Livescribe Sky Wifi Smartpen (review)

Review van Livescribe Sky Wifi Smartpen, een digitale smartpen waarmee je notities automatisch met Evernote kunt synchroniseren.

sky-wifi-pen-pro-packIn oktober kondigden we de Livescribe Sky Wifi Smartpen aan op iPhoneclub. Inmiddels schrijf ik al een week of twee met deze nieuwe Livescribe-pen, die notities meteen kan doorsturen naar Evernote. De Livescribe Sky is de opvolger van de Livescribe Echo, een soortgelijke pen die je met een usb-kabel moest synchroniseren. Door het toevoegen dan Wi-Fi-functies kun je pas echt realtime je notities delen.


Eerlijk gezegd: ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met Livescribe-pennen. Het positieve nieuws is dat ze echt het handigste hulpmiddel op aarde zijn, als je gesprekken wilt vastleggen. Er is gewoon niets anders dat qua functionaliteit in de buurt komt. Ik gebruikte mijn Livescribe Echo heel vaak voor gesprekken, interviews en als ik ergens notulen moest maken. Maar tegelijk is de desktopsoftware van Livescribe zo onlogisch en gebruiksonvriendelijk dat je het liever niet gebruikt. De Livescribe Echo-pen synchroniseerde ik eigenlijk nog maar zelden met de desktopsoftware van Livescribe. Ik gebruikte alleen nog de originele notities en de pen, om bij onduidelijkheden in gesprekken iets terug te kunnen luisteren. Als je het gesprek eenmaal was omgezet naar een tekst gooide ik de notities en de opnames gewoon weg. Ik had dan ook niet de behoefte om de pencasts ook nog eens op de iPhone te bekijken en te beluisteren. Daardoor maakte ik eigenlijk maar half gebruik van de mogelijkheden. De Wi-Fi-functie in de nieuwe Livescribe Sky Smartpen verandert dat, want die maakt het synchroniseren via de desktop totaal overbodig.

Verpakking en uiterlijk Livescribe Sky

livescribe sky penIk heb de 2GB Livescribe Sky getest, de goedkoopste uitvoering van deze smartpen. In de verpakking vind je de balpen, een handleiding en een schrijfblok. Omdat ik het standaard meegeleverde schrijfblok wat groot vind heb ik wat kleine notitieblokjes erbij gekocht (bij Saturn zijn ze relatief goedkoop). De oudere notitieblokjes die eigenlijk voor de Livescribe Echo en Pulse smartpennen zijn bedoeld werken ook gewoon, maar bevatten niet de speciale aanraak-commando’s voor Wi-Fi. Geen nood, want Livescribe levert stickervellen mee, zodat je de aanraak-commando’s alsnog in je notitieblokje kunt plakken.

livescribe wifi pen sky

De Livescribe Sky heeft hetzelfde design als de Echo, maar met een zilverkleurig pengedeelte, zoals op de foto hierboven te zien is. Bij de Echo was de pen helemaal in zwart uitgevoerd, met een matzwart pengedeelte. Het glinsterende plastic van de Sky ziet er gelukkig nog serieus genoeg uit voor zakelijke afspraken. Deze pen is uiteraard wel wat dikker dan een gewone pen en je trekt daardoor nog steeds de aandacht als je de pen gebruikt.

Livescribe Sky in gebruik

livescribe-gebruikDe afbeelding hiernaast laat een ideaal scenario zien waar de Livescribe Sky van pas komt. Je tekent en schrijft op een stuk papier en iemand anders kan meteen meekijken op een iPad of laptop. Dat is ook de reden waarom Livescribe een pen met ingebouwde Wi-Fi-pen heeft ontwikkeld. “The tablet is the best thing that has happened to us. What was missing was filling the gap between paper and tablet”, zei Livescribe CEO Gilles Bouchard in een interview.

Maar er zijn veel meer situaties waarin een Livescribe-pen van pas komt.

livescribe sky papier

Als je interviews doet, is niets zo vervelend als het terugluisteren van een audio-opname. Je weet niet wanneer iemand wat heeft gezegd en moet daardoor constant door het audiobestand springen of het hele verhaal meermaals beluisteren, om zeker te weten dat je niets hebt gemist. Dat kost erg veel tijd. De Livescribe-pen heeft dat een stuk makkelijker gemaakt. Die legt niet alleen je notities vast, maar koppelt dat aan een audio-opname. Je tikt met de pen een woord aan dat je hebt opgeschreven en krijgt meteen de bijbehorende audio te horen. Je hoeft daardoor alleen nog maar de ’tussenkopjes’ in het gesprek te noteren en de rest achterhaal je in een paar seconden door op een woord te tikken.

livescribe sky wifi pen

Het instellen van de Livescribe-pen was een fluitje van een cent. Je opent het meegeleverde notitieblok, tikt op ‘Scan for networks’ en voert het wachtwoord van je netwerk in door op een gedrukt toetenbord te tikken. Ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens kun je daarbij invoeren. Je koppelt de pen aan je Evernote-account en bent daarna klaar. Alles gaat vanaf dat moment vanzelf. Je neemt je nieuwe notitieblok in gebruik, zet de pen aan een begint te schrijven en te tekenen. De Livescribe-pen registreert daarbij alleen de geschreven tekst. Wil je de tekst koppelen aan een audio-opname, dan moet je tikken op de opnameknop op de pagina. Je bent niet verplicht om notitieblokken te kopen, want je kunt met je eigen printer ook zelf het speciale stippeltjespapier afdrukken. Met de knop ‘Sync now’ kun je je notities synchroniseren, maar dat hoeft niet. Ik merkte dat de pen vaak genoeg automatisch synchroniseert. Dat heeft uiteraard wel invloed op de batterijduur. Ik merkte dat mijn Livescribe Sky sneller leeg was dan de Livescribe Echo, waarmee je makkelijk een maand kunt doen zonder bij te laden. Bij de Livescribe Sky moet je elke week wel even laden.

Livescribe Sky met Evernote

Ben je Evernote-gebruiker, dan is deze pen een uitkomst. Je hebt 500MB aan extra Evernote-opslag tot je beschikking, goed voor ongeveer 50 uur audio en geschreven notities. Koop je de duurste Sky-pen, dan krijg je er een gratis Evernote Premium-jaarabonnement bij. Livescribe benadrukt nu nog de integratie met Evernote, maar in het notitieblok dat ik bij de Sky smartpen kreeg zitten ook al knoppen voor Google Drive, Facebook en Dropbox. Die functies zullen nog worden aangekondigd.

evernote notitieboekenLivescribe maakt voor elk notitieblok dat je gebruikt een nieuw notitieboek in Evernote aan (zie hiernaast). Klik je hierop, dan vind je alle gemaakte notitiepagina’s terug, eventueel met audio-opname. Het mooie hieraan is dat het gewoon werkt. Je zit niet meer met de Pencasts-applicatie van Livescribe zelf de klooien, maar opent de Evernote-app op je iPhone of iPad en de notities zijn er gewoon. Dat klinkt misschien logisch, maar bij de desktopsoftware van Livescribe had ik regelmatig moeite om mijn notities via m’n online account zichtbaar te krijgen.

Hieronder zie je een notitie in Evernote. Bij de zwarte tekst had ik de audio-opname nog niet gestart. Bij de groene tekst kun je erop klikken om te horen wat er werd gezegd op het moment dat ik de notitie maakte:

evernote-notitie

Klik je op een gemaakte notitie, dan word je doorgestuurd naar een Player-functie op de website van Livescribe zelf. Maar je hoeft daar gelukkig niet opnieuw in te loggen of te gaan zoeken waar je notitie is gebleven.

Conclusie

Het handige van de Livescribe-pennen is dat je achteraf precies weet wat iemand gezegd heeft. Dat kan handig zijn bij juridische kwesties, maar voor mij ook gewoon in het dagelijkse leven: als ik iemand interview en niet meer zeker weet hoe iemand iets heeft geformuleerd, ga ik liever even terugluisteren dan dat ik maar wat ga gissen (of in een tijdverslindend “wat zei je ook alweer?”-gesprek verzeild raak). Het mooie van de Livescribe Sky in vergelijking met de eerdere pennen van Livescribe is dat je helemaal geen USB meer nodig hebt. Na de eerste installatie heb je zelfs de vervelende software van Livescribe niet meer nodig. Je vindt je notities terug in Evernote op je computer, iPhone of iPad, automatisch, zonder dat je iets hoeft te doen. De twee belangrijkste nadelen zijn dat de pen nog steeds erg groot en duur is. Voor dagelijkse notities zul je waarschijnlijk een gewone pen blijven gebruiken, maar heb je een baan waarbij je veel gesprekken moet voeren of wil je papierloos door het leven, dan is de Livescribe Sky echt heel handig.

Zoek je iets voor het digitaliseren van je aantekeningen, dan is er eigenlijk niets beters verkrijgbaar dan de smartpennen van Livescribe.

Info: Livescribe Sky Wifi Smartpen

  • Fabrikant: Livescribe
  • Product: Livescribe Sky Wifi Smartpen
  • Te koop via: iCulture Shop, Schrijfop.nl en andere aanbieders
  • Prijs: circa €199 voor 2GB-pen, €229 voor 4GB-pen, €279 voor 8GB Pro-pack
  • Cijfer: 8,5

Lees de 35 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »