Apple krijgt patent op identificatiesysteem met hartslagmeter

Een nieuw Apple-patent beschrijft hoe een gebruiker kan worden geïdentificeerd met een speciale hartslagmeter.

iPhone heartbeatApple heeft een patent toegewezen gekregen voor een speciale hartslagmeter. Deze identificeert een gebruiker op basis van zijn of haar hartslag. Het patent beschrijft hiermee een alternatief voor Apple’s Touch ID-vingerafdrukscanner in de iPhone 5s-homeknop. Dit is mogelijk omdat er in het ritme van iemands hartslag kleine onregelmatigheden te herkennen zijn, die bij iedereen verschillend zijn. De hartslagsensor kan ook gebruikt worden om het humeur van de gebruiker vast te stellen en op basis hiervan specifieke informatie te leveren.


Apple beschrijft in het patent hoe een elektrocardiogram wordt gebruikt om een gebruiker te herkennen op basis van de unieke aspecten van een hartslag. Deze unieke kenmerken zorgen ervoor dat alleen jij het systeem mag activeren en dat niemand ongevraagd door je data neust. Hetzelfde principe geldt al voor Apple’s Touch ID-scanner, die een iPhone alleen ontgrendelt als jouw vingerafdruk wordt gebruikt. De kans bestaat dat Apple het pas gepatenteerde systeem daarom achterwege zal laten, maar het is net zo goed mogelijk dat Apple het hartslagsysteem op alternatieve wijze wil benutten. Je iPhone zou op basis van je hartslag bijvoorbeeld nuttige informatie over jou kunnen inlezen die weer door apps wordt gebruikt.

Apple lijkt de laatste tijd erg geïnteresseerd in sensortechnologie. Zo stelden ze een team van sensor-experts samen, dat mogelijk werkt aan de iWatch. Daarover wordt gezegd dat het diverse sensoren bevat. Tim Cook zei onlangs dat hij grote plannen voor Apple in het verschiet heeft voor 2014. Wellicht hintte hij daarmee naar de iWatch, waarin een hartslagmonitor geen gekke toevoeging zou zijn.

Het patent werd in 2009 door Apple voor het eerst ingediend, waarna er ook al documenten over in 2010 werden gepubliceerd. Nu is het patent aan Apple toegewezen. Waar Apple de hartslagmeter in wilde integreren wordt niet benoemd, maar in de patentinformatie worden wel mobiele telefoons, zakcomputers en muziekspelers genoemd als apparaten waarop persoonlijke informatie wordt opgeslagen die beveiligd kan worden met dit systeem.

Appleinsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 december 2013, 18:00
Categorie iDevices
Onderwerpen patenten, sensor, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.