MacBook Keynote

Dit is er aangekondigd tijdens Apple’s Apple Watch event

In dit artikel lees je alles over de aankondigingen van Apple tijdens het Apple Watch-evenement op 9 maart 2015.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tim-cook-zwart-shirtApple heeft vanavond meer details gegeven over de Apple Watch. Ook werden een nieuwe MacBook aangekondigd en kwam iOS 8.2 beschikbaar. Apple kondigde bovendien iets nieuws aan: ResearchKit. Daarmee kunnen wetenschappers apps maken waarmee ze medisch onderzoek op afstand kunnen doen. In deze samenvatting vind je alle belangrijke aankondigingen.

Lees je dit artikel via de iCulture-app, dan raden we aan om via de website te lezen, omdat die informatie sneller wordt bijgewerkt.

9 maart: de keynote van het jaar!

Het is maandag 9 maart 2015, hoog tijd voor Apple’s grote media-evenement rondom de Apple Watch! De afgelopen dagen hebben we ons al mentaal kunnen voorbereiden. Er is een grote witte demoruimte gebouwd achter het Yerba Buena Center in San Francisco, waar genodigden de Apple Watch straks kunnen proberen.

yerba buena centerAfgelopen september werd er al een preview gegeven van de Apple Watch en sindsdien draait de marketingmachine van Apple op volle kracht. De Apple Watch verscheen op covers en in advertenties van belangrijke modebladen en er werden regelmatig nieuwe details gelekt. Zo weten we inmiddels dat de Apple Watch vanaf april 2015 te koop zal zijn, ook in Europa. We weten zelfs hoe betalen met de Apple Watch werkt. Maar er ontbreken ook nog veel details, zoals de prijzen van de duurdere modellen en de leverdatum.

Alles wat vooraf bekend was, kun je nu al lezen in ons Dossier Apple Watch

Cijfers van het Apple Watch Event

Traditiegetrouw ging de keynote van start met een waslijst aan cijfers. Er zijn zes nieuwe Apple Stores in de laatste zes weken geopend; in totaal verwacht Cook veertig Apple Stores in China te hebben tegen het midden van 2016. Maar liefst 120 miljoen klanten zijn in het laatste kwartaal één van de 453 Apple Stores binnengelopen, verdeeld over 16 landen.

Er zijn 25 miljoen stuks van de Apple TV verkocht. De Apple TV is vanaf nu in prijs verlaagd naar $69. Van de iPhone is onlangs het 700 miljoenste exemplaar verkocht. En wat Apple Pay betreft zijn er nu 2.500 banken die het ondersteunen. Op bijna 700.000 locaties in de VS kun je terecht voor Apple Pay, waaronder frisdrankautomaten. Apple kondigde ook een update voor HomeKit aan en gaat HealthKit uitbreiden met ResearchKit.

Aankondiging ResearchKit

Apple-topman Jeff Williams vertelde op het podium over medisch onderzoek. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van voldoende deelnemers voor dergelijk onderzoek. Het aantal testpersonen is vaak laag, waardoor het moeilijk is om algemene conclusies te trekken. Apple kondigt hiervoor ResearchKit aan. Daarmee kunnen honderdduizenden iPhone-gebruikers meedoen aan onderzoek. Wetenschappers kunnen volgens Apple gemakkelijk apps maken, waarmee ze bepaalde ziektes kunnen onderzoeken.

medical researchEen voorbeeld is een test om Parkinson’s te onderzoeken: als testpersoon hoef je alleen maar “aaah” in de microfoon te zeggen. Op basis van trillingen in je stem, kan worden bepaald of je verhoogde kans loopt op de ziekte. Het mooie is dat niet alleen wetenschappers, maar ook de patiënten zelf data op hun iPhone kunnen zien. Andere toepassingen die zijn ontwikkeld hebben te maken met diabetes, astma, hart- en vaatziekten en borstkanker. Om de privacy van gebruikers te garanderen, zegt Apple dat ze de data niet kunnen zien. Je bepaalt zelf aan welke onderzoeken je meedoet en met wie je de data deelt.

