Eddy Cue, interview met CNN

‘Apple wilde Time Warner overnemen’

Apple had plannen om Time Warner over te nemen, een bedrijf met een beurswaarde van 60 miljard dollar. Met de overname zou Apple eigen content en tv-zenders in handen krijgen.

Eddy Cue, interview met CNN

Apple had plannen om Time Warner te kopen. Topman Eddy Cue zou de overname hebben voorgesteld tijdens een bijeenkomst met het hoofd strategie van Time Warner, Olaf Olafsson. Vroeger zou een dergelijk gerucht zijn weggelachen, maar sinds Apple miljarden uitgaf voor de overname van Beats, lijkt het opeens nog niet zo vreemd. Time Warner wordt beschouwd als ‘s werelds grootste mediaconglomeraat met internet-, uitgeverij-, film-, telecommunicatie- en televisiedivisies.

Apple: Time Warner als overnamekandidaat?

Het plan om Time Warner over te nemen werd echter niet doorgezet. Uiteindelijk leidde het niet tot onderhandelingen waar ook grote baas Tim Cook bij betrokken zou zijn, zo schrijft de Financial Times. De overname had Apple kunnen helpen bij het investeren in eigen content. Time Warner is eigenaar van HBO en CNN en is rond de $60 miljard waard. Dat is een gigantisch bedrag, maar Apple zou het kunnen betalen: ze hebben $233 miljard cash. Als Apple daadwerkelijke Time Warner had overgenomen, dan zou het Apple’s grootste overname ooit zijn geworden. Momenteel is dat nog de $3 miljard die ze in 2014 voor Beats betaalden.

Er gaan al langere tijd geruchten dat Apple een tv-dienst wil aanbieden, waarbij ze de traditionele kabelaanbieders kunnen omzeilen. Met HBO en CNN zou Apple eigenaar zijn geworden van tv-zenders en originele content. Het had Apple kunnen helpen om inkomsten te halen uit andere bronnen, nu de groei in de iPhone- en iPad-verkoop is afgevlakt. Apple zou volgens geruchten nog steeds geïnteresseerd zijn om een mediabedrijf te kopen.

Apple gluurde al langer naar Time Warner

Interessant is dat de New York Post afgelopen januari al schreef dat Apple mogelijk interesse had in Time Warner. Apple zou een van de bedrijven zijn, die een oogje heeft op het entertainmentbedrijf. Toevallig vertelde Tim Cook tijdens zijn bezoek aan Amsterdam dat het bedrijf meer wil doen met intertainment. “Je trekt aan één touwtje en ontdekt dan dat er nog veel meer mogelijk is”, zei Cook over de kansen van Apple.

Afgelopen januari stond Time Warner niet officieel te koop, maar het bedrijf stond wel onder druk van aandeelhouders en investeerders om in z’n geheel of gedeeltelijk in de verkoop te gaan. Apple zou daarbij interesse hebben in onderdelen van Time Warner, zoals HBO, CNN en Turner Sports. Daarnaast heeft het bedrijf tv-shows en films via Warner Bros, waarmee Apple een eigen streamingdienst zou kunnen vullen. Het zou echter ook grote verschuivingen teweeg brengen in het medialandschap. Apple is dan niet langer hardware-producent, maar ook een mediabedrijf. Die rol nemen ze langzamerhand al op zich, door een eigen radiostation aan te bieden en muziekvideo’s in samenwerking met artiesten te maken.

Nu de overname van Time Warner niet doorgaat, wil Apple honderden miljoenen dollars per jaar gaan besteden aan het produceren van originele content, voor diensten als Apple Music. Voor de aandelenkoers van Apple zou een overname van Time Warner goed zijn geweest: investeerders willen graag zien dat Apple meer inkomstenbronnen aanboort en risico’s spreidt. Momenteel zijn de inkomsten van Apple nog grotendeels afhankelijk van de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2016, 14:18
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerp overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.