iPad Pro: typen op het toetsenbord.

‘De App Store staat kleinere app-ontwikkelaars in de weg’

Als we willen dat er meer iPad Pro-apps verschijnen, dan zal er iets moeten veranderen. Dit is in ieder geval de mening van verschillende prominente app-ontwikkelaars.

iPad-Pro-Apple-Pencil

Verschillende app-ontwikkelaars hebben zich uitgesproken tegen Apple’s iOS-App Store en de manieren waarop er geld verdiend kan worden met apps voor de iPad Pro. De opties ten opzichte van de Mac zijn te beperkt, en dat kan er voor zorgen dat we weinig iPad Pro-apps zullen zien. Vooral voor kleinere teams is het namelijk haast niet rendabel om iPad Pro-apps te maken.

Grote namen als Microsoft en Adobe komen er mee weg als ze gebruikers vragen om maandelijks te betalen voor hun diensten (zoals Office op de iPad Pro), maar voor kleinere, onbekende app-makers is dit een ander verhaal. Zij kunnen minder geld vragen voor software die op een desktop meer kan opbrengen. Ook kunnen ze bij de iPad Pro hun apps alleen via de officiële App Store aanbieden (waarbij ze een deel van de omzet moeten afstaan aan Apple) terwijl ze bij Mac-software wel de mogelijkheid hebben om hun apps via hun eigen website aan te bieden.

Makers Paper en Sketch spreken zich uit

Deze ergernissen bij ontwikkelaars zijn al langer aan de gang, maar nu veel makers van Mac-apps worden aangemoedigd om iOS-apps voor de iPad Pro te maken, bereiken ze een hoogtepunt. Onder meer de makers van Paper en Sketch geven in een artikel op The Verge aan wat hen dwars zit.

Zo laat Pieter Omvlee van Sketch weten dat het enorm lastig is om dure iOS-apps aan de man te brengen. Op de Mac kunnen gebruikers met een gratis trial een voorproefje krijgen van de software, zodat ze aan de hand daarvan kunnen bepalen of het programma het geld waard is. Een ander probleem is dat betaalde updates van apps ook niet werken voor iOS-apps. Sketch mag dan enorm populair zijn op de Mac, er komt geen versie naar de iPad Pro. Omlee legt uit waarom:

“Om onze app te verkopen in de iOS-App Store zouden we de prijs drastisch moeten verlagen, maar omdat we een niche publiek aanspreken kunnen we met die lage prijs nooit genoeg geld verdienen. De iPad Pro mag dan een mooi scherm hebben, maar er zijn meer dingen waar we rekening mee moeten houden.”

‘De App Store moet veranderen’

Ontwikkelaars vinden daarnaast dat de App Store een extra hindernis vormt tussen de ontwikkelaar en de gebruiker, wat vervelend kan zijn als gebruikers met problemen kampen. In zo’n geval laten ze een review van 1 ster achter en is het voor de ontwikkelaar te laat om een helpende hand te bieden.

Andere app-makers zijn wel bereid om een iPad Pro-app te ontwikkelen, maar de algemene conclusie is toch dat er iets moet veranderen. De iPad Pro (en de iPhone) komt steeds dichter bij een volwaardige computer wat mogelijkheden betreft, dus is het eigenlijk logisch dat je ook meer moet betalen voor geavanceerde software.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2015, 18:10
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen ipad pro, ontwikkelaars

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.