Chinese schrijvers klagen Apple aan voor 1,5 miljoen wegens illegale boekverkoop

· Gonny van der Zwaag

li-chengpengApple heeft een nieuwe rechtszaak aan zijn broek: een groep van 9 bekende Chinese schrijvers heeft het bedrijf aangeklaagd. Ze eisen een schadevergoeding van 11,91 miljoen yuan, omgerekend zo’n 1,5 miljoen euro. Apple zou illegale versies van boeken hebben goedgekeurd en verkocht via de App Store. Daardoor profiteert Apple van de verkoop van illegale boeken, omdat er 30% van alle omzet naar Apple gaat. Een samenwerkingsverband van Chinese schrijvers wilde bewijs zien van Apple dat de boeken die via de App Store te koop zijn aan de copyright-wetgeving voldoen. Apple zou dat hebben geweigerd, waardoor nu de rechtszaak is aangespannen.

De zaak is al in behandeling genomen door de Chinese autoriteiten. Eerder gebeurde er in China al iets soortgelijks, toen in maart 2011 de grote zoekmachine Baidu 2,8 miljoen ongeautoriseerde boeken uit de zoekresultaten moest halen. In de zaak tegen Apple gaat het om 37 boeken, geschreven door auteurs als Han Han, Li Chengpeng (zie foto) en Murong Xuecun.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.