Als je professionele video’s wilt maken met je iPhone of podcasts maakt, dan is het belangrijk om een goede microfoon te hebben. Het bekende audiomerk Sennheiser heeft daarom een handmicrofoon gemaakt, die je kunt aansluiten op de Lightning-aansluiting van je iPhone of iPad: de Sennheiser HandMic Digital (€259).


In het verleden heb ik voor iCulture al wel eens microfoons van het merk IK Multimedia gereviewd. Dat merk richt zich op (betaalbare) iPhone-accessoires voor het opnemen van audio. De prijs-kwaliteitverhouding is prima, maar de iRig-microfoons komen qua geluidskwaliteit niet in de buurt van professionele opname-apparatuur.

Sennheiser HandMic Digital: kwaliteit met een prijskaartje

Sennheiser is in de televisiewereld zo ongeveer de standaard voor bijvoorbeeld lavalier-microfoons (dasspeldmicrofoons). Het bedrijf levert kwaliteit, maar daar betaal je uiteraard ook voor. De Sennheiser HandMic Digital kost namelijk 259 euro. Daarvoor krijg je een complete set met de microfoon, een tasje om hem mee te nemen en een tafelstandaard. Ook zitten er twee kabels bij: een lightning-kabel voor je iPhone en een USB-kabel zodat je hem ook aan een pc of Mac kunt hangen.

Het eerst wat opvalt, is dat de microfoon er precies hetzelfde uitziet als veel andere microfoons. Hij is gemaakt van aluminium en relatief zwaar, waardoor hij fijn in de hand ligt. De kabel sluit je via micro-USB aan op de microfoon en dek je vervolgens af met een speciaal kapje, zodat de aansluiting wordt beschermd. Verder zit er een LEDje in, dat gaat branden zodat je weet dat de microfoon het ook daadwerkelijk doet.

Zodra je de microfoon inplugt in je iPhone wordt hij direct herkend. Je kunt vervolgens een audio of camera-app naar keuze gebruiken om het geluid mee op te nemen (bijvoorbeeld Just Press Record). Er zit geen mogelijkheid om het opnamevolume te regelen op de microfoon zelf. Als je die mogelijkheid wilt hebben dan zul je een app moeten gebruiken die deze mogelijkheid beidt, waarover later meer.

Bekijk ook

Review: Just Press Record, geluidsopnames in een handomdraai

Met Just Press Record maak je in een handomdraai geluidsopnames op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Alle opnames worden daarbij gesynchroniseerd via iCloud Drive.

Sennheiser HandMic Digital

Geluidskwaliteit van de Sennheiser HandMic

De microfoon is zo gebouwd dat hij het geluid opneemt dat hij recht voor zich hoort. Omgevingsgeluiden worden zoveel mogelijk weggefilterd en dat doet hij erg goed. Ook het geluid dat het vasthouden van de microfoon kan veroorzaken, wordt zoveel mogelijk ondervangen. Dat is wel zo prettig voor een handmicrofoon waarmee je bijvoorbeeld buiten wilt opnemen.

Het geluid klinkt helder en warm en wat opvalt is dat de microfoon goed in staat is om om te gaan met uitschieters in het volume. Als je plots harder praat of lacht overstuurt hij in principe niet. Ook klinkt hij relatief goed als je te dichtbij komt of juist verder weg praat. Al moet ik er ook meteen bijzeggen dat hij het beste klinkt als je zo’n 15 centimeter van de microfoon praat. Als je dichterbij praat heb je kans dat je ‘popjes’ gaat horen in het geluid.

En dat is ook meteen het nadeel van een handmicrofoon: je moet er recht inpraten op de juiste afstand, dan klinkt hij geweldig. Praat je er langs of te ver weg, dan wordt het geluid meteen een stuk minder. Als ik hem vergelijk met andere microfoona klinkt hij ook in dat soort ‘slechte omstandigheden’ best goed, terwijl hij tegelijkertijd minder omgevingsgeluid opvangt dan die microfoons.

Het beste resultaat geeft de microfoon als je hem neerzet. De meegeleverde tafelstandaard is helaas veel te laag, waardoor je te ver voorover moet buigen of je over de microfoon heenpraat. Een tripod was een stuk beter geweest (en in principe kun je de microfoonklem ook zo op een ander statief schroeven).

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Groot gemis: koptelefoonaansluiting
De Sennheiser HandMic Digital heeft één groot nadeel: je kunt er geen koptelefoon op aansluiten. Veel microfoons met een Lightning- en/of USB-aansluiting hebben een koptelefoonaansluiting. Hierdoor kun je tijdens het opnemen meeluisteren of alles wel goed klinkt.

Omdat alle moderne iPhones van zichzelf geen koptelefoonaansluiting meer hebben en je Lighting-poort bezet is, kun je dus niet meeluisteren. Een gemiste kans als je het mij vraagt, want daardoor is de microfoon voor mij persoonlijk eigenlijk onbruikbaar in de praktijk. Draadloos meeluisteren is vanwege de vertraging die dan ontstaat geen optie.

Sennheiser HandMic Digital

Bijbehorende apps
Voor zijn mobiele producten werkt Sennheiser al langer samen met Apogee, dat gespecialiseerd is in digitale audio-techniek. De officiële bijbehorende app bij de HandMic Digital is dan ook van dat bedrijf: Apogee Maestro.

Met deze app krijg je de mogelijkheid om het volume van de microfoon te regelen en heb je toegang tot allerlei instellingen om het geluid aan te passen aan jouw wens. Dit zijn vrij geavanceerde instellingen die veel gebruikers links laten liggen, maar die professionals niet willen missen in een iPhone-microfoon.

 
 

In principe kunnen ook andere apps die dat ondersteunen het volume van de microfoon aanpassen, maar voor de meer geavanceerde instellingen ben je aangewezen op Apogee Maestro. Ook firmware-updates worden verspreid via de app.

Eventueel kun je de Apogee MetaRecoder gebruiken om geluid op te nemen. Deze opname-app heeft niet alle instellingen van Apogee Maestro, maar biedt wel een paar handige opnamefuncties. Je kunt bijvoorbeeld meerdere iPhones koppelen en samen een podcast op te nemen. Ook kun je de opname bedienen via je Apple Watch.

Score

7.5

Sennheiser HandMic Digital

Sennheiser HandMic Digital

€259

Voordelen +

  • Professionele geluidskwaliteit
  • Stevig en zwaar
  • Uitgebreide geluidsinstellingen mogelijk via speciale app

Nadelen -

  • Koptelefoonaansluiting ontbreekt
  • Geen volumeregeling op de microfoon
  • Meegeleverd tafelstatief is te laag

Conclusie Sennheiser HandMic Digital review

De Sennheiser HandMic Digital is een handmicrofoon met een hoge geluidskwaliteit die in lijn is met de prijs. Je kunt hem gebruiken voor zowel audio als video-opnames met je iPhone. Door de meegeleverde USB-kabel kun je hem daarnaast ook aansluiten op je Mac of pc. Het is jammer dat het volume alleen te regelen is via een app die dat ondersteunt en niet op de microfoon zelf. Een groter gemis is dat van een koptelefoonaansluiting. Dat maakt de microfoon voor veel audiovisuele professionals met een iPhone 7 of nieuwer onbruikbaar in de praktijk.