speciale hoezen of magneten werken minder makkelijk.

Olloclip bespreekt op de website hoe je namaak kunt herkennen: fout gespelde merknaam, geen AR-coating op de lenzen, goedkoop plastic, onderdelen die niet goed vastzitten en missende logo’s… allemaal aanwijzingen dat je een nepproduct in handen hebt.

Conclusie

De olloclip is simpel in gebruik en is kwalitatief goed gemaakt. Het biedt een nuttige uitbreiding op de functies van je iPhone-camera, is makkelijk mee te nemen en ook geschikt voor video’s. Hou je van foto’s maken met je iPhone, dan is deze olloclip eigenlijk het enige wat je nodig hebt in één makkelijk mee te nemen pakket. Je stopt de olloclip in het opbergzakje en stopt ‘m in je broekzak. Nu de smartphone de dagelijkse camera voor veel mensen is geworden, is het een accessoire waar je regelmatig iets aan hebt. Heb niet de illusie dat je met deze lenzen een DSLR kunt vervangen, want daarvoor is het prijsverschil te groot. De olloclip hoort samen met de Glif gewoon in het rijtje met accessoires als je serieuzer met de iPhone wilt gaan fotograferen.

Info: Olloclip

  • Fabrikant: olloclip
  • Product: olloclip
  • Te koop via: Apple Store (iPhone 4S / iPhone 5) en andere winkels
  • Prijs: €79,95
  • Geteste versie: Olloclip voor iPhone 5
  • Cijfer: 8

Wie de olloclip in actie wil zien, kan ook kijken naar onderstaand reviewfilmpje van iJustine:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Lees de 12 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »