nike-plus-ipod-nano-shoes-top-view

Nike+ op iPhone en iPod touch gebruiken

Nike+ is een dienst van Nike, waarmee je sportprestaties kunt meten en vastleggen. Nike+ werkt met speciale accessoires zoals een sporthorloge, schoensensor en de sportarmband Nike+ Fuelband, maar ook met iPhone en iPad. Deze tip legt uit wat de mogelijkheden zijn. Vroeger: schoensensor voor Nike+ Om Nike+ te kunnen gebruiken had je vroeger een schoensensor […]

Nike+ is een dienst van Nike, waarmee je sportprestaties kunt meten en vastleggen. Nike+ werkt met speciale accessoires zoals een sporthorloge, schoensensor en de sportarmband Nike+ Fuelband, maar ook met iPhone en iPad. Deze tip legt uit wat de mogelijkheden zijn.

Vroeger: schoensensor voor Nike+

nike-plus-ipod-nano-shoes-top-viewOm Nike+ te kunnen gebruiken had je vroeger een schoensensor nodig. Die maakt verbinding met de ontvanger in iPhone en iPod en meet dankzij een druksensor het aantal stappen. Als de bijbehorende app weet hoeveel centimeter je per stap aflegt, kan met deze informatie de totale afstand en de snelheid worden berekend. Maar deze oplossing heeft een aantal nadelen:

  • Het is niet erg nauwkeurig. Je moet precies weten hoe groot de stappen zijn die je neemt.
  • Je moet speciale hardloopschoenen kopen met een uitholling in de zool. Die sportschoenen zijn alleen verkrijgbaar bij Nike.
  • Eventueel kun je de schoensensor ook met een speciaal houdertje aan de schoenveters vastmaken. Dat maakt de meting minder betrouwbaar en bovendien loop je kans dat je de sensor kwijtraakt.
  • Het kost geld: de losse schoensensor kost €20, een pakket met schoensensor en ontvanger voor oudere iPods kost €30.

nike ipod kitVoor de iPod touch tweede generatie en iPhone 3GS en latere modellen heb je geen ontvanger meer nodig. Deze toestellen hebben een ingebouwde Nike+ ontvanger. De sensoren zijn verkrijgbaar bij de Apple Store of bij winkels zoals Zalando. Let er dus op dat je het juiste product koopt:

Nu: apps voor Nike+

Omdat de iPhone een ingebouwde bewegingssensor en gps-chip heeft, kan hij nauwkeurig je beweging en locatie bepalen. Vandaar dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apps. Nike heeft een flinke collectie apps, waarmee je Nike Fuel kunt verdienen. Dit is een systeem waarbij je punten verdient door actief te sporten. De volgende apps zijn geschikt voor Nike+:

Speciale accessoires voor Nike+

Zoals je ziet heb je voor veel Nike-apps toch weer speciale accessoires of sportschoenen nodig. Voor fitness en basketballen zijn speciale schoenen vereist, voor het gebruik van de Fuelband-app heb je de speciale sportarmband nodig die moeilijk in Nederland verkrijgbaar is. Wil je gaan hardlopen, dan kun je in de Apple Store ook de speciale Polar-hartslagmeter aanschaffen (zie foto hieronder), die de data naar de Nike+ app stuurt.

polar hartslagmeter

Bij gebruik van accessoires moet je altijd een koppeling maken met je iPhone. Dit gebeurt meestal via Bluetooth; het tot stand brengen van de koppeling werkt op dezelfde manier als bij een Bluetooth-headset of ander Bluetooth-accessoire. De Nike-schoensensor werkt via een eigen draadloze technologie van Nike. Instructies op het scherm geven aan wat je moet doen.

Prestaties bekijken op Nike-website

Ongeacht welke accessoires of apps je gebruikt, je kunt alle prestaties bekijken op de website Nikeplus.com. Punten die je verdient worden omgerekend naar Nike Fuel, een maat voor de hoeveelheid energie die je hebt verbrand. Je kunt bijvoorbeeld bij de Nike+ Fuelband aangeven dat je elke dag een bepaalde hoeveelheid Nike Fuel-punten wilt behalen. Stel je de armband in op 3000 Nike Fuel-punten, dan geeft de armband aan of je wel genoeg lichaamsbeweging hebt gehad. Je hebt een account nodig om de Nike+ apps te kunnen gebruiken en om in te loggen op de website.

run nike plus websiteVia de website kun je ook mee doen aan uitdagingen (challenges). Dit zijn opdrachten om bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid kilometers te gaan hardlopen. Op de website zie je ook je meest recente hardlooprondjes, totalen, je doelen en je trainingsagenda. Door vrienden uit te nodigen kun je ook je prestaties vergelijken met anderen en elkaar uitdagen. Op de Nikeplus.com website kun je ook inloggen met je Facebook-account.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Apps
Onderwerpen hardlopen, nike, sport