Facebook en WhatsApp

Persoonlijke dingen delen we steeds vaker via WhatsApp dan via Facebook

Nederlanders laten Facebook steeds vaker links liggen als het op het delen van foto's en video's aankomt. WhatsApp wordt juist steeds populairder, zo blijkt uit onderzoek.

Facebook en WhatsAppUit een marktonderzoek van Multiscope blijkt dat steeds meer Nederlanders WhatsApp gebruiken om berichten, foto’s en video’s met mensen te delen. Voorheen werden deze dingen vaker via Facebook (link) gedeeld, maar dat sociale netwerk wordt steeds meer een plek om nieuws en linkjes naar grappige berichten te delen. Voor het delen van persoonlijke informatie gebruiken Nederlanders liever een kleinere chatgroep in WhatsApp (link).

Het onderzoek is uitgevoerd onder 7.677 Nederlanders. Daaruit blijkt dat Facebook nog steeds het populairste sociale netwerk is in het algemeen. Driekwart (76%) van de respondenten heeft een profiel op Facebook, 68% heeft een profiel op WhatsApp.

Naast Facebook en WhatsApp hebben veel mensen ook een account op LinkedIn (45%), YouTube (31%) en Twitter (28%).

Foto’s delen? Daar gebruiken we WhatsApp voor

Er zijn dus minder mensen met een WhatsApp-account, maar toch blijkt dat er via WhatsApp veel meer foto’s worden gedeeld dan via Facebook. Dit is vooral te danken aan jongeren in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar. Zij delen op WhatsApp gemiddeld 17 foto’s per maand, terwijl ze op Facebook maar 2,5 foto per maand delen. Op WhatsApp is het gemakkelijker om iets te delen met een kleinere, specifieke groep, terwijl Facebook het imago heeft dat je meteen alles met al je vrienden deelt (hoewel je daar ook kleinere groepen kunt maken).

Nieuwsberichten worden wel vaker doorgestuurd op Facebook. Gemiddeld deelden de respondenten 3,9 linkjes per maand via Facebook en 2,2 linkjes via WhatsApp. Voor het delen van foto’s kiest maar liefst 72% het liefst voor de chat-app met het groene logo.

WhatsApp vervangt Facebook marktonderzoek

De deelnemers verwachten dat ze in 2016 WhatsApp nog vaker zullen gebruiken, terwijl Facebook langzaam maar zeker steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. De beslissing van Facebook om WhatsApp in februari 2014 over te nemen voor 19 miljard dollar lijkt dan ook een goede te zijn geweest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 december 2015, 11:11
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, nederland, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.