Apple heeft de afgelopen maanden veel medische experts aangenomen. We dacht dat het te maken had met de gezondheidsfuncties van de Apple Watch, maar het blijkt nu te gaan om medisch onderzoek. Opmerkelijk: ResearchKit is open source en komt volgende maand beschikbaar. In samenwerking met Apple zijn er vijf apps ontwikkeld, die onder andere helpen bij onderzoek naar borstkanker en parkinson. Deze apps zijn vanaf vandaag te downloaden.

Nieuwe 12-inch MacBook is slechts 13mm dun

macbook goud spacegrijsApple heeft een superdunne nieuwe MacBook aangekondigd. Meer details vind je in ons aparte artikel: Apple introduceert 12-inch MacBook. Deze maakt gebruik van een nieuwe USB-C connector, waardoor de MacBook nauwelijks nog poorten heeft. Je kunt er namelijk de MacBook mee opladen, maar ook apparaten op aansluiten.

De Apple Watch

Tijdens de keynote van het Spring Forward-evenement in San Francisco gaf Apple veel nieuwe informatie over de Apple Watch, waaronder de definitieve specificaties en de prijzen van de verschillende uitvoeringen.

Apple vertelde dat je verschillende wijzerplaten kunt kiezen en daar vervolgens extra informatie op kunt laten zien, zoals datum en stopwatch. Je kunt met de Apple Watch ook telefoneren, volledige e-mailberichten lezen en je hartslag sturen. Je krijgt elke maandag een samenvatting hoe actief je bent geweest. Je krijgt ook een nieuw doel voor de komende week, als een soort digitale coach. Sporten kan zowel buitenshuis als op cardio-apparatuur in de sportschool, zoals op een elliptical machine.

18 uur batterijduur

Informatie waar we lang op gewacht hebben: de batterijduur! De Apple Watch krijgt 18 uur batterijduur op een doorsnee dag. Inmiddels is er nog meer informatie over de batterijduur bekend. Je leest hier meer over in het aparte artikel: Apple Watch batterijduur: alle ins & outs. De Apple Watch communiceert met de iPhone, zowel via Wi-Fi als via Bluetooth. Als je thuis bent, hoef je dus niet binnen het Bluetooth-bereik van de iPhone te zijn. Je krijgt toch gewoon alle updates te zien.

iOS 8.2 beschikbaar

Om de Apple Watch te kunnen gebruiken heb je iOS 8.2 nodig. Deze update is vanaf vandaag beschikbaar. Meer informatie lees je in ons aparte artikel: iOS 8.2 nu beschikbaar.

Prijzen voor Apple Watch

De eerste prijzen zijn inmiddels ook bekend: $349/€399 voor de aluminium Apple Watch Sport van 38mm en $399 voor de grotere uitvoering van 42mm. Je kunt kiezen uit twee kleuren. Bij de standaard Apple Watch van staal kun je ook kiezen uit twee kleuren: normale staalkleur of spacezwart. Bij die laatste is een extra beschermlaagje toegevoegd, dat versterkt is met diamant. De modellen kosten €649 tot €1199 voor de 38mm-uitvoering en €699 tot €1249 voor de 42mm.

Dit zit er in de doos:

  • Apple Watch
  • Magnetische lader
  • USB-oplader
  • Twee horlogebandjes (waarschijnlijk alleen bij de Sport-versie)
  • Snelstartgids

apple watch landen

De gouden Apple Watch Edition zal vanaf €11.000 te koop zijn. Lees meer in ons aparte artikel over Apple Watch prijzen.

Beschikbaarheid Apple Watch

Apple begint op 10 april met de pre-orders voor de Apple Watch. Vanaf dat moment kun je ook de modellen in de winkels bekijken, op een speciale tafel. De uitlevering en de losse verkoop gaat op 24 april 2015 van start. De uitrol zal beginnen in de VS en diverse andere landen, waaronder Duitsland, Engeland en Frankrijk. Nederland en België zijn later aan de beurt.

apple-watch-tafel-apple-store

Apple Event Spring Forward

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 maart 2015, 14:55
Categorieën Apple, Round-up
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.