Windows 95 is er vanaf nu als app voor je MacBook

Voel je nog wel eens wat nostalgie naar die oude glorietijden van Windows 95? Dan heeft ontwikkelaar Felix Rieseberg iets moois voor je: een appversie van de Microsoft-software.

Windows 95 werd in de loop van augustus 1995 uitgebracht en was een aanzienlijke verbetering voor het besturingssysteem. Velen denken dan ook nog met plezier terug aan die tijd. Dat moet ook Slack-ontwikkelaar Rieseberg gedacht hebben, die nu voor de gein een appversie van het systeem heeft uitgebracht.


Wat de app kan
Het populaire besturingssysteem van Microsoft verscheen al op de Apple Watch, op horloges met Android Wear en mobiele telefoons. Maar nu is het voor het eerst mogelijk om de boel als een app op je MacBook, Windows-apparaat of Linux-laptop te draaien. Ontwikkelaar Rieseberg heeft daarvoor de broncode vrijgegeven op Github.

Windows 95 app

Op Twitter biedt Rieseberg zijn excuses aan voor het maken van de app. “Ik heb Windows 95 in een Electron-app die nu op macOS, Windows en Linux draait verwerkt. Het is een verschrikkelijk idee dat verbazingwekkend goed functioneert. Het spijt me zo erg.”

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hoewel het geheel inderdaad verrassend goed werkt, ondersteunt de app niet alle functionaliteit van Windows 95. Zo is het niet mogelijk om verbinding met internet te maken. Zodoende kan je Internet Explorer wel opstarten, maar vervolgens geen webpagina’s bezoeken. Andere leuke Windows-toepassingen doen het gelukkig wel, waaronder Minesweeper, MS Paint en Wordpad.

Het geheel neemt nauwelijks ruimte op je laptop in. De app is slechts 129MB groot. Daarnaast neemt het geheel, ongeacht hoeveel programma’s je ook draait, hooguit 200MB werkgeheugen in beslag. Toeval is het trouwens niet dat de app nu beschikbaar is. Windows 95 werd namelijk op 24 augustus 1995 uitgebracht, waarmee het besturingssysteem vandaag zijn 23ste verjaardag viert.

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.