Tweetbot 2 Mac icon

Tweetbot 2 voor Mac: opnieuw ontworpen voor Yosemite

De Tweetbot-app voor de Mac heeft eindelijk een grote designupdate gekregen. Wat is er allemaal eigenlijk veranderd en wat heeft de update binnenkort allemaal in petto? Dat lees je natuurlijk in onze review.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tweetbot 2 Mac iconDe Mac-app van Tweetbot is voor veel power users nog steeds een lievelingetje, maar het inmiddels verouderde ontwerp lag niet iedereen even goed. Daar komt vanaf vandaag gelukkig verandering in: een grote 2.0-update geeft Tweetbot voor Mac een compleet nieuw uiterlijk, plus een reeks kleine, maar handige verbeteringen. De update is gratis voor bestaande Tweetbot-gebruikers, maar … er missen nog wel een paar functies waar we naar uitkijken.

Essentie van Tweetbot gelijk gebleven

Hoewel het design in Tweetbot 2 is vernieuwd, heeft ontwikkelaar Tapbots de essentie van de app niet veranderd. Het is nog steeds ‘gewoon’ een ontzettend krachtige Twitter-applicatie, met ondersteuning voor diensten zoals Instapaper en alternatieve fotodiensten zoals MobyPicture en Droplr. Gebruik je Tweetbot op de iPhone of iPad, dan kun je met behulp van Tweet Marker of iCloud je tijdlijn synchroniseren. Je hoeft dan nooit meer twee keer dezelfde tweet te lezen.

De Mac-versie van Tweetbot laat je ook makkelijk meerdere tijdlijnen naast elkaar bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld aan de linkerzijde tweets van mensen die je volgt, met rechts daarvan lijsten of specifieke zoektermen. Het zorgt ervoor dat je ontzettend veel op Twitter in de gaten kunt houden, maar tegelijk blijft de app compact. Wil je maar één tijdlijn? Dan is Tweetbot smal genoeg om naast andere apps te bekijken.

Tweetbot opnieuw ontworpen voor Yosemite

De nieuwe versie van Tweetbot op de Mac is even wennen. Het oude, wat log ogende design is ingewisseld voor een veel universeler alternatief, met vooral veel witte en donkergrijze vakken. Alle tweets in de tijdlijn worden op een witte achtergrond getoond, maar zodra je er één selecteert wordt de onderkleur zwart. Het selecteren van tweets was al langer in Tweetbot op de Mac mogelijk, maar de contrastkleur is nu veel duidelijker. Het is daarom makkelijker om je te concentreren op die ene specifieke tweet. Bij retweets wordt een kleine avatar getoond naast de naam van de retweeter.

Tweetbot 2 Mac nieuwe profielpagina Tweetbot 2 Mac foto's in tijdlijn

Tweetbot 2 Mac transparante zijbalkTweetbot’s nieuwe Mac-app zal gebruikers van de iOS-app bekend voorkomen: de kleurstelling, ronde avatars en het versimpelde knopdesign zagen we immers ook in Tweetbot 3 voor de iPhone. Een logische ontwikkeling: Tweetbot 3 was de grote iOS 7-update en Yosemite brengt het design van de Mac dichter naar iOS.

Toch heeft Tweetbot 2 voor Mac een paar unieke trekjes. De zijbalk van Tweetbot is bijvoorbeeld transparant (mits transparantie is ingeschakeld in de Systeemvoorkeuren van Yosemite), waardoor je apps en afbeeldingen achter Tweetbot onscherp kunt zien. Het effect is subtiel, maar het geeft wel een duidelijk gevoel van diepte binnen Yosemite. Heb je een Apple Trackpad of Magic Mouse, dan kun je over tweets vegen om ze te openen of een stap terug te gaan. De snelle veegbewegingen van Tweetbot voor iOS zijn er op de Mac nog niet, maar in plaats daarvan heb je toetsenbordsnelkoppelingen tot je beschikking. Met Cmd-R stuur je immers ook snel een bericht en met de letter F voeg je een bericht toe aan favorieten. Functies die al in de vorige versie van Tweetbot zaten, maar nog steeds snel werken.

Avatars zijn in Tweetbot 2 voor Mac rond in plaats van vierkant, maar dit is net als in de iOS-app optioneel. Met een vinkje in de app-instellingen kun je de originele fotovorm weer herstellen. De ronde afbeeldingen passen echter wel een stuk beter binnen de designfilosofie van Yosemite. Je ziet overal binnen het besturingssysteem cirkels terug, zoals in bijvoorbeeld de app-iconen binnen de dock.

