Apple breidt ResearchKit 2.0 uit met gehoor- en ogentest

Apple heeft ResearchKit 2.0 uitgebracht, met beter leesbare formulieren, gehoortests en een ogentest.

Betere formulieren in ResearchKit 2.0

Je hebt er tijdens WWDC 2018 misschien niets van gemerkt, maar Apple heeft zitten sleutelen aan ResearchKit. Met deze ontwikkeltool wil Apple medisch onderzoekers helpen om makkelijker enquetes te kunnen uitvoeren via iPhones en iPads. De grootste vernieuwing is dat de formulieren nu eindelijk goed leesbaar zijn. Versie 1.5 van ResearchKit gebruikte een miniem lettertype dat nog dateerde van iOS 7. In ResearchKit 2.0 is alles veel beter leesbaar, met grote koppen en duidelijke tekstblokken.

Op Apple’s officiële ResearchKit-blog zijn alle verbeteringen te lezen. Daarin wordt de mooiere gebruikersinterface ook genoemd, maar ook de ingebouwde PDF-viewer waarmee je formulieren kunt bewerken.

Researchkit 2 formulier

Gehoor- en ogentests

Verder heeft Apple de ResearchKit-tests uitgebreid zodat er nog meer informatie achterhaald kan worden. Daarbij ligt de nadruk vooral op audio, zoals een dBHL-gehoortest, een gehoortest waarbij je spraak moet onderscheiden van ruis en een spraaktest met AI-assistentie. Ook zit er nu een oogtest in, waarmee je elk afzonderlijk oog kunt controleren. Eventuele afwijkingen worden daarbij genoteerd.

In Nederland en België hebben we nog steeds niet zoveel aan ResearchKit, omdat medische instellingen er nauwelijks gebruik van maken. In Nederland was ReumaMeter de eerste app die er gebruik van maakte. Ook gaf het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al in 2016 aan met ResearchKit aan de slag te willen. Daarbij zouden twee Amerikaanse apps voor hart- en vaartziekten (CVRM) en diabetes worden aangepast voor Europese onderzoeken.

Researchkit 2 gehoortests

Apple kondigt aan dat ze voortaan de ontwikkelaarscommunity wat meer zullen betrekken. Nu horen de betrokkenen pas achteraf over nieuwe functies en veranderingen en hebben ze nauwelijks tijd om hun software daarop aan te passen. Dat moet in de toekomst anders worden: Apple staat meer open voor suggesties en informeert gebruikers eerder. Afgelopen januari gaf Apple daarvoor al een voorzetje: de vijf meest actieve ResearchKit-leden op GitHub kregen schrijfrechten zodat ze verzoeken van anderen van een prioriteit konden voorzien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2018, 8:49
Bron Bron ResearchKit-blog
Categorie Diensten
Onderwerpen medisch, onderzoek, researchkit

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.