TV-app op LG-televisie.

Nieuwe wet verplicht verkopers om software-updates te leveren voor digitale producten

Goedgekeurd door Eerste en Tweede Kamer
Nederland heeft een nieuwe wet, waardoor verkopers verplicht zijn om ervoor te zorgen dat digitale apparaten en diensten werkend en veilig blijven. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie dus bij de verkoper.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 april 2022: Deze wet wordt op woensdag 27 april van kracht. Nederlandse verkopers zijn vanaf die datum verplicht om software-updates te leveren voor de producten die ze verkopen. Dit geldt ook voor software, zoals apps en games. Hoe lang verkopers de updates moeten leveren hangt af van het product. Zo moet een slimme wasmachine langer updates ontvangen dan een smartwatch. De nieuwe wet geldt voor talloze apparaten, van smartphones, smartwatches, printers en smart-tv’s tot babyfoons. De ACM is toezichthouder op de wet.


De verplichting is onderdeel van een EU-richtlijn die vanaf nu als Nederlandse wet is ingevoerd. Het is niet verplicht om nieuwe features uit te brengen, maar er moet wel beveiligingsupdates geleverd worden. De wet gaat op woensdag 27 april in. Daarnaast berust de bewijslast vanaf die datum langer bij de verkoper, als een product defect raakt. Nu is het nog zo dat verkopers de eerste zes maanden moeten aantonen dat het product deugdelijk is geleverd, vanaf woensdag is die termijn verlengd naar een jaar.

De wet werd eind 2019 ingediend en werd in februari aangenomen door de Tweede Kamer. Op 19 april ging ook de Eerste Kamer akkoord. Tegenstemmers waren PVV, FVD en Fractie-Frentrop.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke bericht van 3 februari 2022.

Tweede Kamer akkoord met wetswijziging voor leveren van updates

Hoe lang mag je van een digitaal product verwachten dat deze mee gaat en ondersteuning krijgt met beveiligingsupdates? Daar is regelmatig discussie over. Qua iPhones biedt Apple de laatste tijd steeds langer ondersteuning. Afgelopen september bracht Apple nog iOS 12.5.5 voor onder andere de iPhone 5s uit 2013 uit. Maar er zijn tal van andere fabrikanten die het minder nauw nemen met de ondersteuning. Een nieuwe wetswijziging moet hier verandering in brengen, al wordt de verantwoordelijkheid niet bij de fabrikant gelegd.

In een nieuwsbericht laat de overheid weten dat de Tweede Kamer ingestemd heeft met de wetswijziging. In deze wetswijziging, die ingediend is door minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming en Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, staat dat consumenten recht krijgen op software- en beveiligingsupdates bij slimme apparaten als smart-tv’s, smartwatches, printers, camera’s, babyfoons en andere soortgelijke producten. Behalve voor deze slimme apparaten, geldt het ook voor streamingdiensten en andere digitale content, zoals apps en games.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Maar hoe lang heb je dan als consument recht op het ontvangen van updates, als de wetswijziging aangenomen wordt door de Eerste Kamer? Dit gaat op basis van proportionaliteit. De levensduur is daardoor afhankelijk van wat redelijk is voor de consument. Dat hangt onder andere af van de verkoopprijs en het type product.

Verkoper verantwoordelijk, maar hoe?

Maar het opmerkelijke is dus dat de verantwoordelijkheid voor het leveren van updates ligt bij verkopers en handelaren. Als jouw nieuw gekochte televisie na twee jaar geen updates meer krijgt, kun je daardoor in theorie aankloppen bij de winkel waar je hem gekocht hebt. Hoe die afhandeling dan in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Dergelijke updates worden namelijk altijd geleverd door de fabrikant. De wetswijziging zou ervoor kunnen zorgen dat verkopers alleen nog maar producten van gerenommeerde merken verkopen, die doorgaans langer updates leveren dan goedkopere merken.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat er in 2024 andere extra minimumeisen voor fabrikanten komen.

Omkering bewijslast verlengd naar één jaar

Tegelijkertijd betekent het wetsvoorstel ook dat de duur van de zogenaamde omkering bewijslast verlengd wordt van zes maanden naar één jaar. Volgens deze regeling moet de verkoper bij een niet werkend product binnen een jaar aantonen dat het product bij verkoop niks mankeerde. Kopers worden door deze wijziging dus langer beschermd.

Dat het wetsvoorstel nu goedgekeurd is door de Tweede Kamer, betekent niet dat het er ook definitief komt. De wet moet ook nog langs de Eerste Kamer. Stemmen ook zij ermee in, dan wordt overgegaan tot uitvoering. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 26 april: Deze wet wordt vanaf 27 april 2022 actief.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.