Cydia nu officieel geschikt voor iOS 7 (jailbreak)

·

Cydia 1.1.9 op iOS 7De alternatieve app store Cydia heeft een belangrijke update gekregen, waardoor deze nu officieel geschikt is voor gebruik op iOS 7. De tweak MobileSubstrate, die voor het functioneren van veel andere tweaks vereist is, is nog niet geschikt gemaakt voor iOS 7. De updates waren nodig omdat de evasi0n 7 jailbreak is uitgebracht zonder dat ontwikkelaars tijd hadden om zich daarop voor te bereiden. De update van Cydia maakt gebruikt van een nieuw design in de stijl van iOS 7 die is verzorgd door Surenix, waarbij de icoontjes zijn ontworpen door Kyle Matthews. Cydia-ontwikkelaar Saurik heeft uitgelegd hoeveel werk er zat in het maken van een vernieuwde versie van Cydia, die een indrukwekkend aantal iOS-versies ondersteunt. Cydia 1.1.9 is namelijk geschikt voor iOS 2.0 tot iOS 7.0.

Update: sinds 31 december 2013 is ook Mobile Substrate 0.9.5000 voor iOS 7 beschikbaar, die zowel 32-bit als 64-bit toestellen ondersteunt.

Saurik geeft aan dat de basisfunctionaliteit van Cydia nu grotendeels werkt, maar dat er nog allerlei kleine functies en verbeteringen mogelijk zijn, die hij graag zou willen toevoegen aan een toekomstige Cydia-update. Nu de basisfunctionaliteit van Cydia voor iOS 7 echter beschikbaar is, zal de aandacht van saurik eerst uitgaan naar het updaten van Mobile Substrate. De vernieuwde versie van Cydia is te vinden via Saurik’s eigen Cydia/Telesphoreo-repo. Je krijgt automatisch de mogelijkheid om te updaten aangeboden als je Cydia opent. Het is aan te raden daarbij te kiezen voor volledige upgrade.

Cydia update voor iOS 7

Tot nu toe is de compatibiliteit van bestaande jailbreaktweaks met iOS 7 zeer beperkt. Met name op de iPhone 5S, iPad Air en iPad mini retina, die allen gebruik maken van een 64-bit chipset, werkt op dit moment vrijwel geen enkele tweak. De update van Cydia is een belangrijke eerste stap om tweaks geschikt te maken voor iOS 7. Voordat er breed ondersteuning kan worden geboden voor iOS 7 en met name voor de 64-bit chipset zal echter ook nog een update van Mobile Substrate plaats moeten vinden, die ook door saurik verzorgd wordt.

Het is aan te raden om voor de installatie van een specifieke tweak te controleren of deze al geschikt is voor iOS 7. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de iOS 7 Tweaks Compatibility List gebruiken. Meer hierover kun je lezen in ons overzicht van de beste tweaks en apps.
door Paul Pols

Paul Pols is onze editor en schrijver op het gebied van beveiliging. Zijn interesse voor techniek en het 'hacken' daarvan begon al vroeg. Paul ziet het jailbreaken van iPhones, iPods touch en iPads als het recht van iedere gebruiker. In het dagelijks leven is Paul werkzaam als IT Security Expert bij Fox-IT en voert in dat kader onder andere penetratietesten uit op iOS apps en devices.

68 reacties

 1. door Tije

  Dat heeft toch wel even geduurd!

 2. door william

  Haast en spoed is zelden goed ….

 3. door pietertje

  Beterzzz en nu gaan met de banaan.

 4. door eddiemen

  Nu nog ff wachten tot de meeste tweaks geschikt zijn!… in ieder geval zijn ze goed op weg. Tot die tijd wacht ik nog.

 5. door Niels

  Nice!
  Nu alleen nog even wachten tot zo de jailbreak tool iets stabieler maken. Miin iPad 2 blijft hangen in een reboot loop (nee, na 2 complete restores via iTunes ook geen verschil).

 6. door mar

  Link naar compability list doet t niet

 7. door sunlightzeep

  Origineel geplaatst door Tije
  Dat heeft toch wel even geduurd!

