Smart Jacket moet zorgen voor veiliger fietsverkeer.

Fietsen met je iPhone onveilig? Niet met deze slimme jas

Fietsen met je smartphone kan gevaarlijke situaties opleveren, maar de Smart Jacket maakt van je telefoon juist een handig hulpmiddel. Zo kun je een route plannen met je telefoon, zodat je jas door middel van verlichting aan medeweggebruikers de richting aangeeft.

Smart Jacket moet zorgen voor veiliger fietsverkeer.Fietsen met je iPhone in je hand is niet bepaald de meest veilige manier van transport, weet ook Veilig Verkeer Nederland. Een Amsterdams bedrijf genaamd Magic Bullet heeft daarom in opdracht van Vodafone en de Fietsersbond een slimme jas ontwikkeld die het fietsen met je smartphone wél veiliger moet maken. De Smart Jacket geeft met duidelijke signalen jouw route aan, zodat medeweggebruikers weten waar jij naartoe gaat.

Smart Jacket laat jouw route zien aan medeweggebruikers

Je zou je af kunnen vragen wat er mis was met het ouderwets handen uitsteken als je op de fiets een afslag neemt, maar deze slimme jas moet het in ieder geval nóg veiliger maken. Je stelt op je smartphone een route in en vervolgens berg je deze op in de mouw van de jas. Vervolgens wordt dankzij verlichting op je jas aangegeven welke kant je op moet fietsen. Zowel op je mouw voor jezelf als op je rug voor mede weggebruikers. Je kunt zelfs de bestuurders die achter je rijden bedanken met een sympathieke tekst.

Door het gebruik van deze jas moet de verkeersveiligheid verhoogd worden, omdat iedereen weet welke kant je op gaat fietsen. Toch vragen wij ons af of de veiligheid daadwerkelijk verhoogd wordt. De meeste fietsers gebruiken de telefoon voornamelijk om berichtjes te versturen, terwijl juist dat niet mogelijk is met deze jas. Ook wordt de verkeerssituatie alleen maar onveiliger als jij de voorgestelde route niet volgt, waardoor je je medeweggebruikers alleen maar op het verkeerde been zet.

De Smart Jacket is nog in ontwikkeling en het is maar de vraag of dit daadwerkelijk op de markt komt. Veilig Verkeer Nederland hoeft de geplande bijscholing voor scholieren dus nog niet te annuleren. Op vrijdag 15 april is de Smart Jacket te zien bij TEDx Delft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 maart 2016 om 17:28
Onderwerp
Categorie
Accessoires
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.