Apple Watch Nike Plus

Nike+ voor sporten met je iPhone en Apple Watch

Nike+ is een dienst van Nike waarmee je sportprestaties kunt meten en vastleggen. Er zijn diverse apps van Nike+, maar je kunt ook kiezen voor de Nike+ Apple Watch, een speciale uitvoering met sportieve extra's.

Sporten met Nike+

Vroeger maakte Nike ook zelf sportaccessoires, zoals de sportarmband Nike+ Fuelband en een schoensensor die met de iPod samenwerkte. Met de komst van de Nike+ Apple Watch is het bedrijf daarmee gestopt. Gelukkig zijn er nog genoeg mogelijkheden om toch te gaan hardlopen, fitnessen en andere sporten uit te voeren met hulp van Nike. We bespreken de mogelijkheden hieronder.

Nieuw voor Nike+ in 2020

In 2020 zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd voor de Nike+. Je kunt nu kiezen uit een Nike+ uitvoering van de Apple Watch Series 6 en Apple Watch SE, er zijn meer wijzerplaten en complicaties en er zitten nieuwe functies in de Nike Run Club-app.

Apple Watch Nike+ nieuwe functies

Nike Run Club biedt nu een exclusieve modulaire wijzerplaat voor de Nike+ modellen. Deze biedt meerdere complicaties van de Nike Run Club-app, zodat je tempo, totale afstand, huidige tijd en een snelle startknop onder handbereik hebt. In de Nike Run Club-app zitten nieuwe functies die voor iedereen te gebruiken zijn, ook als je geen Nike+ model hebt. Het gaat bijvoorbeeld om de Pace Graph en de Weekly Streaks. Voor dit laatste moet je wekelijks gaan hardlopen. Er is een nieuwe Nike Twilight Mode voor de app, als je graag in het donker hardloopt.

Apple Watch Nike+ Twilight Mode

Nike+ Apple Watch

De Nike+ Apple Watch is een speciale versie van de Apple Watch. Technisch gezien zijn ze exact hetzelfde, maar je krijgt bij de Nike+ editie een aantal extra’s zoals exclusieve wijzerplaten en een speciaal reflecterend horlogebandje, al dan niet met luchtdoorlatende gaatjes.

Dit zijn de prijzen voor de Apple Watch Series 6:

De prijs is dus exact gelijk aan de normale editie van de Apple Watch, maar je krijgt wat extra’s zoals standaard voorgeïnstalleerde apps. Uiteraard passen de horlogebandjes van het normale model ook op de Nike+.

Apple Watch Nike-bandjes

Daarnaast is er ook de betaalbare Apple Watch SE in een Nike+ uitvoering:

Nike Apple Watch Studio

Bij andere winkels ben je vaak goedkoper uit:

Nike bandjes najaar 2020

Je kunt de speciale Nike+ Apple Watch-bandjes ook los kopen:

 • Nike+ sportbandje van fluorelastomeer: 49 euro
 • Nike+ geweven sportbandje van textiel: 49 euro

Nike+ apps

Heb je geen speciale Nike+ Apple Watch, dan kun je toch gebruik maken van de divers apps van Nike+. De apps zijn namelijk ook gewoon te downloaden op andere Apple Watch-modellen en op de iPhone.

Dit zijn de Nike+ sportapps die momenteel beschikbaar zijn:

 • Nike Run Club (gratis, iPhone/ Watch, iOS 13.0+) - Hardloopsessies vastleggen en trainingsschema’s bekijken op je iPhone en Apple Watch. Er is ook een iMessage-app.
 • Nike Training Club (gratis, iPhone/ Watch, iOS 13.0+) - Fitness-oefeningen en workouts, zowel gratis als betaald. Geschikt voor iPhone en Apple Watch.

Apple Watch Nike Run Club-app

Een groot nadeel van Nike+ is dat gaandeweg steeds meer sportfuncties zijn vervangen door shopfuncties. Ook is het steeds lastiger geworden om je trainingsdata uit de app te krijgen. Dat lukt alleen via omwegen en vaak alleen nog voor basisdata. Ook apps zoals RunGap kunnen maar een beperkte hoeveelheid data vanuit Nike+ uitlezen. Daardoor kun je je data niet meer goed analyseren. Ook heeft Nike geen website meer om je loopresultaten te analyseren, liet iCulture-lezer Eric ons weten. “Kortom, voor elke gemotiveerde loper schiet de NRC-app en omgeving echt wel tekort.”

Naast de hierboven genoemde sportapps zijn er ook enkele shopping-apps:

 • Nike (gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Kleding en sportschoenen shoppen en kijken welke nieuwe merchandise eraan komt.
 • Nike SNKRS: Sneaker Release (gratis, iPhone, iOS 13.0+) - Een speciale app voor de sneakerfans.
 • Nike Adapt (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Een app om je zelfstrikkende Nike Adapt-schoenen in te stellen en strakker of losser te zetten op je iPhone of Apple Watch. Je kunt hier ook de kleur van de lichtjes in je schoen mee instellen.

Nike Adapt BB schoen

Vroeger: schoensensor voor Nike+

nike-plus-ipod-nano-shoes-top-viewDe schoensensor van Nike is voor veel mensen de kennismaking geweest met Nike+. De sensor stopte je in speciale Nike-hardloopschoenen, die een uitholling hadden waar je het plastic accessoire in kon stoppen. De sensor maakte vervolgens verbinding met je iPhone of iPod. Bij nieuwere devices was dit al standaard ingebouwd, bij oudere iPods moet je een speciale ontvanger aansluiten.

Nike+ kon dankzij een druksensor het aantal stappen meten. Aan de hand van je gemiddelde stapgrootte kon worden uitgerekend hoeveel afstand je had afgelegd. Nike was er vroeg bij met een dergelijke digitale oplossing, maar het systeem had ook een aantal nadelen:

 • Het was niet erg nauwkeurig. Je moest precies weten hoe groot de stappen zijn die je neemt.
 • Je moest speciale hardloopschoenen kopen met een uitholling in de zool. Die sportschoenen waren uiteraard alleen verkrijgbaar bij Nike.
 • Eventueel kon je de schoensensor ook met een speciaal houdertje aan de schoenveters vastmaken. Dat maakte de meting echter minder betrouwbaar en bovendien liep je kans dat je de sensor kwijtraakte.
 • Het kostte geld: de losse schoensensor lag voor €20 in de winkel, een pakket met schoensensor en ontvanger voor oudere iPods kostte €30.

nike ipod kitVoor de iPod touch tweede generatie en iPhone 3GS en latere modellen heb je geen ontvanger meer nodig. Deze toestellen hebben een ingebouwde Nike+ ontvanger. Apple verkocht de schoensensor via de Apple Store, maar doet dit ondertussen niet meer. Wel heb je tegenwoordig keuze uit diverse gezondheid- en fitnessaccessoires die ook met de iPhone samenwerken, zoals een springtouw, kettlebell en bloeddrukmeter. Hier vind je een overzicht.

Wil je helemaal in Nike-stijl gaan trainen, dan kun je natuurlijk ook de speciale Apple Watch Nike+ editie kopen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!