Siri vs Google Assistant

Siri en Google Assistant: welke spraakassistent is het slimst? [video]

Welke assistent is het best: Siri of Google Assistant? In deze video worden de twee rivalen naast elkaar getest, waar bij ze elk hun sterke punten blijken te hebben.

Er is de afgelopen weken kritiek op Siri, omdat de spraakassistent van Apple niet zo slim zou zijn. Ze onthoudt niet wat je eerder hebt gezegd en kan nauwelijks inspelen op je persoonlijke behoeften. Op dat punt zou Google’s nieuwe assistent beter moeten scoren, want Google wil alles van je weten. Maar betekent het ook dat de Google Assistant beter begrijpt wat je wilt? In onderstaande video wordt de proef op de som genomen met Siri op een iPhone 7 Plus en de Google Assistant op een Pixel XL.


Siri vs Google Assistant

Siri vs. Google Assistant

Siri bestaat al sinds oktober 2011 en zou al flink ouder en wijzer moeten zijn. Maar Google is minstens zo lang bezig met activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie en deep learning. In onderstaande video zet Marques Brownlee (MKBHD) ze tegenover elkaar. Brownlee activeert Google Assistant en Siri gelijktijdig en stelt ze dezelfde vragen. Je ziet meteen wat de reactie is. Bij simpele taken zoals het openen van apps, het maken van afspraken en het instellen van timers gaat dat prima. Ook het weerbericht opvragen is een taak waar beide assistenten geen moeite mee hebben.

Maar er gaan ook wel dingen mis: na een vraag over de president van de Verenigde Staten levert Google meteen het antwoord. Siri haalt wat data van de Bing-zoekmachine op, waarna je zelf het antwoord maar moet zoeken. Op de vervolgvraag “Hoe lang is hij?” heeft Siri geen goed antwoord en verwijst opnieuw naar Bing, terwijl de Google Assistant heeft onthouden dat het over Obama gaat.

Maar ook bij de concurrentie gaat er wel iets mis. Google’s Assistent weet niet of de Los Angeles Clippers de meest recente wedstrijd hebben gewonnen. Siri weet welk team de Super Bowl heeft gewonnen en toont die informatie met een scorekaartje en de statistieken. Maar wie de quarterback van het winnende team is, dat weet Siri niet. De Google Assistent kan op z’n beurt weer geen liedjes herkennen.

De Assistant blijkt prettiger om een gesprek mee te voeren, begrijpt de context beter en klinkt minder als een robot. Bovendien heeft de Google Assistant meer persoonlijkheid, vindt Brownlee. Siri houdt rekening met de context van meerdere vragen maar kan de Assistant niet bijbenen. Toch scoort Siri weer beter op de informatie die je krijgt: vaak voorzien van plaatjes, grafieken en ander grafisch materiaal terwijl je bij de Assistant alleen gesproken informatie krijgt.

De uiteindelijke conclusie is dat elke assistent momenteel nog z’n eigen accenten en sterke punten heeft. Bij Google kun je wat langer doorgaan met allerlei vervolgvragen stellen, terwijl Siri bij losse vragen wat meer informatie levert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2016, 15:20
Categorie Achtergrond
Onderwerpen assistent, google, Siri
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.