YouTube Kids

YouTube Kids nu in Nederland: filmpjes voor kinderen van 3-12 jaar

Google heeft YouTube Kids in Nederland beschikbaar gesteld. Daarmee kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar kijken naar filmpjes die zijn afgestemd op hun leeftijd.

Update 5 februari: YouTube Kids is vanaf vandaag in Nederland beschikbaar, als aparte app voor iOS. Er zitten tekenfilms, educatieve video’s en kinderliedjes in, die met een kijklimiet zijn te beperken. De filmpjes zijn geselecteerd door YouTube uit het reguliere aanbod op de site. Per kind kunnen de ouders instellen welke filmpjes ze mogen zien en hoe lang ze de app mogen gebruiken. In de app zijn reclames te zien die zijn afgestemd op kinderen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 3 december 2018:

YouTube Kids in Nederland

YouTube Kids verscheen in 2015 in de eerste landen en is inmiddels al in 44 landen beschikbaar. Kinderen kunnen de filmpjes kijken via een apart verkrijgbare app voor iPhone, iPad en Android. Google gebruikt algoritmes die met kunstmatige intelligentie bepalen of materiaal geschikt is voor kinderen. Er kan dus best eens iets tussen zitten dat ouders minder geschikt vinden. In het verleden is al wel eens gebleken dat er toch ongewenst materiaal doorheen glipte. Samen kijken kan dan de oplossing zijn, maar ouders kunnen er ook voor kiezen om alleen video’s af te spelen die door de menselijke selectie zijn gekomen..


Ondertussen woedt er een discussie of de Kijkwijzer ook moet gaan gelden voor video’s op YouTube. Het CDA is daar voorstander van, maar volgens Google is het onmogelijk. Wel zegt het bedrijf bezig te zijn met andere maatregelen om kinderen te beschermen tijdens het kijken. Zo kunnen ouders een tijdslot instellen in YouTube Kids, zodat ze niet uren achter elkaar naar filmpjes kijken. Ook kun je filters instellen, waardoor video’s met bepaalde onderwerpen niet in beeld komen bij de kinderen. Daarnaast heeft Google de Family Link-app uitgebracht, waarmee ouders kunnen controleren van kinderen uitvoeren op hun (Android-)smartphone. Hiermee kunnen ze het gebruik ook beperken.

Een van de zaken waarmee YouTube te maken kreeg is dat kinderen complotvideo’s kregen voorgeschoteld. Er zaten ook gewelddadige en seksueel getinte video’s in de kinderapp. Google beloofde daarna meer personeel aan te nemen voor menselijke selectie.

Zodra de YouTube Kids-app beschikbaar is lees je dat natuurlijk meteen op iCulture!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 05 februari: YouTube Kids is nu beschikbaar in Nederland, we hebben dit artikel daarom aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 februari 2019 om 7:49
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.