Lavalier Microphone

Review dasspeld-microfoons voor iOS: Sennheiser ClipMic digital en Røde SmartLav+

Een vergelijkende review van de Sennheiser ClipMic digital en Røde SmartLav+: twee clipmicrofoons voor interviews, voice-overs en andere audio-opnamen. Door Adam Bazuin.

Lavalier Microphone
iPhones zijn de afgelopen jaren technisch steeds beter geworden. Elke nieuwe iPhone krijgt een betere camera, waarmee je tijdens het fotograferen en filmen mooiere beelden kunt vastleggen. Wil je goede audiokwaliteit voor je video, dan zul je echter een externe microfoon moeten kopen. Voor een interview, voice-over of andere videotoepassingen op je iPhone geeft een goede microfoon een nét wat professionelere indruk. De afgelopen jaren zijn er verschillende lavalier-microfoons (ook bekend als reversmicrofoon, dasspeldmicrofoon of clipmicrofoon) op de markt gekomen, die je kunt aansluiten op je iPhone of iPad. In deze review bespreken we er twee, in verschillende prijsklassen: de hoogwaardige Sennheiser ClipMic digital (€199 via Bax-shop.nl) en de betaalbare Røde SmartLav+ (€69 via dezelfde winkel). Welke van de twee biedt de beste audio-kwaliteit? En in welke opzichten verschillen ze nog meer van elkaar? Dat onderzoekt iCulture-verslaggever en professioneel cameraman Adam Bazuin!


lavalier-microfoons-review-ios

Sennheiser ClipMic digital

Sennheiser staat bekend als toonaangevend merk op het gebied van hoogwaardige microfoons. De ClipMic digital is hierop geen uitzondering. Je sluit de microfoon via de Lightning-connector aan op je iPhone, iPad of iPod touch. Handig, want zo blijft de 3,5 mm-uitgang vrij om het geluid live te beluisteren via een koptelefoon. Het kan ook een nadeel zijn, omdat de microfoon daardoor niet te gebruiken is met een Mac, PC of Android-apparaat. De ClipMic digital is ‘made for iPhone’, waarmee Apple garandeert dat het product optimaal met je iOS-device samenwerkt.

In een klein kastje aan het einde van de microfoonkabel wordt het analoge audiosignaal omgezet naar een digitaal 24bit/96kHz signaal. Sennheiser is voor deze techniek een samenwerking aangegaan met Apogee. Om audio in de hoogste kwaliteit op te nemen, adviseert Sennheiser om de Apogee MetaRecorder-app te downloaden. Deze is gratis te verkrijgen in de App Store. De app hanteert normaal gesproken een opnamelimiet van 60 seconden, die je kunt de-activeren via een in-app aankoop van €4,99. Door het aansluiten van de ClipMic digital wordt deze limiet echter kosteloos gedeactiveerd.

De app zit logisch in elkaar en werkt zonder problemen. Wel is het jammer dat je de audio alleen via e-mail en Dropbox kunt exporteren. We hadden graag een mogelijkheid voor AirDrop gezien.

De app biedt ondersteuning voor de Apple Watch. Hiermee kun je op afstand een opname starten of stoppen, bijvoorbeeld terwijl iemand anders de dasspeld-microfoon gebruikt. Voor het maken van een opname kun je elke app gebruiken die normaalgesproken ook toegang heeft tot de iOS-microfoon. Zo kun je met de standaard camera-app van Apple een video maken, waarbij het geluid wordt opgenomen met de reversmicrofoon. Als voorbeeld: het is ook mogelijk om een livestream op te zetten via Periscope, waarbij je live verslag doet via de microfoon. Vergeet je selfiestick niet! 😉

lavalier-microfoon-sennheiser-verpakking

Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: de microfoon zorgt voor een zuivere, heldere opname, die niet onderdoet voor een professionele ENG-microfoon. Verderop in dit artikel kun je onze testvideo bekijken, waar je de kwaliteit met eigen oren kunt beluisteren. De kwaliteit van de gebruikte materialen voelt goed aan. De kabel is een fractie dikker dan die van de Røde-microfoon, wat de levensduur kan verlengen. Ook is de kabel van Sennheiser 50 centimeter langer ten opzichte van Røde. Dit kan goed van pas komen wanneer je, bijvoorbeeld, een selfie-stick of statief gebruikt bij video-opnames.

