Windows 95 op Apple Watch

Omdat het kan: Windows 95 op een Apple Watch

Zou je Windows 95 werkend kunnen krijgen op een Apple Watch? Het blijkt te lukken, als je maar wel rekening houdt met één uur opstarttijd, blijkt uit deze video.

Windows 95 was ontworpen voor computers die heel wat minder krachtig waren dan de smartphones die we nu op zak hebben. Zou het niet haalbaar zijn om nog een stap verder te gaan en Windows 95 op een Apple Watch te installeren, zodat je de bekende Start-knop ook op je pols hebt? Nick Lee probeerde het.

Windows 95 op Apple Watch

Windows 95 op een Apple Watch

Lee haalde eerder ook al grapjes uit: hij verstopte zes jaar geleden een tethering-functie in een zaklamp-app, op een moment dat zoiets nog verboden was bij Apple. Tegenwoordig is het anders: met de Persoonlijke Hotspot-schakelaar deel je moeiteloos je internetverbinding met een iPad of MacBook.

Toch is het nog best lastig om een ander besturingssysteem op de Apple Watch te installeren (of te simuleren). Eerder probeerde al iemand Yosemite op een Apple Watch te simuleren.

De Apple Watch is een gesloten systeem, dus het is niet zo dat je zomaar even watchOS vervangt of een opdracht via de commandoregel invoert. Maar dat maakt het voor sommige mensen een extra uitdaging. Het blijkt dat je een WatchKit-app willekeurige code kunt laten laden, zelfs als het gaat om een x86-emulator. De code kun je op GitHub vinden. Voor de kenners: er is dus geen sprake van een virtuele machine, maar van een emulator.

Apple Watch is krachtig genoeg voor Windows 95

Technisch gezien zou de Apple Watch het trouwens aan kunnen: je hebt te maken met 8GB opslagruimte, 500MB RAM en een 520MHz processor. Vergelijk daarmee maar eens de systeemeisen van Windows 95:

  • Personal computer met een 386DX-processor of hoger (486 aanbevolen)
  • 4 MB geheugen (8 MB aanbevolen)
  • Typische vaste-schijfruimte vereist voor de installatie van Windows 95 op een schoon systeem: 50-55 MB de werkelijke behoefte, is afhankelijk van de functies die u wilt installeren.
  • Eén 3,5-inch high-density diskettestation
  • VGA of hogere resolutie (SVGA 256 kleuren aanbevolen)
  • Modem (vereist voor het gebruik van The Microsoft Network)

Optioneel waren trouwens: een Microsoft-muis of compatibel aanwijsapparaat, een modem of fax-modem en een geluidskaart en luidsprekers.

Motortje voor digitale kroon

Het werkend krijgen van Windows 95 op de Apple Watch bracht nog wel wat unieke problemen met zich mee. Lee moest een klein motortje aan de digitale kroon van de Apple Watch bevestigen, om te zorgen dat het bleef ronddraaien tijdens het opstartproces. Dat duurde namelijk een uur. Maar toen het eenmaal gelukt was kon Lee zijn cursor bedienen door heel voorzichtig te bewegen. Het biedt eigenlijk meer functionaliteit dan je vooraf zou denken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2016, 10:28
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, windows

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.