KLM-vliegtuig

Vliegverbod voor 15-inch MacBook Pro uit 2015

De vliegautoriteit FAA heeft een verbod op de 15-inch MacBook Pro met Retina Display uit 2015 aangekondigd. Het gaat om een model dat al was teruggeroepen vanwege brandgevaar. Deze MacBook beschikt over een slechte accu.

Bij je volgende vliegreis moet je niet alleen je Galaxy Note 7 thuislaten. Ook de MacBook uit 2015 komt er niet meer in. De FAA neemt nu een extra stap door het apparaat officieel te verbieden op vluchten, zowel in de cabine als in het laadruim. In feite zijn alle apparaten waarin een teruggeroepen lithium-gebaseerde accu is gebruikt, verboden om mee te nemen in een vliegtuig. Begin juli werden de luchtvaartmaatschappijen al geïnformeerd over de accu’s in sommige MacBooks en nu volgt er een officiële mededeling.


Het is voor de luchtvaartmaatschappijen alleen wat lastig te herkennen. Voor de Galaxy Note 7 gold een algemeen vliegverbod: geen enkel exemplaar mocht worden meegenomen op een vlucht. Maar bij de MacBook Pro is het wat ingewikkelder. Niet alleen lijken alle MacBooks op elkaar, voor iemand die er niet in thuis is, maar een teruggeroepen 15-inch MacBook Pro uit 2015 is niet te onderscheiden van een soortgelijk niet-teruggeroepen exemplaar dat eveneens uit 2015 dateert en een 15-inch Retina-scherm heeft. Volgens Apple gaat het om maar een beperkt aantal exemplaren. In juni 2019 werd een terugroepactie voor de 15-inch MacBook aangekondigd. Beschik je over zo’n exemplaar, dan kun je je de accu gratis laten vervangen – en dat is mooi meegenomen want na vier jaar ben je wel aan een nieuwe accu toe.

KLM-vliegtuig

In Europa zal reisorganisatie TUI bij de gate en voor vertrek de informatie omroepen. Mensen zullen zelf even moeten controleren of ze met een getroffen MacBook te maken hebben: dat kan via de supportpagina, waar je je serienummer kunt intikken. Op dezelfde manier kun je op het vliegveld ook (proberen) om lastig doend beveiligingspersoneel te overtuigen dat er met jouw MacBook niets mis is.

Er gaan overigens geruchten dat de 15-inch MacBook gaat verdwijnen en zal worden opgevolgd door een 16-inch model, dat we later dit jaar kunnen verwachten.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple trekt de stekker uit 15-inch MacBook Pro'

Apple stopt binnenkort mogelijk met de 15-inch MacBook Pro. Maar geen paniek, want de opvolger staat al in de startblokken. Een analist beweert dat de nieuwe 16-inch MacBook Pro het vorige model vervangt. Bovendien is er meer bekend over de specs van het grotere model.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De 2021-modellen zijn er in 14- en 16-inch en voorzien van de M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Ook hebben deze modellen een gloednieuw design en miniLED-display. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.