De ClipMic digital wordt zeer compleet geleverd, met zowel een windkap van foam als metaal. Verder zijn er een microfoonclip en opbergtasje meegeleverd.

Pluspunten

 • Zuiver en helder geluid, zeer professionele kwaliteit
 • Audiopoort blijft vrij voor live meeluisteren
 • Solide, lange kabel
 • Handige gratis app met Apple Watch-ondersteuning

Minpunten

 • Alleen voor iOS-apparaten
 • Geen Airdrop-ondersteuning aanwezig in de opname-app
 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing meegeleverd

Cijfer: 9.0

Røde SmartLav+

Røde heeft in 2013 de eerste SmartLav aangekondigd, die een jaar later werd opgevolgd door de SmartLav+. In deze review testen we de laatstgenoemde. In tegenstelling tot de concurrent van Sennheiser, sluit je de SmartLav+ aan op de 3,5 mm-poort van je iOS-device. Hierdoor kun je niet tegelijkertijd meeluisteren met de microfoon, omdat de audiopoort immers al in gebruik is. Daardoor kun je de audio via de app minder nauwkeurig levelen. Wel heeft het als voordeel dat de SmartLav+ ook te gebruiken is voor je iMac, Android-smartphone en overige opname-apparatuur.

Bij de microfoon zit een duidelijke Engelstalige gebruiksaanwijzing. Er wordt met illustraties aangegeven hoe alles werkt. Je kunt precies zien hoe de microfoon in de microfoonclip geplaatst moet worden, iets wat bij Sennheiser minder overzichtelijk wordt weergegeven. Røde adviseert om het geluid op te nemen met de RØDE Rec-app. Deze kost €5,99 in de App Store, in tegenstelling tot de gratis app van Sennheiser en Apogee. De Røde-app heeft een beoordeling van slechts twee van de vijf sterren. Ook is de app niet aangepast voor het flat design van iOS 7 en iOS 8 en oogt daardoor wat gedateerd. We adviseren daarom een andere app te gebruiken voor het opnemen van audio. Bij onze vergelijkingsvideo, die hieronder te bekijken is, hebben we voor beide microfoons gebruik gemaakt van de Apogee MetaRecorder-app.

lavalier-microfoon-verpakking-rode

Het geluid van de SmartLav+ is prima en je hebt weinig last van omgevingsgeluid. We hebben de microfoon ook gebruikt voor onze review-video van de Apple Watch. Wanneer je de SmartLav+ vergelijkt met de ClipMic digital van Sennheiser, hoor je wel een duidelijk verschil. De Sennheiser biedt een voller geluid, dat realistischer klinkt en minder plat is. De kwaliteit van de behuizing en kabel zijn prima, maar niet zo goed als bij de ClipMic digital.

Het doosje van de Smartlav+ is meer dan de helft kleiner dan die van de ClipMic digital, maar bevat alles wat je nodig hebt: een microfoonclip, opbergtasje en windkap van foam. Wat we missen is de windkap van metaal, die wel bij de ClipMic digital is meegeleverd. De windkap van foam is echter prima voor een goede windonderdrukking, maar valt wel meer op door zijn formaat. Het is aan te raden om de windkap te gebruiken, om ruis van zowel de wind als bij het praten te voorkomen.

Pluspunten

 • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
 • Werkt ook met je Mac, PC of Android-device
 • Duidelijke illustraties in de gebruiksaanwijzing

Minpunten

 • Live meeluisteren is niet mogelijk (audiopoort is bezet)
 • Slechte app
 • Geen Nederlandse gebruiksaanwijzing meegeleverd

Cijfer: 7.5

laveliers-microfoons-verpakkingen

Video clipmicrofoons

Wil je het verschil tussen de microfoons met eigen oren horen? Luister dan naar onderstaande video, waar we beide microfoons testen op drie verschillende locaties.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Conclusie clipmicrofoons

Zoek je een product met de beste prijs/kwaliteit-verhouding, is de Røde SmartLav+ een goede keuze. De Sennheiser ClipMic digital biedt echter een nog betere kwaliteit. Je betaalt hier echter wel drie keer zoveel voor.

Kopen: