Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Als je geen fan bent van de AirPods of op zoek bent naar een draadloze koptelefoon met ruisonderdrukking, zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Zo bespraken we eerder al de Bose QuietComfort 35, een goede koptelefoon met een lange batterijduur en zeer goede ruisonderdrukking. Maar er zijn natuurlijk nog meer opties, zoals deze Sennheiser PXC 550 koptelefoon (€399). Ook deze heeft ruisonderdrukking, maar is ook nog voorzien van allerlei andere handige snufjes. Hoe bevalt deze koptelefoon? Wij hebben hem grondig getest.

Sennheiser PXC 500: ruisonderdrukking en meer

We hebben de afgelopen tijd drie koptelefoons uitvoerig getest. Behalve deze Sennheiser PXC 550, hebben we ook de Bose QuietComfort 35 en de Bowers & Wilkins P7 Wireless onder de loep genomen. Vooral Bose en Sennheiser zijn populaire merken voor koptelefoons, zo blijkt uit de iCulture peilt over merken koptelefoons. De drie geteste koptelefoons bevinden zich alledrie in de wat hogere prijsklasse rond de 400 euro. Voor dit model betaal je al snel €399, een fractie meer dan de Bose Quiet Comfort 35. Maar wat geldt voor de Bose, geldt ook voor deze Sennheiser: het model heeft een luxe uitstraling en is gemaakt van fijn materiaal.

Score

7.6

Sennheiser PXC 550

Sennheiser PXC 550

€399

Voordelen +

  • Strak design
  • Goed en helder geluid
  • Zelf in te regelen ruisonderdrukking
  • Prima batterijduur
  • Goed bedacht systeem voor aan en uitzetten

Nadelen -

  • Touch pad op oorschelp vereist gewenning
  • Niet alle geluidsstanden even goed
  • App niet zo geschikt voor muziekbediening

Design van de Sennheiser PXC 550

De Sennheiser PXC 550 ziet er op het eerste gezicht net zo uit als elke andere koptelefoon. Toch zijn wij wel erg gecharmeerd van het uiterlijk van deze Sennheiser. De oorschelpen van dit model zijn van mat plastic met een randje van geborsteld aluminium. Hierdoor zijn de oorschelpen niet helemaal egaal zwart, maar dat vinden wij juist een positief punt. Het subtiele zilverkleurige randje bij zowel de kussens als op de oorschelp zelf, zorgen voor een wat speelser uiterlijk. De kussens van de oorschelpen zijn van zacht leder, net als de gehele band die over je hoofd gaat. Dit geeft de Sennheiser een wat luxere uitstraling dan bijvoorbeeld de Bose QuietComfort 35, maar lang niet zo luxe als de Bowers & Wilkins P7. Terwijl de Bowers & Wilkins een meer authentieke uitstraling heeft door het aparte design, oogt de Sennheiser meer als een standaard koptelefoon.

Het gewicht van deze Sennheiser is behoorlijk licht. Deze koptelefoon weegt slechts 230 gram en is daarmee de lichtste koptelefoon van de drie die wij getest hebben. Het draagcomfort is daardoor goed, mede dankzij de vorm van de oorschelpen. De oorschelpen lopen qua vorm van breed naar smal, vergelijkbaar met de vorm van je eigen oorschelpen. Hierdoor passen ze mooi over je oren, zodat de koptelefoon niet drukt op je eigen oorschelpen.

Het strakke uiterlijk komt ook deels doordat er nagenoeg geen knoppen op de koptelefoon zitten. Alleen de rechter oorschelp heeft een kleine knop om de geluidsmodus mee in te stellen en een schakelaar om de ruisonderdrukking te regelen. Op deze rechter oorschelp zit ook de microUSB-aansluiting om de koptelefoon mee op te laden. Tot slot zit er bovenop nog een hele kleine schakelaar om te wisselen tussen Bluetooth en bedraad luisteren. Deze laatste schakelaar zit slim verstopt achter de beugel die om de oorschelp heen zit, dus tijdens het dragen is deze niet eens zichtbaar. Het voordeel daarvan is dat je hem ook niet per ongeluk kunt omzetten, wat een slimme designkeuze is.

De koptelefoon is bovendien vrij compact. Door de oorschelpen een kwart slag te draaien (waarmee je hem ook meteen uitschakelt), kun je de koptelefoon in elkaar vouwen. Hierdoor berg je de koptelefoon makkelijker op in de bijgeleverde hoes, al wordt hij nooit zo klein dat je hem zo in je jaszak stopt. Het draaimechanisme is in ieder geval slim bedacht, helemaal omdat je daar dus ook meteen de koptelefoon mee uit- en inschakelt, waarna hij automatisch verbinding maakt met het gekoppelde apparaat.

Koppeling van de Sennheiser PXC 550

Het koppelen van de Sennheiser aan bijvoorbeeld je iPhone is zo gepiept. Zorg ervoor dat de schakelaar op de koptelefoon op Bluetooth staat en hou de knop voor de geluidsmodus op de rechter oorschelp ingedrukt. Er licht een aantal lampjes op om aan te geven dat de koptelefoon in de pairing modus staat. Ga in je iPhone, iPad of Mac naar de Bluetooth-stand en selecteer daar de koptelefoon. We hadden tijdens het gebruik van de koptelefoon geen last van wegvallende verbinding, omdat deze altijd stabiel was.

Het koppelen aan een Mac was wel iets lastiger, omdat de koptelefoon niet direct goed te herkennen was. Op de iPhone verschijnt in het Bluetooth menu Headset, maar op de Mac was dit minder makkelijk te herkennen. Als de koppeling eenmaal gemaakt is, wissel je moeiteloos tussen de verschillende apparaten.

CapTune-app van Sennheiser.

Als je de koptelefoon ook aan je iPhone gekoppeld hebt, dan kun je gebruikmaken van de bijbehorende CapTune-app. Met deze app kun je je muziek bedienen, maar wij vinden het een stuk eenvoudiger om dit gewoon via de Muziek-app te doen. Als muziekspeler is de CapTune-app niet de meest eenvoudige app, maar je kunt hem wel gebruiken om de koptelefoon verder in te stellen. Je past daarin allerlei waardes aan of kiest uit verschillende genres, zodat de muziek beter klinkt bij de muziek die je luistert. Je kunt de app dus vooral gebruiken als je wat zaken aan het geluid wil aanpassen, maar als muziekspeler is deze niet aan te raden.

Geluidskwaliteit Sennheiser PXC 550

Belangrijk in een koptelefoon is uiteraard de geluidskwaliteit. We hebben voor het geluid ook hulp ingeschakeld van onze audiotester Maurice Hooijmans. Hij noemt de geluidskwaliteit goed, maar niet het beste van de drie koptelefoons die wij getest hebben. Er zitten een aantal leuke extra’s op de koptelefoon die de geluidskwaliteit aanpassen. De knop op de rechter oorschelp laat je wisselen tussen drie standen. Deze Effect Mode heeft een stand voor Club, Speech en Movie. De Club-stand geeft de koptelefoon extra diepte, doordat de bas harder klinkt. Bij bepaalde muziek zorgt dat voor een daadwerkelijk beter en voller geluid en komen ook de lage tonen beter tot hun recht. De Speech-stand is daarentegen minder geschikt voor muziek, maar is dan weer beter voor podcasts. Je moet dus vaak wisselen tussen deze standen, maar doordat dit werkt met de enige knop op de rechter oorschelp, is dit zo gebeurd.

Als je de koptelefoon gebruikt om films mee te kijken, is dit niet de allerbeste keuze. De speciale Movie-stand klinkt niet goed en is daarom niet aan te raden. Het geluid klinkt wat schel en heeft een galm, waardoor het minder prettig klinkt. Als je films wil kijken met deze koptelefoon, dan kun je dat het beste doen door de Effect Mode uit te schakelen. Deze koptelefoon ondersteunt bovendien aptX, wat betekent dat er ondersteuning is voor 16-bit audio. Dit staat ook wel bekend om cd-kwaliteit. Het probleem is echter dat de iPhone en iPad dit niet ondersteunen, waardoor dit voordeel van de koptelefoon wegvalt.

Ruisonderdrukking in de Sennheiser PXC 550

Een belangrijk onderdeel van deze Sennheiser is de aanwezigheid van ruisonderdrukking. De koptelefoon heeft aan de rechterkant een schakelaar waarmee je deze snel aan en uitzet. De ruisonderdrukking, door Sennheiser NoiseGard genoemd, is in twee standen in te stellen. De verste stand zet de ruisonderdrukking op maximaal. Dat betekent dat het geluid om je heen zoveel mogelijk gedempt wordt. Je bent niet helemaal afgesloten van de buitenwereld, maar het zorgt er wel voor dat je een stuk stiller naar je eigen muziek kunt luisteren. De andere stand laat je zelf de mate van noise cancelling instellen. Dit werkt echter alleen via de CapTune-app, waarin je met een regelaar een percentage voor NoiseGard in kunt stellen. Met de schakelaar op de koptelefoon kun je de ruisonderdrukking tot slot ook in z’n geheel uitzetten.

Het is een groot voordeel ten opzichte van de koptelefoon van Bose dat je de ANC (Active Noise Canceling) snel kunt uitschakelen met een eenvoudige schakelaar. Dit is dan ook de grote meerwaarde ten opzichte van die van Bose, omdat er gevallen zijn waarbij je liever niet de ruisonderdrukking ingeschakeld wil hebben, bijvoorbeeld als je buiten door de wind loopt. Het feit dat je niet door een menu in een app hoeft te bladeren om dit helemaal uit te schakelen, is een groot voordeel.

Het is even een gek moment als je deze draadloze koptelefoon op je hoofd zet met ANC aan. Je hebt het idee dat de wereld om je heen totaal stil gevallen is. Geen rijdende auto’s buiten of ander lawaai dat het luisteren naar muziek kan verstoren. Toch waren er ook gevallen waarbij ruisonderdrukking bij muziek een minder groot verschil maakte. Maar het feit dat deze draadloze koptelefoon ruisonderdrukking heeft dat net zo goed klinkt als een bekabelde koptelefoon, is een goede prestatie.

Bediening van de Sennheiser PXC 550

Deze Sennheiser-koptelefoon heeft daarnaast nog iets extra’s wat betreft de bediening. De rechter oorschelp heeft een aanraakgevoelig vlak. Hiermee kun je bijvoorbeeld het volume hoger of lager zetten, maar je kunt ook naar het volgende of vorige nummer springen. Vooral in het begin is dit heel erg wennen. De eerste keer dat we de koptelefoon opzetten, raakten we dit vlak per ongeluk aan waardoor de muziek ineens begon te spelen of het volume harder gezet werd. Je moet dus oppassen dat je dit stuk niet per ongeluk aanraakt en daarbij misschien wel ongewenst het volgende nummer afspeelt. Na enige gewenning komt het wel goed van pas, omdat je niet telkens je telefoon uit je zak hoeft te halen om de muziek te bedienen. Je kunt ook gebruikmaken van Siri door naar achteren te vegen en je vinger op de touch pad te houden. De koptelefoon heeft ook een microfoon, maar over de geluidskwaliteit waren we niet heel erg te spreken.

De koptelefoon wordt ook nog geleverd met de nodige bekabeling, zodat je ook bedraad naar muziek kunt luisteren. Qua geluidskwaliteit maakt dat geen verschil, maar de kabel bevat wel een afstandsbediening. Als je daar meer een fan van bent voor het regelen van je muziek, dan kan dat ook. Het nadeel is wel dat je met deze afstandsbediening het volume niet kunt regelen. Je kan alleen pauzeren en naar het volgende nummer gaan door twee keer op de knop te drukken.

Batterijduur Sennheiser PXC 550

De batterijduur van deze Sennheiser-koptelefoon is meer dan prima. Met een opgeladen koptelefoon kun je tot dertig uur muziek luisteren via een kabel. Draadloos is dit maximaal twintig uur. In beide gevallen gaat dit om het luisteren naar muziek met ruisonderdrukking aan. Een indrukwekkende batterijduur dus, helemaal omdat je hem in drie uur alweer volledig opgeladen hebt. Je hoeft daardoor ook eigenlijk nooit met een lege batterij te zitten, waardoor muziek altijd binnen handbereik is. Het enige nadeel is dat de oplaadkabel maar een ruime meter lang is. Met het opladen bij een computer is dat geen probleem, maar met bijvoorbeeld een powerbank is dit wat onhandiger.

Conclusie Sennheiser PXC 550

De Sennheiser PXC 550 is een meer dan prima draadloze koptelefoon. Het design is erg strak uitgevoerd en het draagcomfort is dik in orde. Het materiaal dat gebruikt is voor de oorschelpen geeft de koptelefoon een chique uitstraling. Door de kleine details is de koptelefoon niet helemaal zwart, wat zorgt voor een speelser uiterlijk. Belangrijk is natuurlijk ook de geluidskwaliteit en dat is goed geregeld. Muziek klinkt met deze Sennheiser prima. Via de bijbehorende app kun je allerlei equalizerinstellingen aanpassen, zodat je het geluid kunt instellen zoals je wil. De drie geluidsmodi die je rechtstreeks vanaf de koptelefoon kunt selecteren, zorgen voor de nodige variatie in de klank van het geluid. De Club-stand geeft aanzienlijk meer bas, wat bij bepaalde muziekgenre’s goed tot zijn recht komt. De Movie-stand is echter geen aanrader, omdat het geluid dan vrij schel klinkt.

De ruisonderdrukking is ook een groot voordeel van deze koptelefoon, mede doordat je dit zelf kunt aanpassen. Ook het in- en uitschakelen van ruisonderdrukking is een groot voordeel dankzij de schakelaar op de oorschelp. En over de oorschelp gesproken: het aanraakgevoelige vlak op de rechter oorschelp vereist in het begin wel wat gewenning. Met dit vlak kun je het volume aanpassen en muziek pauzeren en afspelen, maar is soms wel wat gevoelig. Als je er eenmaal aan gewend geraakt bent, is het echter wel een prettige manier om je muziek snel mee te bedienen.

De Sennheiser PXC 550 kost €399 en is daardoor wel een fractie duurder dan de Bose QuietComfort 35. Het gaat slechts om twee tientjes, dus qua prijs ontlopen de modellen elkaar niet veel. De Bowers & Wilkins P7 Wireless heeft dezelfde prijs als deze Sennheiser, waardoor het vooral een keuze is wat betreft smaak. Met deze Sennheiser weet je in ieder geval wel dat je een goede koptelefoon in huis haalt.