iPhone X portretlicht

Zo werken de camera’s van de iPhone X

De iPhone X heeft een dubbele camera aan de achterkant en een speciale TrueDepth-camera aan de voorkant. Hoe werken die en wat kun je er mee?
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Met de iPhone X zet Apple opnieuw grote stappen als het gaat om de cameratechnologie in smartphones. De dubbele camera aan de achterkant is weer een stapje beter geworden ten opzichte van die in de iPhone 7 Plus en iPhone 8, onder meer dankzij beeldstabilisatie voor beiden lenzen. De echte innovatie zit echter in de TrueDepth-camera aan de voorkant. Wat kun je ermee?

iPhone X camera

Dubbele camera aan de achterkant
Laten we eerst even kijken naar de dubbele camera aan de achterkant van de iPhone X. Die camera bestaat, net zoals bij de iPhone 7 Plus en iPhone 8 Plus, uit twee lenzen die beide 12 megapixel beelden kunnen vastleggen. Het gaat om een groothoeklens met een diafragma van f/1.8 en een telelens met een diafragma van f/2.4. Hoe lager deze waarde, hoe beter, want hoe meer licht de lens kan opvangen.

Ter vergelijking: bij de iPhone 7 Plus en 8 Plus is het diafragma van de telelens f/2.8. De telelens in de iPhone X is dus lichtgevoeliger dan die in zijn voorganger en zal het daardoor beter doen bij weinig licht.

Daar komt bij dat beide lenzen optische beeldstabilisatie hebben. Dit zorgt ervoor dat trillingen worden opgevangen tijdens het filmen en fotograferen, waardoor je een stabieler beeld krijgt. Dit heeft zeker in het donker een groot voordeel; dan is de sluitertijd van de camera namelijk langer om genoeg licht binnen te krijgen. De combinatie van de lichtgevoeligere telelens en de optische beeldstabilisatie gaat dus zorgen dat je, zeker in het donker, betere foto’s kunt maken.

Daar komt bij dat Apple een nieuwe beeldsignaal­processor heeft gemaakt voor de iPhone X. Deze herkent objecten en activiteiten (zoals mensen en beweging) terwijl je bezig bent met het maken van de foto, waardoor de foto tijdens het maken wordt geoptimaliseerd. Ook zorgt hij voor brede kleur­registratie, snellere autofocus en betere HDR‑foto’s, belooft Apple.

iPhone X foto

Portretmodus
Het feit dat de camera twee lenzen heeft, zorgt ervoor dat je optisch kan zoomen. De telelens laat alles twee keer zo dichtbij komen als de groothoeklens, zonder verlies van kwaliteit. Verder inzoomen kan natuurlijk ook, maar dat gaat digitaal en zorgt dat je inlevert op beeldkwaliteit. De dubbele lens maakt ook de portretmodus mogelijk. Door beide lenzen tegelijk een foto te laten nemen, kan het verschil in afstand tussen objecten op de foto worden bepaald. Op basis hiervan kan kunstmatige intelligentie de achtergrond onscherp maken, terwijl een gezicht wel scherp is.

iPhone X portretlicht

Nieuw is daarbij portretbelichting, waarbij je de belichting van een portretfoto achteraf kunt aanpassen. Dankzij de beelden van de twee lenzen analyseert Apple de verschillende onderdelen van een gezicht en de omgeving. Het stelt eigenlijk een heleboel punten vast en van al deze punten kan het de belichting vervolgens softwarematig aanpassen. Als gebruiker hoef je niks te doen, behalve te bepalen welk type verlichting je wilt toepassen.

Meer over de TrueDepth camera in de iPhone X lees je in ons aparte artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2017, 11:17
Categorie iDevices
Onderwerpen camera, fotografie, iPhone X
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.