Review: 1Password – Wachtwoorden veilig onthouden

(Laatst bijgewerkt: ) · Ramy Mobarak

Unlock code invoeren bij openenAl je wachtwoorden bewaard op één plek, in één programma, die ze ook nog eens automatisch voor je invult op websites. Dat is waar 1Password voor is bedoeld. 1Password, die je misschien ook wel op je Mac gebruikt, is er sinds een tijdje ook voor je iPhone. Wanneer je geen Mac hebt, of hem nog nooit gebruikt hebt, dan zul je alles handmatig in moeten voeren, maar wanneer je 1Password nu ook al gebruikt, dan kun je al je wachtwoorden eenvoudig synchroniseren. Al je wachtwoorden staan veilig achter een wachtwoord, en wanneer je wilt, zelfs achter twee, zodat jij écht de enige bent die erbij kan.

1PASSWORD IN GEBRUIK

In 1Password heb je een viercijferige unlock code, om de applicatie te openen en direct toegang te krijgen tot niet al te belangrijke wachtwoorden (forums en dergelijke) en een master password. Deze laatste bestaat gewoon uit letters en cijfers. Je vult deze in wanneer je toegang probeert te krijgen tot belangrijke wachtwoorden en/of nummers, zoals creditcardgegevens.

Wanneer je toegang gekregen hebt, zie je het scherm van de ingestelde website. Dit scherm lijkt een beetje op die van een contactpersoon. Je ziet je gebruikersnaam en wachtwoord die vrij aan te passen zijn. Wanneer een website meerdere velden heeft bij het inloggen, naast alleen een gebruikersnaam/e-mailadres en wachtwoord, dan kun je de overige velden zelf ook nog instellen, zodat die ook ingevuld worden.
Je kunt per website instellen of er wel of geen master password voor vereist is om toegang te krijgen.

Wanneer je in 1Password op de link klikt om naar de website te gaan, zal de website zich in een embedded-browser openen. Wanneer je de pagina vervolgens in Safari opent, dan zijn daar de wachtwoorden (gelukkig) niet opgeslagen.

Het synchroniseren van gegevens met je Mac gebeurt draadloos via Wi-Fi. Je moet 1Password dan wel even op je Mac openen en naar een bepaald menu gaan, maar dat staat allemaal in de applicatie uitgelegd.

Niet alleen wachtwoorden kun je voor anderen verbergen, ook geheime notities die niemand mag zien, zijn achter een wachtwoord te zetten.

Rechts in beeld zie je een ABC om snel naar een bepaalde letter te scrollen. Ook is er bovenaan een zoekbalk aanwezig om bepaalde gegevens sneller te vinden.

HET INTERFACE VAN 1PASSWORD

1Password ziet er goed uit en heeft een erg duidelijk interface. Wanneer je de applicatie voor de eerste keer opent, zul je meteen een unlock code en een master password op moeten geven.

Het menu is hetzelfde als in bijvoorbeeld de Phone-applicatie en bestaat uit de knoppen ‘Logins’, ‘Notes’, ‘Sync’ en ‘Settings’.
Onder Logins vind je de toegevoegde websites en onder Notes kun je notities schrijven. Door op Sync te klikken kun je met 1Password op de Mac synchroniseren en onder Settings kun je onder andere je unlock code en master password wijzigen.

Een nieuwe website toevoegen doe je door rechtsboven op het plus-teken te drukken, net zoals je in de Phone- of Contacts-applicatie gewend bent. Hoe je een website vervolgens verwijderd is me niet helemaal duidelijk. Er is geen delete-knop en swipen heeft ook geen effect.

Zoals al eerder genoemd werd, zie je rechts letters staan om snel te kunnen scrollen, alleen zie je niet alle letters, maar enkel de beginletters van jouw websites. Dit ziet er niet altijd even mooi uit, maar goed.

HOE VEILIG IS 1PASSWORD

De wachtwoorden en codes die je opslaat zijn vast in een of ander bestand te vinden, maar gelukkig geëncrypt. Over het algemeen is dit goed genoeg en voor zover ik weet is 1Password (nog) niet gekraakt.
Wachtwoorden worden enkel automatisch ingevuld wanneer je de website via 1Password opent en niet in de Safari-browser.

Wanneer je de applicatie opent, wordt er meteen om de unlock code gevraagd en hier kom je niet zomaar door. Enkel met de juiste code, lukt het om in het programma te komen. Na vijf keer een onjuiste code te hebben opgegeven, zul je een minuut moeten wachten om het nogmaals te kunnen proberen. Doe je het dan nog eens verkeerd, dan moet je 2 minuten wachten. Daarna 3 minuten, daarna 5, enzovoort. Een master password mag je net zo vaak verkeerd intikken als je wilt, jammer genoeg.

CONCLUSIE

1Password is eenvoudig te gebruiken en ziet er ook nog eens vrij goed uit. Als extraatje kun je ook nog eens notities geheim houden. 1Password werkt erg veilig, mede doordat je twee wachtwoorden kunt instellen: een unlock code en een master password. De eerste bestaat uit 4 cijfers en is alleen nodig om in de applicatie te komen. De laatste is gewoon een woord met of zonder hoofdletters en/of cijfers. Deze dient ingevoerd te worden bij belangrijkere gegevens, zoals creditcardgegevens. 1Password is nu nog gratis te downloaden, probeer hem daarom snel uit.

1PASSWORD AANSCHAFFEN

1Password is via deze link in de iTunes Store te vinden. 1Password is voor een beperkte tijd gratis te downloaden en heeft in de Amerikaanse App Store een gemiddelde van 3,5 sterren na 321 reviews. In de Nederlandse App Store is het gemiddelde 4 sterren, na 5 reviews.

INFO: 1PASSWORD

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Ramy Mobarak (1992) zit op dit moment in het examenjaar van de HAVO, met als doel hierna HBO te gaan doen. Daar is hij van plan een computer- en/of internet-gerelateerde studie te volgen, zoals communicatie en multimedia design. Ramy was eerder initiatiefnemer en oprichter van iPhoned.nl, maar is na verkoop van die website op het aanbod ingegaan om voor iPhoneclub.nl te schrijven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.