Waar en hoe kun je de iPhone kopen? Wat kost de iPhone?

De Amerikaanse versie van de iPhone begint nu de simlock is gekraakt en gratis beschikbaar is steeds interessanter te worden voor mensen die niet willen wachten. IPhoneclub.nl zet de kosten en verkrijgbaarheid overzichtelijk en geactualiseerd op een rijtje.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We krijgen momenteel enorm veel vragen via de e-mail en in de reacties waar je de iPhone kunt kopen (in Nederland en Amerika) en wat een goede prijs is voor de iPhone. We hebben hier al een tijdje een aparte FAQ-pagina “iPhone kopen” voor, maar voor de volledigheid vind je hieronder ook nog eens alle opties geactualiseerd en overzichtelijk bij elkaar gezet.

iPhone kopen in Nederland

Lees ook ons meest recente artikel iPhone kopen in Nederland: iPhone prijzen en bijkomende kosten voor meer informatie over het kopen van de iPhone in Nederland.

Verkrijgbaarheid

In Nederland is de iPhone nog niet verkrijgbaar. De verwachting is dat we pas in de loop van 2008 in Nederland de iPhone kunnen kopen. Op dit moment kun je alleen terecht bij een Amerikaanse Apple Store of een van de vele AT&T-winkels verspreid over Amerika. In het najaar is de iPhone vermoedelijk ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk te koop.

Kan ik de iPhone in de VS kopen?

Je kunt het toestel los in de VS kopen. Houd er rekening mee dat er een simlock op de iPhone zit (zie verder) en dat er extra kosten bijkomen, zoals salestax, invoerrechten en verzendkosten (indien opgestuurd). Als je de iPhone meeneemt uit Amerika, moet je in totaal op de volgende bedragen rekenen (prijspeil 12 september 2007):

  • (Laten) meenemen uit de VS, niet aangeven bij de douane: 289,42 euro ($399 dollar);
  • (Laten) meenemen uit de VS, wel aangeven bij de douane: 354,53 euro;
  • Gepakt worden door de douane: 547 euro.

Prijzen van de Apple iPhone

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar in de VS kost de iPhone $399 voor het 8GB-model. De 4GB iPhone wordt niet meer geleverd.

Moet ik een verplicht abonnement afsluiten?

Nee, dat hoeft niet. Bij aanschaf van de iPhone krijg je er een niet-geactiveerde simkaart van AT&T bij. Normaalgesproken zul je deze simkaart via iTunes moeten activeren voor het AT&T-netwerk en kies je dan pas voor welk abonnement je kiest. Die stap kun je dus overslaan. Zie hiervoor verder ook over de simlock.

Zit er een simlock op de AT&T-versie van de iPhone?

Ja, er zit een simlock op, waardoor je alleen de simkaart van AT&T kunt gebruiken. Gelukkig zijn er al diverse mogelijkheden om de simlock te verwijderen. De makkelijste en goedkoopste (gratis!) is de iPhone Dev Team software-unlock. Andere oplossingen zijn de Supersim (alleen voor Nederlandse T-Mobile-simkaarten), de Turbosim (zeer moeilijk verkrijgbaar) en er is ook een hardware-unlock waarbij je goed moet kunnen solderen.

iPhone kopen via een veilingwebsite

Wil je nu al de iPhone kopen en ga je niet zelf naar Amerika of heb je daar geen familie, kennissen of vrienden, dan kun je nu al terecht op eBay (zoekactie: iPhone) of Marktplaats (zoekactie: iPhone). Pas wel op voor woekerprijzen: een 8GB iPhone kost inclusief invoerheffingen en verzendkosten ongeveer 400 euro (prijspeil 12 september 2007: iPhone €289, invoerheffingen/douane €65, verzendkosten ong. 45 euro). Alles boven de 400 euro is dus pure winst voor de verkoper. Controleer bij eBay uiteraard goed de verkopersreputatie en probeer bij Marktplaats te regelen dat je de iPhone eerst kunt komen bekijken. Zoek vantevoren ook op het e-mailadres of de naam van de verkoper in Google om te kijken of deze niet eerder bij verdachte transacties betrokken is geweest. Neem ook een kijkje op internetoplichting.nl; een forum die zich bezighoudt met Marktplaats-fraude. Gebruik daar ook eerst de zoekfunctie! Als laatste: betaal nooit vooraf!

We kunnen je helaas niet vertellen welke kopers te vertrouwen zijn. Gebruik dus gewoon je gezonde verstand voordat je tot aanschaf overgaat.

Daarnaast zijn er een aantal websites die intekenlijsten hanteren, maar wij hebben onze vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze intekenlijsten en vragen ons af waarom je nu al zou intekenen voor een apparaat dat pas in 2008 in Nederland te koop is. Als je echt zo graag de iPhone wilt hebben, zijn er wel andere manieren. We vermoeden dat de meeste intekenlijsten zijn bedoeld om mee te liften op de hype en om spamadressen te verzamelen.

De iPhone is nogal duur. Kan ik bij een (nieuw) abonnement korting krijgen?

Over de operator die in Nederland de iPhone gaat verkopen is nog niets bekend, dus ook niet over mogelijke kortingen. Wel kan al worden gezegd dat het erg onwaarschijnlijk is dat de iPhone goedkoper zal worden bij een telefoonabonnement, omdat Apple dat prijsmodel (telefoonsubsidie) niet zit zitten en ze hier ook in Amerika met AT&T vanaf hebben gezien.

Meer lezen

Lees ook ons meest recente artikel iPhone kopen in Nederland: iPhone prijzen en bijkomende kosten voor meer informatie over het kopen van de iPhone in Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

339 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.