Met de ThuisMeten-app hoef je niet meer voor controle naar het ziekenhuis

Met de ThuisMeten-app kunnen chronisch zieke patiënten zelf metingen uitvoeren en doorsturen naar hun arts of ander zorgverlener. Dat scheelt weer reizen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPad met ThuisMeten-app

Medische apps kun je niet zomaar invoeren in Nederland. Je zult een CE-markering als medisch hulpmiddel moeten aanvragen en daar komt veel papierwerk bij kijken. Vandaar dat de meeste gezondheidsapps zich vooral profileren als ‘handig om meer inzicht te krijgen’ en niet zozeer als een medisch hulpmiddel. De app Thuismeten (link) is daarop een uitzondering. Deze app werd vandaag bijgewerkt naar versie 1.5 en is daadwerkelijk bedoeld voor artsen, die op afstand de gezondheidswaarden van chronisch zieke patiënten in de gaten willen houden.

ThuisMeten: medische gegevens delen met je arts

De app voorkomt dat patiënten voor periodieke controles naar het ziekenhuis moeten. Sommige patiënten moeten elke maand 30 kilometer afleggen, terwijl ze al heel ziek zijn. Zo’n meting duurt nog geen vijf minuten, dus het idee ontstond om hiervoor een app te maken. Het gaat daarbij om patiënten met COPD, hartfalen of hypertensie.

ThuisMeten-app

Helaas kun je niet zomaar op eigen houtje de app gaan gebruiken. ThuisMeten is alleen te gebruiken als jouw zorgverlener de app heeft voorgeschreven. Wellicht zul je dus wat bij je arts of ziekenhuis moeten lobbyen om te zorgen dat ook zij de app gaan invoeren. Patiënten krijgen de mogelijkheid om metingen thuis te doen. Dat kon natuurlijk al met bestaande bloeddrukmeters, connected weegschalen en andere gezondheidsapparatuur met bijbehorende app, maar die apparatuur is vaak niet geregistreerd als medisch hulpmiddel. Bij de ThuisMeten-app is dat wel het geval.

ThuisMeten werkt met bestaande apparatuur

ThuisMeten app op iPhoneFocusCura liet daarom de app ThuisMeten ontwikkelen door OneShoe. De app werkt overigens samen met bestaande apparaten die je ook makkelijk zelf kunt aanschaffen, zoals de Omron-bloeddrukmeter en de iHealth-weegschaal (ca. €130). De app stuurt de metingen via een beveiligde dataverbinding naar de zorgverlener. Bij afwijkende metingen ziet de arts meteen op een dashboard dat er iets aan de hand is en kan hij/zij direct contact opnemen. Patiënten hebben daardoor meer zelf controle en hoeven minder vaak naar de poli. Soms zijn zelfs ziekenhuisopnames helemaal niet meer nodig.

Tot nu toe zijn al meer dan 100.000 metingen verricht en is het bezoek aan de afdeling spoedeisende hulp gedaald met 28% bij instanties die ThuisMeten al gebruiken. Het aantal ‘ligdagen’ in het ziekenhuis is gedaald met 28%. Omdat de app bedoeld is voor een bijzondere doelgroep en gevoelige persoonlijke data bevat is extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en privacy. De app is genomineerd voor een Dutch Interactive Award.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.