  2 dagen, noem jij dat lang geduurd?

 8. door Opunium

  Ik hoop dat Dashboard X snel een mooie iOS7 update krijgt!

 9. door WhizZz

  Is (naar mijn weten) de eerste design update voor Cydia en moet zeggen dat het er mooi uitziet.

 10. door pietertje

  @sunlightzeep: Hahaha echt he

 11. door Arjan

  Mooi en snel bijgewerkt!

  1 ding valt me op:

  De manage tab is op de ipad gesplitst in Geïnstalleerd en in Bronnen. Grappig dat op de iPhone nog steeds de o zo trage optie “opslag” te zien is.

 12. door Nathan

  Nu het icoontje nog in de iOS 7 stijl..

 13. door Alfred

  De eerste stap op weg naar volledige bruikbaarheid van de nieuwe jailbreak. Toch twijfel ik of ik het zal uitvoeren. Tot aan iOS6 heb ik altijd een gejailbreakt toestel gehad, maar de meeste tweaks die ik toepaste zitten standaard al in iOS7. Bovendien was m’n laatste jailbreak niet erg stabiel en uiteindelijk de reden dat ik min of meer gedwongen moest herstellen naar iOS7.

  De enige reden waarvoor ik een jailbreak nog steeds overweeg is de tweak “ManualCorrect”. Dit is de autocorrect zoals hij al vanaf het begin door Apple gemaakt had moeten zijn.

  In het verleden kon ik hier ook nog “LockInfo” aan toevoegen, maar de laatste (iOS6) versie heeft ervoor gezorgd dat m’n telefoon regelmatig een eigen leven ging leiden in m’n broekzak, doordat het té gemakkelijk werd om vanaf het lockscreen per ongeluk dingen in te schakelen. Het belangrijkste waarvoor ik LockInfo gebruikte, nl. het tonen van m’n agenda-items op het lockscreen, is mooi opgelost door het installeren van de “Lock Info” app uit de App Store. Zelfde naam, heel andere werkingswijze maar voor mij voldoende.

 14. door Dustin

  Nu de Mobile Substrate nog

 15. door Timosha

  Nu heeft @rpetrich (Ryan Petrich) misschien even tijd om Activator af te werken. Die tweak staat al maanden in Beta, ondertussen Beta 7.

 16. door Dave

  Nu nog wachten tot de tweaks het doen opschieten !!!!

 17. door St3pHaN

  Draait cydia lekker op ios7? Qua laden enz? En zijn er al tweaks geoptimaliseerd ?

 18. door Absrnd

  Misschien ook leuk om te melden, dat per 1 Jan 2014 de banken je niet meer vergoeden wanneer je geld gestolen wordt als met een ge-jailbreakte iPhone bankzaken hebt gedaan.

  en dan kan je zeggen, hoe komen die banken er dan achter, omdat de schuld vraag omgekeerd is, moet jij bewijzen dat je met een veilige iPhone ge-bankiert heb !

  en denk niet, dat gebeurd mij niet, fishing en andere vormen van bankfraude worden steeds populairder en veel slimmer dan jij :)

  dus wees gewaarschuwd !, Happy Jailbreaking.

 19. door Harry

  Ik hoop dat die jailbreak voor de oude IOS nog komt.
  Dus voor de apparaten die op eindstation 6.1.5 zitten.
  Daar zal de “oude” Cydia dingen als het goed is wel werken.

 20. door leeeonb

  Origineel geplaatst door Niels
  Nice! Nu alleen nog even wachten tot zo de jailbreak tool iets stabieler maken. Miin iPad 2 blijft hangen in een reboot loop (nee, na 2 complete restores via iTunes ook geen verschil).

  Same here. Mij Iphone 5s waag ik er nog niet aan. Ik wil de eerst komende dagen wat meer vertrouwen tanken / lezen. Dat gezeik en die geschillen tussen alle partijen van de afgelopen dagen hebben mij toch wel enigzins geremd.

 21. door lex

  Ik vertrouw het ook niet meer.

 22. door sunlightzeep

  @Harry: Die is sinds gisteren uit.

 23. door Raymond

  Origineel geplaatst door Absrnd
  Misschien ook leuk om te melden, dat per 1 Jan 2014 de banken je niet meer vergoeden wanneer je geld gestolen wordt als met een ge-jailbreakte iPhone bankzaken hebt gedaan.en dan kan je zeggen, hoe komen die banken er dan achter, omdat de schuld vraag omgekeerd is, moet jij bewijzen dat je met een veilige iPhone ge-bankiert heb !en denk niet, dat gebeurd mij niet, fishing en andere vormen van bankfraude worden steeds populairder en veel slimmer dan jij dus wees gewaarschuwd !, Happy Jailbreaking.

  dan doe je een restore en bewijs je dat je een ongejailbreakte iDevice hebt.

 24. door lex

  @Raymond: Jij denkt dat de bank niet kan detecteren dat er met een gejailbreakte telefoon een betaling is verricht? Denk het wel.

 25. door pietertje

  Origineel geplaatst door lex
  Jij denkt dat de bank niet kan detecteren dat er met een gejailbreakte telefoon een betaling is verricht? Denk het wel.

  Denk je nou echt dat banken zich daarmee gaan bezig houden , laat staan kunnen ?

 26. door pietertje

  Origineel geplaatst door Absrnd
  Misschien ook leuk om te melden, dat per 1 Jan 2014 de banken je niet meer vergoeden wanneer je geld gestolen wordt als met een ge-jailbreakte iPhone bankzaken hebt gedaan.

  Van welke bron heb jij dit vernomen , de telegraaf zeker ?

 27. door rta

  Effe een vraag heeft iemand last van het probleem dat de activator het niet doet en is er iemand die mij kan vertellen hoe ik het probleem oplosDit word aangegeven Activator uitgeschakeldDe meeste functies van activator zijn momenteel uitgeschakeld omdat mobile substrate niet werkt. Als je apparaat in safe mode is, zie je “exit safemode” boven aan je scherm en kun je “restart” tappen om terug te keren naar de normale modus.Annuleren Herstarten Weet iemand hoe ik dit kan oplossen

 28. door bram

  @rta: Wachten tot mobile substrate gefixt is voor ios 7

 29. door Jasper

  @pietertje: Hij doelt op de nieuwe NVB regels.

 30. door Timosha

  @rta: Probeer Activator 1.8.2 Beta 7 uit de repo van Ryan Petrich (@rpetrich).

 31. door lex

  Origineel geplaatst door pietertje
  Denk je nou echt dat banken zich daarmee gaan bezig houden , laat staan kunnen ?

  Ik denk het wel als er fraude gepleegd wordt dat ze het terug kunnen vinden in het log.
  Zelfs mijn upc app werkt niet meer als er een gejalbreakt toestel wordt gedetecteerd. Dus het kan gedetecteerd worden.

 32. door Chamonze

  Wat zijn hadige en gratis tweaks die al wel geoptimaliseerd zijn voor IOS7

 33. door Jhvos

  @lex: Werkt tsPrtotector niet voor die UPC app? Voor ziggo wel, ook op ios7.0.4 met jailbreak.
  Overigens denk ik dat banken zich niet met ‘kijken naar jailbreak toestellen’ bezig zullen houden. Maar voorzichtigheid is geboden!

 34. @Absrnd: als jailbreaker, IT Security Expert die zich onder andere bezig houdt met de bestrijding van banking fraude en meester in de rechten heb ik vrij aardig zicht op de afspraken die door de financiële sector zijn gemaakt en de status daarvan in het Nederlandse rechtssysteem en ik kan je vertellen dat je stelling klinkklare onzin is.

  Zonder oorzakelijk verband tussen een bepaalde handeling of nalaten enerzijds en een te voorkomen gevolg anderzijds kan er geen sprake zijn van grof nalatig handelen die de schade tot gevolg heeft. Aangezien er geen enkel voorbeeld is van banking fraude die direct volgt uit het misbruik van het feit dat een toestel jailbroken is, is er ook geen enkele reden om een dergelijk oorzakelijk verband tussen beiden aan te nemen.

 35. door Richard

  @lex: Daar is wel een tweak voor ;-)

 36. door Erwinnn

  Bij beheren in cydia staan nu 3 nieuwe items voor ios7 waaronder kill all apps… Maarja zal vast nog niet werken?!

 37. door Eric

  Had t gelezen…daarom vliegen gewoon als eerste bij mij de bankieren apps eraf.kan ik missen als kiespijn

 38. door rta

  @Timosha: Bedank voor de tip het heeft geholpen

 39. door Tijs

  @lex: @Absrnd: Een app kan inderdaad zien of je iDevice gejailbreakt door een stukje code in de source code van je applicatie te zetten. UPC heeft hier bijvoorbeeld voor gekozen. Maar wat nou het mooie aan een jailbreak is is dat je de beperkingen weg kan halen. je kan dus ook een tweak installeren waarmee je kan zorgen dat een bepaalde app niet kan detecteren of hij een jailbreak heeft of niet. Ik weet zo niet uit mijn hoofd welke tweak het was vgm iets van tprotector ofzo. Ook had ik nog even aan mijn vriend nagevraagd of alfred hierin gelijk had. Dit was volgens hem onzin omdat het bankieren via een beveiligde verbinding ging en de apps van ios niet open source zijn dus het kan ook niet zijn dat er stiekem iets aan de app wordt aangepast dat hij snel naar een andere server wordt doorgelinkt. En al zou je hierdoor aan fraude worden opgelicht dan kan je hem inderdaad gewoon restoren. Het is daarna niet meer detecteerbaar of hij gejailbreakt was. Zelfs Apple kan het niert meer detecteren.

  By the way hoe kom je trouwens aan deze informatie? Ik kon er zelf niks over op internet vinden.

 40. door Robin Willems

  Origineel geplaatst door Tijs
  Een app kan inderdaad zien of je iDevice gejailbreakt door een stukje code in de source code van je applicatie te zetten. UPC heeft hier bijvoorbeeld voor gekozen. Maar wat nou het mooie aan een jailbreak is is dat je de beperkingen weg kan halen. je kan dus ook een tweak installeren waarmee je kan zorgen dat een bepaalde app niet kan detecteren of hij een jailbreak heeft of niet. Ik weet zo niet uit mijn hoofd welke tweak het was vgm iets van tprotector ofzo.

  XCon is een tweak die de jailbreak detectie tegen gaat (en waardoor de UPC stream App weer werkt).

 41. door Driek

  Met ifile kun je de In de script van de UPC App aanwijzingen brengen. Hiervoor heb je geen tweak nodig wel een beetje kennis op het gebied van Java. Bank zaken doen via een gejailbreakte telefoon is gewoon veilig mits je de SSH code niet hebt gewijzigd kunnen mensen makkelijk over jou IOS-device de controle over hebben.

  On topic: het zal nog even duren voordat de jailbreak echt stabiel is ik zie het als een beta dat is uitgekomen. Er is trouwens geen oude builds van de ios 7 jailbreak overhandigd aan Saurik wat ik apart vind, plus de Evad3rs team heeft geen goeie deal met afgesloten met een Chinees bedrijf die een app store heeft geïmplementeerd in de jailbreak.

 42. door Timosha

  Origineel geplaatst door rta
  @timoshaBedank voor de tip het heeft geholpen

  Ja, gisteren heeft Ryan Petrich Beta 7 uitgebracht en die is natuurlijk ook bedoeld voor iOS 7. Succes verder ;-)

 43. door eddiemen

  Om de UPC app te laten werken heb je xCon nodig van n00neimp0rtant.

 44. door Kadir

  Wanneer is de iOS 7 Jailbreak volledig zonder fouten?

