Minister Schultz wil verbod mobiele telefoon op de fiets toch onderzoeken

Minister Schultz gaat toch een verbod op fietsen met mobiele telefoons onderzoeken. Eerder leek zo'n verbod volgens haar onhaalbaar, omdat het niet te handhaven is.

Minister Schultz van Verkeer laat onderzoeken of ze bellen op de fiets kan verbieden. Vorig jaar vertelde Schultz dat een dergelijk verbod er niet zou komen, omdat het niet te handhaven zou zijn. Na een bezoek van Michael Kulkens aan de Tweede Kamer is Schultz toch van mening veranderd, zo meldt RTL Nieuws. Kulkens verloor vorig jaar zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy bij een verkeersongeluk.


Fietser die gebruikmaakt van zijn smartphone.

Fietsende jongen lette niet op

Kulkens heeft zich nu voorgenomen om soortgelijke ongelukken in het verkeer te voorkomen en maakt zich sterk voor een verbod van mobieltjes op de fiets. Tommy-Boy (niet het kind op bovenstaande foto) verloor het leven toen hij in Bussum geschept werd door een automobilist. De jongen reed op een fietspad dat de provinciale Franse Kampweg kruiste. Volgens vader Michael was de jongen met zijn hoofd nog bij zijn vakantieliefde, waardoor hij niet goed oplette. De bestuurster van de auto kon niet tijdig ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. “Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer”, aldus de vader van de jong. Betrouwbare recente cijfers zijn er echter niet. Volgens een onderzoek uit 2010 zou bij 4 procent van de fietsongelukken met letsel de mobiele telefoon een rol hebben gespeeld.

Bekijk ook

Veilig Verkeer Nederland wil appende fietsers bijscholen

Veilig Verkeer Nederland start binnenkort met bijscholing voor scholieren die gericht is op het smartphonegebruik op de fiets. De campagne moet jongeren bewust maken van het gevaar. De pilot is op dit moment in drie regio's aan de gang.

Wil je veiliger fietsen? Neem dan een veilige jas, maak je iPhone vast aan een stevig accessoire zodat je je handen vrij hebt, of navigeer met Siri, zodat je niet op het scherm hoeft te kijken. Of nog beter: stop je smartphone weg als je gaat fietsen. Veilig Verkeer Nederland waarschuwde eerder ook al voor onveilige situaties door appende fietsers. Ze drongen aan op bijscholing van fietsers, maar wilden geen verbod.

Bekijk ook

Navigeren met Siri: zo maak je snel een route van A naar B

Heb je haast en wil je snel aan Siri vragen hoe je ergens komt? In deze tip leggen we uit hoe je dat doet en wat je opties zijn. Zo kun jij haast maken terwijl Siri navigeert.
Bekijk ook

Bellen, sms'en en appen op de fiets blijft toegestaan

Er komt in Nederland geen algemeen verbod op bellen, sms'en of whatsappen, als je op de fiets zit. Minister Schultz van Haegen schrijft dat in een brief.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.