Steve Jobs iPhone-launch

The Apple Archive verzamelt alles van Apple [update: veel video’s offline gehaald]

Afbeeldingen, video’s en nog veel meer
Duik je graag in het verleden? Wil je herinneringen ophalen uit de vroegere jaren van Apple? Dan ben je bij The Apple Archive aan het juiste adres. De onofficiële site heeft een flinke berg aan afbeeldingen, video's, presentaties en meer verzameld.

Update 25 januari: Apple heeft veel beeldmateriaal van the Apple Archive offline laten halen. De initiatiefnemer van het archief kreeg via Vimeo honderden copyrightclaims binnen. Op verzoek van Apple zijn heel veel video’s offline gehaald. Dat is erg jammer, want de site bevatte veel uniek beeldmateriaal en was bedoeld als een ode aan de vele naamloze designers, fotografen en anderen die Apple’s bekendste video’s, foto’s en ander marketingmateriaal hebben gemaakt.

Sam Henri Gold kreeg bericht van Vimeo dat er honderden copyrightschendingen zijn geconstateerd. Slechts bij drie meldingen wordt een account al offline gehaald. Dus we kunnen er vanuit gaan dat het video-archief voorgoed offline is. Er is op de site nog wel van alles te zien, zoals vrij onbekende marketingfoto’s en allerlei ander beeldmateriaal.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 15 januari.


De website The Apple Archive verzamelt allerlei beeldmateriaal van ruim 40 jaar Apple-geschiedenis. Of je nu op zoek bent naar die ene productafbeelding of de reclame van de Power Mac G4 Cube: deze website van Sam Henri Gold heeft het allemaal. De maker is jaren gestart met dit archief van Apple-materiaal en nu is de site helemaal live.

The Apple Archive: archief met foto’s, video’s en meer

Sam Henri Gold startte het project in 2017, toen het YouTube-kanaal EveryAppleAds offline gehaald werd. Op dit kanaal vond je allerlei oude Apple-reclames, maar om onduidelijke redenen ging het kanaal van de één op andere dag op zwart. Vorig jaar ging er een vroege versie van de site live, maar hij stuitte al snel tegen enkele technische problemen. De video’s zijn nu gehost op Vimeo, waardoor de kans een stuk kleiner is dat ze zomaar offline gehaald worden.

Het complete archief bestaat uit meer dan 15.000 bestanden. Op de startpagina van de website selecteer je eerst een decennium en daarna kies je een specifiek jaar. Met de zoekfunctie zoek je bijvoorbeeld naar een bepaalde video of een bepaald product. Er zijn zelfs complete WWDC-sessies te bekijken. Met bijna 1TB aan data ben je hier weken mee zoet.

The Apple Archive jaren kiezen.

Interessante video’s zijn bijvoorbeeld de rondleiding die Apple gegeven heeft ten tijde van de allereerste iPhone. Daarin zien we alle functies die er toen in zaten. Deze video werd ten tijde van de komst van het eerste model gepubliceerd en is dankzij dit archief weer te bekijken. Als je even rondsnuffelt door de website, merk je hoeveel tijd en energie de maker erin gestoken heeft. Al het materiaal is bovendien zonder watermerken te bekijken.

the Apple Archive 2007.

De maker hoopt dat Apple het archief in tact laat, omdat hij vindt dat de Apple-community een dergelijk archief verdient. Heb je zelf nog uniek beeldmateriaal dat nog niet in het archief te vinden is, dan kun je dit altijd via de website doneren. Ook financiële bijdragen worden gewaardeerd om de site draaiende te houden en de kosten te dekken.

Bekijken → The Apple Archive

Wil je nog meer geschiedenis? Bekijk dan de artikelen in onze eerdere reeks Apple-historie, waarin we allerlei interessante verhalen over de geschiedenis van Apple uitlichten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.