Tweetbot 2 voor Mac

Ook het app-icoon is vierkant geworden in Yosemite, maar voor de fanatiekelingen die Tweetbot standaard in de Dock hebben opgenomen is het wel noodzaak dat je Tweetbot eerst afsluit, deze uit de Dock haalt en weer opnieuw erin plaatst. Een herstart van de Dock helpt waarschijnlijk ook, met het commando killall Dock.

Controle over beeld in Tweetbot

Je kunt in de nieuwe Tweetbot-update in één oogopslag zien welke gebruikers precies zijn geverifieerd door Twitter. Bij avatars in je tijdlijn staat af en toe een klein, blauw vinkje, net als op de website van Twitter zelf. Ontwikkelaars van Tweetbot hebben zelfs een speciaal Tapbots-icoon, waardoor je weet dat zij de app hebben gemaakt. Handig, maar het ziet er wat chaotisch uit als je veel tweets na elkaar ziet. Het vinkje is echter ook vanuit de instellingen van Tweetbot uit te zetten. Helemaal weg is de functie dan overigens niet: je kunt alsnog een profiel bezoeken om te zien wie geverifieerd is.

"De instelbaarheid van opties zorgt voor een rustigere tijdlijn."

Bij afbeeldingen in je tijdlijn heb je ook volledige controle. Wil je geen fotopreviews op Twitter zien? Dan kun je deze met een simpel vinkje in de app-instellingen uitschakelen. Hiermee worden meteen alle previews uit je tijdlijn gehaald. Zo zie je bijvoorbeeld ook geen videoplaatjes meer. Het zorgt voor een veel rustigere tijdlijn, al moet je op alles links klikken om beeld te zien. Dat is waar de grote kracht van Tweetbot lijkt te liggen: je hebt veel meer invloed over je tijdlijn, waardoor de app er uit kan zien zoals bijvoorbeeld Twitter in 2008.

Nog geen quotes en video’s

Tweetbot 2 Mac retweet-fotoTwee basisfuncties ontbreken op het moment nog in Tweetbot 2 voor Mac. Ten eerste heeft de Mac-app nog geen ondersteuning voor Twitter’s verbeterde retweets, die wel op de website worden gebruikt. Gebruikt iemand de nieuwe retweetfunctie, dan zie je in Tweetbot een bericht met daarachter een link naar de geciteerde tweet. Zelf een vernieuwde retweet plaatsen vanuit Tweetbot kan wel, via een omweg: je druk dan op de deelknop naast een bericht, klikt op Copy link to tweet en plakt deze link achterin een eigen tweet.

Twitter’s eigen videodienst is op het moment nog niet te gebruiken in Tweetbot 2, waardoor je bent aangewezen op eerder toegevoegde videodiensten zoals MobyPicture, CloudApp en yfrog. We hebben van ontwikkelaars Tapbots begrepen dat beide nieuwe functies later worden toegevoegd aan Tweetbot, maar wanneer dit precies zal gebeuren is onduidelijk.

Tweetbot-update voor iPad in de maak

Tapbots heeft met de grote update eindelijk het design van Tweetbot op de Mac gemoderniseerd, maar de iPad-versie heeft nog steeds zijn originele uiterlijk. Daar gaat uiteindelijk wel verandering in komen: de ontwikkelaar heeft meermaals gezegd dat er wordt gewerkt aan een iPad-redesign voor Tweetbot, maar verdere details hierover ontbreken. We weten helaas nog geen toezegging van Tapbots wanneer deze update zal verschijnen.

Conclusie Tweetbot 2 voor Mac review

Een nieuw design voor Tweetbot op de Mac was écht heel hard nodig. Dat merk je vooral nadat je Tweetbot 2 voor OS X een tijdje hebt gebruikt. De app oogt vooral lichter, waardoor je bijna het gevoel krijgt dat ‘ie zelfs sneller is geworden. Verdere veranderingen in deze update zijn vrij minimaal, al zitten er een paar nieuwe opties in om mee te spelen. Dat is prima – het is immers een gratis update voor een al vrij uitgebreide app. Het ontbreken van de nieuwe quote tweets is een klein frustratiepunt, dat hopelijk binnenkort in een update zal worden opgelost.

Pluspunten

  • Licht design met contrast helpt bij concentreren.
  • Optie om afbeeldingen in tijdlijn uit te schakelen.
  • Gratis voor bestaande Tweetbot-gebruikers.

Minpunten

  • Nog geen ondersteuning voor nieuwe quote-tweets en Twitter's videodienst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2015, 10:02
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp tweetbot
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.