YouTube Kids

YouTube Kids vanaf begin 2019 in Nederland

Google gaat begin 2019 in Nederland de dienst YouTube Kids invoeren. Daarmee kunnen kinderen kijken naar filmpjes die zijn afgestemd op hun leeftijd.

YouTube Kids in Nederland

YouTube Kids verscheen in 2015 in de eerste landen en is inmiddels al in 44 landen beschikbaar. Kinderen kunnen de filmpjes kijken via een apart verkrijgbare app voor iPhone, iPad en Android. Google gebruikt algoritmes die met kunstmatige intelligentie bepalen of materiaal geschikt is voor kinderen. Er kan dus best eens iets tussen zitten dat ouders minder geschikt vinden. In het verleden is al wel eens gebleken dat er toch ongewenst materiaal doorheen glipte. Samen kijken kan dan de oplossing zijn, maar ouders kunnen er ook voor kiezen om alleen video’s af te spelen die door de menselijke selectie zijn gekomen..

Ondertussen woedt er een discussie of de Kijkwijzer ook moet gaan gelden voor video’s op YouTube. Het CDA is daar voorstander van, maar volgens Google is het onmogelijk. Wel zegt het bedrijf bezig te zijn met andere maatregelen om kinderen te beschermen tijdens het kijken. Zo kunnen ouders een tijdslot instellen in YouTube Kids, zodat ze niet uren achter elkaar naar filmpjes kijken. Ook kun je filters instellen, waardoor video’s met bepaalde onderwerpen niet in beeld komen bij de kinderen. Daarnaast heeft Google de Family Link-app uitgebracht, waarmee ouders kunnen controleren van kinderen uitvoeren op hun (Android-)smartphone. Hiermee kunnen ze het gebruik ook beperken.

Een van de zaken waarmee YouTube te maken kreeg is dat kinderen complotvideo’s kregen voorgeschoteld. Er zaten ook gewelddadige en seksueel getinte video’s in de kinderapp. Google beloofde daarna meer personeel aan te nemen voor menselijke selectie.

Zodra de YouTube Kids-app beschikbaar is lees je dat natuurlijk meteen op iCulture!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2018, 18:58
Categorie Apps
Onderwerpen kinderen, youtube

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.