 45. door Peebz

  @Kadir: Als het altijd Kerstmis is :P

 46. door Maupie

  Origineel geplaatst door Timosha
  Ja, gisteren heeft Ryan Petrich Beta 7 uitgebracht en die is natuurlijk ook bedoeld voor iOS 7. Succes verder

  Als ik deze beta versie wil installeren krijg ik de melding Depends: Flipswitch>=1.0.1~rc2. Ik krijg dit met geen mogelijkheid gefixed! Nog een idee? Anders wacht ik nog even tot er meer gefixed is.

 47. door Erwinnn

  Soms als ik cydia opstart krijg ik deze melding…
  Failed to fetch http://repo666.ultrasn0w.com/./Packages.gz
  HTTP/1.1 404 Not Found

  Some index files failed to download; they have been ignored or old ones used instead.
  Weet iemand wat dat betekend?

 48. door rob

  @Maupie: Dat werkt gewoon hoor heb hem geinstalleerd maar de activator die beta werkt ook niet

 49. door midyro

  Dit is de eerste keer dat ik cydia gebruik sinds iOS 4 dat ik heel erg veel last heb van advertenties
  Weet iemand een oplossing

 50. door Edwin ®

  @Erwinnn: De repo verwijderen en dan is t opgelost.

 51. door spacecem

  Niet instaleren dus ?

 52. door roy

  Wie heeft er nog meer problemen met de jailbreak?

 53. door Gert-Jan

  Origineel geplaatst door Tijs
  onzin omdat het bankieren via een beveiligde verbinding ging en de apps van ios niet open source zijn dus het kan ook niet zijn dat er stiekem iets aan de app wordt aangepast dat hij snel naar een andere server wordt doorgelinkt.

  Een man-in-the-middle attack werkt ook als er een SSL verbinding is. Bij gewoon internetbankieren is ook sprake van een beveiligde verbinding.

  En bij zo’n aanval wordt de broncode (van windows/internet explorer en de website) niet aangepast.
  Het ontgaat me waarom het dan voor een tablet opeens wel aangepast zou moeten worden.

  Het enige wat je nodig hebt is een server die zich naar de bank zich als applicatie gedraagt en naar de applicatie toe alsof het de server van de bank is.

  Ik zou nog wat vraagtekens zetten bij die verklaring van jouw vriend.

 54. door Dennis

  Perfect doorlopen installatie!
  Op de 5s …
  Nu maar wachten op de 64bit updates, want al mijn eerdere aankopen in de Cydia Store die zijn nog niet geschikt voor de 5s
  Dus maar even een ijzeren geduld.

 55. door peeett

  Misschien belangrijk om te vermelden dat als je laatste update via wifi is geweest(ota), dat je dan in een boot loop terecht komt. Waarna je zal moeten herstellen in dfu modus. Maar na dat herstellen kan je wel jailbreaken omdat je dan via itunes je firmware hebt geinstalleerd. Op dit moment is het afwachten op een update van de evaders, ze hebben vanavond wel evasi0n 1.0.1 uitgebracht maar zover ik weet hebben ze alleen taiG eruit verwijderd.

  Moet er wel ook bij vertellen dat ik nu een iphone 4s en iphone 5 succesvol heb gejailbreakt en zonder verdere problemen alles kan doen.

 56. door Pcsw

  Origineel geplaatst door lex
  Jij denkt dat de bank niet kan detecteren dat er met een gejailbreakte telefoon een betaling is verricht? Denk het wel.

  Heel simple een telefoon wel jailbreaken en een niet, en op de niet gejailbreakte toestel je bank zaken doen !

 57. door Jordan

  Ik heb nu wel mijn (iPhone4) gejailbreaked.. alleen heb ik nu cydia erop zoals hoort maar ik weet nu niet of het nu rond is de jailbreak en/of wat voor functies je er nu mee kunt?

  1e x jailbreak.

 58. door dewolf

  helaas werk horizon app bij nog niet met xcon 39~beta5

  de remote functie wel btw

 59. door eddiemen

  Origineel geplaatst door dewolf
  helaas werk horizon app bij nog niet met xcon 39~beta5de remote functie wel btw

  Gewoon even wachten op een update van mobilesubstrate, en een nieuwe versie van xCon…

 60. door Stewie

  Origineel geplaatst door Jordan
  Ik heb nu wel mijn (iPhone4) gejailbreaked.. alleen heb ik nu cydia erop zoals hoort maar ik weet nu niet of het nu rond is de jailbreak en/of wat voor functies je er nu mee kunt

  Waarom heb je überhaupt een jailbreak gedaan als je niet eens weet wat je ermee kunt?

  Lees dit maar eens.

 61. door mvveelen

  Ik was toch altijd wel een fervent Jailbreaker in het verleden, maar mis het nu niet meer…op slechts 1 dingetje na : Lockinfo. Met Lockinfo kon ik in 1 opslag de agenda zien op de manier die ik had ingesteld.

  Als Lockinfo wordt bijgewerkt voor iOS7+, dan zal ik wss wel weer een JB toepassen. Af en toe maar es in de gaten houden hier :-)

 62. door Erwinnn

  Net f.lux erop gezet en hij werkt ook nog..
  Maakt je belichting net even wat warmer xD

 63. (Red.) Verwijderd. Niet toegestaan. Je zou beter moeten weten inmiddels.

 64. door Daniele

  @pietertje: Ohh toch wel hoor, als ik mijn belfius app gebruik om aan te melden krijg ik tot 3
  Maal toe een melding dat mijn toestel gejailbreaked is!

 65. door Jasper

  Origineel geplaatst door Tijs
  Ook had ik nog even aan mijn vriend nagevraagd of alfred hierin gelijk had. Dit was volgens hem onzin omdat het bankieren via een beveiligde verbinding ging en de apps van ios niet open source zijn dus het kan ook niet zijn dat er stiekem iets aan de app wordt aangepast dat hij snel naar een andere server wordt doorgelinkt. En al zou je hierdoor aan fraude worden opgelicht dan kan je hem inderdaad gewoon restoren. Het is daarna niet meer detecteerbaar of hij gejailbreakt was. Zelfs Apple kan het niert meer detecteren.

  Dit is onzin, het is natuurlijk wel mogelijk om de verbinding af te luisteren, beveiligd of niet, als er iets op je iPhone staat wat dat doet. Met iedere tweak die je installeert vanuit Cydia kan zoiets meekomen. Gebruik maken van de standaard repo’s blijft dus aan te raden.

 66. door Jordan

  @Stewie: ik weet het nu van het jailbreaken wel, maar ik weet niet zeker of hij nu wel gejailbreaked want cydia geeft de functies wel maar niet alles werkt zoals het hoort en als je hebt gejailbreaked had mijn docent het er ook over dat betaalde apps nu gratis zijn, en aangezien dat er niet staat weet ik dus niet of het jailbreaken is gelukt of goed is uitgevoerdt aangezien cydia met sommige applications http fouten komt als ik iets installeer of dat hij aangeeft dat er iets ouds draait qua cydia nog op de iphone, terwijl ik wel de ios7 update voor cydia heb gedaan.

  misschien dat je mij daar iets op kunt vertellen/antwoorden?

  mi

 67. door jan krijnen

  @Niels: alle apple modelen heb ik al een keer gejail breaked op de ipad 2 na zou niet weten waar dat probleem zit maar ik denk dat dit de juiste stap in de goede richting is

 68. door Eduard

  Origineel geplaatst door Absrnd
  Misschien ook leuk om te melden, dat per 1 Jan 2014 de banken je niet meer vergoeden wanneer je geld gestolen wordt als met een ge-jailbreakte iPhone bankzaken hebt gedaan.en dan kan je zeggen, hoe komen die banken er dan achter, omdat de schuld vraag omgekeerd is, moet jij bewijzen dat je met een veilige iPhone ge-bankiert heb !en denk niet, dat gebeurd mij niet, fishing en andere vormen van bankfraude worden steeds populairder en veel slimmer dan jij dus wees gewaarschuwd !, Happy Jailbreaking.

  Met de tweak ts protector p kan een app niet zien welke software er op een iphone staat.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.