YouTube met verticale video.

YouTube toont (de meeste) verticale video’s nu eindelijk correct in iOS-app

De YouTube-app toont verticale video's nu meteen goed op je iPhone-scherm. Dat betekent dat je geen zwarte balken meer zien, in ieder geval bij de meeste verticale filmpjes die geüpload zijn.

YouTube met verticale video.
Verticale video’s zijn nu inmiddels zo de standaard geworden, dat YouTube er wel voor moest zorgen dat deze video’s goed weergegeven zouden worden. Vanaf nu worden deze verticale video’s in de YouTube-app op iOS zonder zwarte balken aan de zijkant getoond. Het geldt echter nog niet voor alle verticale video’s.

Verticale video’s op YouTube

Een aantal maanden geleden kondigde YouTube het vernieuwde uiterlijk voor haar apps aan. Tegelijkertijd liet het bedrijf weten dat de vernieuwde app meer rekening zou houden met verticale video’s. Op Android is dit inmiddels al enige tijd het geval, terwijl dit op iOS nog getest werd. Vanaf nu worden verticale video’s op de iPhone ook eindelijk meteen goed weergegeven. Zodra je een verticale video in de YouTube-app opent, wordt het meerendeel van de video al meteen zonder zwarte balken weergegeven. Het is niet nodig om eerst naar de schermvullende weergave te gaan, al kan dat uiteraard wel om ervoor te zorgen dat de video op een volledig scherm (en volledig verticaal) getoond wordt.

De nieuwe weergave geldt echter niet voor alle verticale video’s. Er zijn ook veel langwerpige video’s geüpload die eigenlijk gewoon horizontale video’s met gemonteerde zwarte balken zijn. Omdat de originele video niet verticaal is (maar alleen optisch verticaal gemaakt is), blijven deze video’s zwarte balken houden. Hier is verder helaas niets aan te doen, want er is geen mogelijkheid om handmatig op dit soort video’s in te zoomen.

Het is niet de eerste keer dat YouTube maatregelen genomen heeft om verticale filmpjes beter weer te geven. Twee jaar geleden werden deze video’s voor het eerst aangepast aan het scherm van je iPhone, mits je de schermvullende weergave geactiveerd had. Vanaf nu geldt dit dus meteen zodra je zo’n filmpje opstart, al geldt het zoals eerder gezegd dus niet voor elke video.

Verkleinde weergave aangepast
Zoals je wellicht al gemerkt hebt, heeft YouTube onlangs ook de verkleinde weergave van video’s aangepast. Voorheen werd een video in de rechter onderhoek verkleind weergegeven als je hem naar beneden veegde. Zodra je de video opzij veegde, werd hij afgesloten. Vanaf nu wordt zo’n video inclusief knoppen om te pauzeren onderaan het scherm afgespeeld. Afsluiten kan nu niet meer door opzij te vegen, maar op het kruisje te drukken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 december 2017, 8:41
Categorie Apps
Onderwerp youtube

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.